En Sıcak Konular

Bally ve tiner yasağı işe yarar mı?

0 0 0000 00:00 tsi
Bally ve tiner yasağı işe yarar mı? Bally ve tiner gibi maddeleri kullanan gençler akli ve ruhsal dengelerini yitirip toplumda dehşet saçıyor. Hükümet bu gidişe ön almak için maddelerin gençlere satılmasını yasaklama arayışında. Oysa Dr. Kültekin Ögel, "Meksika'da da aynısı oldu. Yasak

TED Koleji öğrencilerinin, okul tuvaletinde TV'lere yansıyan uçucu madde kullanarak kendilerini zehirleyişleri tüm aileleri dehşete düşürdü. Bally ve tiner gibi uçucu maddelerinin kullanımının gittikçe yaygınlaşması hem gençlik üzerinde büyük tehdit oluşturuyor, hem de toplumsal güvenliğimizi tehlikeye düşürüyor. Parklar, sokaklar bu maddeleri kullanan gençlerin, çocukların uğrak yeri olurken, halk da düşünme yetilerini kaybeden bu çocukların saldırılarına uğrama korkusu taşıyor.

Yetersiz denetime kanun ne yapsın?

Toplumda bu gelişmeler yaşanırken, TCK'nın 194 maddesinde yer alan "Sağlık için tehlike oluşturabilecek maddeleri çocuklara, akıl hastalarına veya uçucu madde kullananlara veren veya tüketimine sunan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. " kanunu bugüne dek işlerlik kazanmadı. Bugüne dek bu kanun çerçevesinde bir suçludan hesap soruluşu kamuoyuna yansımadı. Çocuklara sigara satışından yargılananların sayısı ise bir elin parmağını geçmedi. Bugün ise yeni bir kanun görüşülecek Meclis Komisyonu'nda. Uçucu madde satışına sınırlamalar getiren bu kanun teklifinde öngörülenlere bir göz atalım:


1- Özellikle sanayide kullanılan Xylol ve hexol gibi maddeler içeren ürünler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın verdiği özel izin ile üretilecek.

2- Uçucu ve çözücü maddeler hangi amaçla olursa olsun, çocuklara satılamayacak, devredilemeyecek.

3- Bu ürünlerin üretildiği veya kullanıldığı yerlerde çocuklar çalışamayacak.

4- Bu maddeleri bakanlığın izni olmadan üretenler, 500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

5- Adli para cezasının miktarı, üretilen ürünün piyasa değerinin 5 katından az olmayacak.

6- Bu maddeleri çocuklara sunanlar 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

7- Uçucu maddelerin üretilen yerlerde çalıştırlan çocuk başına 500 YTL idari para cezası verilecek.

8- Bu maddeleri içine barındıran kırtasiye malzemelerinin eğitim kurumlarında kullanılması yasaklanacak. Kullananlara 100 YTL para cezası verilecek.

Çok geç kalınmış bu kanun ne kadar denetlenebilecek? Bu kanunun çıkması yetkilileri "Biz elimizden geleni yaptık" havasına mı sokacak? Bu madedelerin kullanımı nasıl engellenebilir? Bu soruları, uyuşturucu ile mücadelede ses getirmiş araştırmalar yapan Yeniden Derneği Başkanı Dr. Kültekin Ögel ile masaya yatırıyoruz.

Kadın ezcacılar korkmuyor da, erkek nalburlar niye korkuyor?

Bu kanunun çıkması için çok geç kalındı diye sözlerine başlayan Dr. Ögel, bu yasa teklifinin Meclis'te onaylanmasını bir yılı bulacağından yakınıyor. Bir yıl içinde zehirlenecek gençleri düşünerek... Bu yasayı hazırlayan grubun içinde de yer aldığını belirten Ögel, bu yasa kesin çözüm değil, sadece sorunu çözümü için yardımcı olabilir diyor. Bu kanunun  denetleme mekanizmasının ülkemizde olmadığı üzerinde duran Kültekin Ögel, "Daha önce bu konuyla ilgili çıkan kanun ile hiç kimse yargılamamadı" diyor. Arz ve talebin kontrolü sırasında nalburların eğitimine dikkat çeken Ögel şunlar söylüyor: "Türkiye'de bu maddeleri satan iki kurum var biri eczaneler, diğeri nalburlar. Eczacılar, yeşil reçete olmadan satmaları yasak olduğu için ve bu konuda rapor verdikleri için bu maddeleri satmayı reddediyor Nalburlar da yasak olmasına rağmen hesap verecekleri bir mekanizma olmadığı için satıyor. Nalburlar bu satışları tehdit altınsda yaptıklarını söylüyorlar. Oysa ki eczacılar da tehdit altında. Üstelik eczacıların yüzde 90'ı kadın, nalburların yüzde 90'ı erkek. BU maddeleri satan nalburlar, bu çocukların vebalini sırtında hissetmeli. "

Meksika'da yasak nasıl, yasadışılığı doğurdu

Bu maddelerin kullanımı, satışı ile ilgili denetim ve eğitim mekanizmasının bir an önce haerekete geçmesini gerekliğini vurgulayan Ögel, eğitimsiz yasağın hiçbir işe yaramayacağını şu örnekle anlatıyor: "Geçtiğimiz yıllarda Meksika'da tinerlere kullanılmasını engeleyecek bir koku eklendi. Bunun üzerine 48 saat içinde kaçak tiner piyasaya sürüldü. Hatta kaçak tinerin maddesi daha güçlü olduğu için ona daha da çok müptela oldular. Birşeyi yasaklarsanız başka bir projeye daha kötü bir şekilde önünüze çıkabilir."

iyibilgi.com



Bu haber 4,770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,913 µs