En Sıcak Konular

Doğalgazda yeni indirim müjdesi!

10 Mayıs 2009 10:21 tsi
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın tahminleri, kış aylarına doğru doğalgaz fiyatlarının iyice düşeceğini ortaya koydu. Türkiye'de gaz fiyatı 200 dolarda kalabilecek...

Halen Avrupa için 280 dolar olan gaz fiyatının 205 dolara ineceği tahmin edilirken, Türkiye fiyatı da 200 dolarda kalabilecek...

Geçen kış aylarında birçok kişinin canını yakan doğalgaz fiyatlarında, kışın bitmesiyle birlikte başlayan hızlı indirimler, Rusya’dan gelen iyi haberler sonrasında devam edecek gibi görünüyor.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Pravda gazetesinde yayınlanan tahmininde 2009’un üçüncü çeyreğinde Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un Avrupa’ya ortalama doğalgaz satış fiyatının 205 dolara gerileyeceğini öngördü. Bakanlık tahmininde, Avrupa’nın gaz talebinin boşalan depoları doldurulacağı için artış yaşanacağı, buna karşın fiyattaki düşüşün petrol fiyatlarının seviyesinden kaynaklanacağı yer aldı.

TÜRKİYE’YE YARAR

Doğalgaz fiyatındaki düşüş haberi, Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye, Yunanistan ile birlikte Rusya’nın Batı Avrupa’ya sattığı doğalgazın fiyatının biraz altında bir fiyatla bu ülkeden gaz alımı yapıyor. Halen söz konusu ortalama fiyatın 280 dolar düzeyinde olduğu belirtiliyor. Doğalgaz uzmanı ve Botaş’ın eski Doğalgaz Daire Başkanı Arif Aktürk, Avrupa fiyatındaki düşüşün Türkiye için de geçerli olacağını ve Türkiye’nin gaz alım fiyatının 200 doların biraz üzerinde kalabileceğini vurguladı.

PETROLDE ARZ FAZLASI

Petrolde 2011’e kadar arz fazlası bulunduğunu ve beklenmedik durumlar olmazsa fiyatlarda artış gerçekleşmeyeceğini kaydeden Aktürk, “Avrupa’da doğalgaza talep artıyor ama petrole talepte düşüş var. Doğalgaz fiyatı da petrole bağlı olduğundan düşüş kaçınılmaz. Kurla ilgili sorun yaşanmazsa, uzun bir süre için doğalgaz ucuz bir meta olacak” dedi.

SANKO RÜZGAR SANTRALİNİ AÇTI

Sanko Holding’e ait Çatalca Rüzgar Enerjisi Santrali, dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle açıldı. Törende verilen bilgiye göre 20 rüzgar türbiniyle 60 MW gücünde olan santral, yılda 220 milyon kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirecek ve ortalama 122 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacı karşılayacak.

Sanko Holding Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, açılış sırasında yaptığı konuşmasında “Bu açılışla birlikte, inşaatları devam eden ve önümüzdeki 18 ay içerisinde toplam kurulu gücü 459 MW olan üç hidroelektrik santralimizi de ülkemiz ekonomisine kazandıracağız” dedi. Konukoğlu, ayrıca 5 yıl içerisinde hedeflenen toplam enerji yatırımının 2 milyar dolar olduğunu belirtti.

bugün



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs