İki devletli çözüme karşıyız | " /> İki devletli çözüme karşıyız | "/>

En Sıcak Konular

Hamas: İki devletli çözüme karşıyız

10 Mayıs 2009 11:21 tsi
Hamas: İki devletli çözüme karşıyız 
 
İsrail'in varlığını tanımayan Hamas, iki devletli çözüm modeline karşı olduklarını duyurdu.

Suriye'nin başkenti Şam'da sürgünde yaşayan Hamas'ın politbüro şefi Halid Mişal, bununla birlikte 1967 sınırları üzerinde kurulacak bir Filistin devletinin birlik hükümeti içinde yer alabileceklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Amerikan New York Times gazetesine bir demeç veren Mişal, kurulacak Filistin devletinin başkentinin Kudüs olduğunu tekrarlamış, ayrıca Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te kurulan Yahudi yerleşim birimlerinin sökülmesini ve yurtlarından edilen Filistinlilerin geri dönmesini de şart koşmuştu.

Halen başta Ürdün, Lübnan, Suriye ve diğer Arap ülkeleri olmak üzere vatanlarından ayrı yaşayan Filistinlilerin sayısının 5 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. İsrail, Filistinlilerin yurtlarına dönmesi durumunda İsrail'in Yahudi kimliğinin tamamen bozulacağını öne sürüyor.

İsrail'in ırkçı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, bakanlık koltuğuna oturmadan önce yaptığı açıklamada, halen İsrail nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan Filistinlilerin bile ya Batı Şeria ve Gazze'ye sürgün edilerek karşılığında Filistinlilere biraz toprak verilmesini ya da onların İsrail devletine bağlılıklarını ispatlaması gerektiğini ifade etmişti.

Hamas'ın kabul etmediği iki devletli çözüm modelini, Binyamin Netanyahu'nun yeni aşırı sağcı hükümeti de şu ana kadar tanımış değil. İki devletli çözüm modeli ABD ve Avrupa Birliği tarafından tek gerçekçi çözüm olarak masada tutuluyor. İslam dünyasına ılımlı mesajlar veren Obama'nın bu konuda samimi olduğunu ortaya koyabilmek için İsrail'i baskı altında tutması ve Filistin devletinin temellerini atması gerekiyor. Ancak yeni İsrail hükümetinin bu tür strateji izleyerek Obama hükümetinden daha ileri gitmesini engellemeye çalıştığı belirtiliyor.

Hamas sürekli olarak İsrail'in varlığını tanımanın işgali sona erdirmeye yönelik herhangi bir fayda getirmeyeceğini ve İsrail'in varlığını tanımaları halinde bile karşılarına yeni taleplerle çıkılacağını vurguluyor. Gerçekten de yeni Netanyahu hükümeti geçtiğimiz günlerde tüm dünyayı şaşkına çeviren bir adım atarak Filistinlilerin İsrail'in Yahudi kimliğini de tanıması gerektiğini öne sürmüştü.

Hamas, ABD ve İsrail'in tanınma gibi basit konulara yoğunlaşarak asıl sorunların üzerine gitmediğini ve bu şekilde kendilerini oyaladığını da iddia ediyor. Mişal, geçtiğimiz ay Hamas'ın önde gelen isimlerinin katıldığı bir seçimle 4 yıllığına yeniden örgütün politbüro şefi olarak seçilmişti. Hamas bir yandan İsrail ile politik mücadelesini sürdürürken diğer yandan da Filistin yönetimi içinde El Fetih hareketiyle liderlik yarışında bulunuyor.

Gazze'yi 2007 yılında El Fetih'ten temizleyen Hamas, geçtiğimiz yıl sonunda da 22 günlük İsrail saldırılarına maruz kalmıştı. Savaşın bitmesinden sonra Mısır'da El Fetih'le uzlaşma görüşmeleri gerçekleştiren Hamas, şu ana kadar herhangi bir ilerleme sağlayamadı.

Uzlaşma görüşmelerinin 16 Mayıs'ta Mısır'da yeniden başlaması bekleniyor. Uzlaşmada temel hedef birlik hükümeti kurmak. Daha önce de birlik hükümeti kuran taraflar bir süre fikir ayrılığına düşmüştü.

cihan



Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,587 µs