En Sıcak Konular

Devletin zirvesinden Danıştay'ın 141. kuruluş yıldönümü mesajları

10 Mayıs 2009 15:17 tsi
Danıştay'ın 141. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Toptan ve Başbakan Erdoğan birer mesaj yayınladılar.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, reform niteliğinde de olsa düzenleme yapılmasının tek başına yeterli olmadığını, bunların bütün kurumların uygulamalarında etkin bir şekilde hayata geçirilmesinin beklendiğini belirterek, "Bu çerçevede, Danıştayın önündeki işlerle ilgili olarak vereceği kararlar da ülkemizin uygarlık çıtasını belirleyecek en önemli ölçütlerden birini oluşturmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 141. kuruluş yıl dönümü ve "Danıştay ve İdari Yargı Günü" dolayısıyla birer kutlama mesajı yayımladı.

Gül, yayımladığı mesajda, şunları kaydetti:

"Anayasamıza göre, idare mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı kararların son inceleme merci; kanunla gösterilen belli davalarda ise ilk ve son derece mahkemesi olarak görev yapan Danıştay aynı zamanda bir danışma ve inceleme organı olarak çok önemli fonksiyonları yerine getirmektedir.

Bu nedenle, Danıştay, Cumhuriyetimizin temel nitelikleri arasında yer alan hukuk devleti ilkesinin hayata geçirilmesinde ve özellikle temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alınarak hukukun üstünlüğünün sağlanmasında önemli bir konuma sahiptir.

Çağdaş dünyadaki yerimizi sağlamlaştırmak amacıyla hukuk alanında sürdürülecek reformlarla ülkemizde hukukun üstünlüğünün daha da güçlendirilerek hakim kılınması gerekmektedir. Ancak, reform niteliğinde de olsa düzenleme yapılması tek başına yeterli olmamakta, bunların bütün kurumlarımızın uygulamalarında etkin bir şekilde hayata geçirilmesi beklenmektedir. Bu çerçevede, Danıştayın önündeki işlerle ilgili olarak vereceği kararlar da ülkemizin uygarlık çıtasını belirleyecek en önemli ölçütlerden birini oluşturmaktadır.

Diğer taraftan, uyuşmazlıkların adil bir şekilde çözümlenmesi kadar işlerin geç sonuçlanmaması da büyük bir önem taşımaktadır. Davaların geç sonuçlandırılması kişilerin zarara uğramasına ve kamu hizmetlerinin aksamasına yol açmaktadır. Özverili bir şekilde görev yapmasına rağmen Danıştayın artan bir iş yükü altında bulunduğu bilinmektedir. Bu itibarla, yargılama sürecinin hızlanmasını sağlayacak çözümlerin acilen bulunması gerekmektedir."

Toptan'ın mesajı

TBMM Başkanı Köksal Toptan da yayımladığı mesajında, şunları ifade etti:
"Hukuk devletini esas alan Cumhuriyetimiz, temel hak ve özgürlükleri hukukun üstünlüğü prensibiyle güvence altına almıştır. Demokrasiler güçler ayrılığı ilkesiyle yasama, yürütme ve yargı ilişkisini dengeli ve uyumlu bir işbirliğine bağlamıştır.

Yargı sistemimizin ve erkler arasındaki uyumun sürekli kılınması, dengeli işbirliğinin korunması demokrasimizin gelişmesine, güçlenmesine çok büyük katkılar sağlayacaktır."

Toptan ayrıca, hayatını kaybeden Danıştay mensuplarını da saygı ve rahmetle andığını ifade etti.

Erdoğan'ın mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise yayımladığı mesajda, hukuk devletinin, toplumsal düzenin temeli, ekonomik ve sosyal gelişmenin zemini, bireysel hak ve özgürlüklerin de güvencesi olduğunu vurguladı. Erdoğan, mesajında, "Hukuk devleti anlayışının her geçen gün daha da kökleşerek hayat bulmasında, idari işlem ve eylemlerin hukuka uygunluğunu denetleyen Danıştay ve İdare Mahkemelerinin çok önemli bir rolü ve sorumluluğu vardır" dedi.



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,787 µs