darbe | " /> darbe | "/>

En Sıcak Konular

Golan'da barış umuduna darbe

10 Mayıs 2009 13:39 tsi
Golan'da barış umuduna darbe 
İsrail'de kurulan sağ koalisyondan barış umutlarına darbe vuran açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Lieberman'ın Filistin devletinin kurulmasını öngören ve uluslararası kamuoyunun da destek verdiği 'iki devletli çözüm' modelini kabul etmeyeceklerini söylemesinin ardından Başbakan BinyaminNetanyahu da "Golan Tepeleri'ni terk etmeyeceğiz.'' diyerek Şam ile barış beklentisini baltaladı.  
 
ABD'nin desteklediği bağımsız Filistin devletine izin vermeyeceğini açıklayan İsrail şimdi de Golan Tepeleri'nden çekilmeyeceğini duyurdu. Golan'ı asla terk etmeyeceklerini söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'de Rusça yayımlanan basın kuruluşlarının temsilcilerine yaptığı ve bazı internet sitelerinde yayımlanan açıklamasında, "Golan'da kalmak, Suriye ile muhtemel bir askerî çatışmada İsrail açısından stratejik avantajlar sağlayacaktır." dedi.

Netanyahu'nun kurduğu aşırı sağcı bir koalisyon hükümetinin ırkçı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ABD ve İsrail'in geçmiş hükümetlerinin de desteklediği 'iki devletli çözüm' modelini tanımalarının söz konusu olmadığını söylemişti.

Önümüzdeki günlerde ABD'ye gitmesi beklenen Netanyahu'nun, ABD Başkanı Barack Obama'nın önüne İran'ın nükleer programını koyarak muhtemel baskıları azaltmaya çalışması bekleniyor. Obama ile görüşmesinde İsrail'in güvenliği açısından kritik önemde gördüğü konularda ısrarlı olacağını söyleyen Netanyahu, Obama'ya Ortadoğu barışının önündeki en büyük engel olarak gördüğü İran ve nükleer program meselesini çözümlemenin gerekliliğini anlatacağını da belirtiyor. Netanyahu, İran'ın nükleer bir güce dönüşmesi durumunda, bütün Arap ülkelerini müttefik olmaya zorlayacağını ve İsrail-Arap ilişkilerinin normalleşmesine izin vermeyeceğini de savunuyor. Ancak 'İran'ı İsrail'den daha büyük bir tehdit olarak gören' Arap ülkelerinin bu tür bir işbirliğine gitmelerinin zor olduğunu belirten uzmanlar, Tel Aviv'in Tahran kozunu kullanarak ABD yönetiminden gelebilecek baskıları bertaraf etmeye çalıştığını vurguluyor.

1967 yılında İsrail işgaline giren Suriye'ye ait Golan Tepeleri, hem sahip olduğu verimli topraklar ve hem de su rezervleriyle İsrail için hayati önem arz ediyor. Suriye, İsrail ile ilişkilerinin düzelmesinde ilk şart olarak Golan Tepeleri'nin boşaltılmasını koşuyor. Türkiye iki ülke arasında uzun süre gayri resmî görüşmelere ev sahipliği yapmış; ancak geçtiğimiz yıl sonunda başlayan İsrail'in 22 günlük Gazze saldırısıyla hem Türk-İsrail ilişkileri krize girmiş, hem de bu gayri resmî görüşmeler askıya alınmıştı. 4 Haziran'da Mısır'dan İslam dünyasına mesaj vermesi beklenen ABD Başkanı Barack Obama'nın Filistin konusunda nasıl bir politika çizeceği merak ediliyor.
 
zaman



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs