En Sıcak Konular

Mardin'deki katliam ile ilgili sıcak gelişme

9 Mayıs 2009 16:59 tsi
Mardin katliamı tutuklusu 11 kişi Gaziantep F Tipi Cezaevi'ne sevkedildi.

MARDİN'in Mazıdağ İlçesi Bilge Köyü'nde 44 kişinin katledilmesinin ardından başta çocuklar olmak üzere geride kalanların yaraları sarılmaya çalışılıyor. Toplam 61 çocuğun öksüz ve yetim kaldığı belirlenen köyde, çocukları evlat edenmek için yurt için ve dışından bir çok ailenin başvurduğu, ancak yakınlarının çocuklara sahip çıkarak vermek istemedikleri belirtildi. Saldırıyla ilgili tutuklanan 11 kişi, güvenlik gerekçesiyle büyük bir gizlilik altında bugün Gaziantep'e sevkedildi.

TUTUKLULAR GAZİANTEP'E NAKLEDİLDİ

Bilge Köyü'nde katliamı gerçekleştirdikleri gerekçesi ve evine taşırkan kamyonunda el bombaları ve mermiler bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Ahmet Çelebi'ni de aralarında bulunduğu toplam 11 zanlı güvenlik gerekçesiyle Mardin'den Gaziantep'e nakledildi. Sabah erken saatlerde büyük bir gizlilik içinde Mardin Kapalı Cezaevi'nden alınan zanlılar Gaziantep'e götürülerek F Tipi Cezaevi'ne konuldu.

61 ÇOCUK ÖKSÜZ VE YETİM

Mazıdağ'ın Bilge Köyü'nde nişanevine düzenlene silanlı saldırıda 44 kişinin katledilmesinin ardından yaşanan hüzün devam ediyor. Saldırgan tarafı ailelerin büyük bölümü göç ederken, kamyonunda el bombaları ve mermi bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Ahmet Çelebi'nin ile başka bir aile kamyonda yaşamayı sürdürüyor. Mardin Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fevzi Hamidi, köyde yaptıkları çalışmada, anne, baba ve hem anne babasını kaybeden toplam 61 çocuk tespit ettiklerini söyledi. Hamidi, hem anne hem babasını kaybeden 43, annesini kaybeden 14, babasını kaybeden 4 olmak üzere 61 çocuk bulunduğunu ve bu çocuklara gereken tüm destekleri sağladıklarını söyledi.

YAKINLARI ÇOCUKLARI SAHİPLENDİ

Yurt için ve dışından Bilge Köyü'nde çocukları evlat edinmek için bir çok ailenin başvuruda bulunduğu belirtildi. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fevzi Hamidi, resmi olarak kendilerine henüz bir başvuru olmadığını böyle başvuruların olduğunu kendilerininde duyduğunu söyledi. Köyde hiç bir çocuğun sahipsiz olmadığını söyleyen Hamidi, "61 çocuğu tüm yakınları sahipleniyor. Kimse çocukları evlatlık vermek istemiyor. Burada çok sıkı aile bağları var. Bu çocukların ablaları, ağabeyleri, amcaları, teyzeleri, dayıları bulunuyor. Bunlar çocukların hepsine sahip çıktılar. Bu çocukları evlatlık vererek ailelerini küçültmek istemiyorlar. Ben şunu söylüyorum. Bu köyde ortada kalan ve evlatlık verilecek tek bir çocuk bulunmuyor" dedi.

ANA SINIFI KURULACAK

Bilge Köyü'nde yaklaşık 45 öğrencisi bulunan ve katliam nedeniyle eğitime ara verilen ilköğretim okulu pazartesi günü açılacak. Mazıdağ Kaymakamlığı, okulda 6 yaşından küçük çocuklar içinde bir ana sınıfı oluşturmak için çalışmalara başladı. Vali Hasan Duruer'in emriyle ana sınıfının en kısa sürede kurulması için yoğun bir çalışmanın sürdüğü kaydedildi.

MİNİKLER ÇADIRDA RESİMLE VE OYUNLA REHABİLİTE EDİLİYOR

Bilge Köyü'nde katliamın ardından yas için çevre il ve ilçelerden vatandaşlar köye akın ederken, Mardin Valisi Hasan Duruder, köye gelerek köyde çalışma yürüten kamu kurum ve kuruluş yöneticileriyle toplantı yaparak hiç bir sorunun kalmamasını istedi. Katliamın ardından özellikle çocuklar ve 25 psikolog tarafından rehabilite ediliyor. Saldırının izlerini silmek için çadırda görevlilerle birlikte resim yapan, oyun oynayan çocuklara köydeki yakınları da destek veriyor. Kızılay tarfından kurulan üç çadırda ise taziyeye gelenlere sabah, öğlen ve akşam yemek dağıtımına devam ediliyor. Adana'dan gelen palyaçolar ve animatörler çadırlarda çeşitli gösteriler yaparak çocuklarğı güldürmeye çalışıyor.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türk Pisikologla Derneği Temsilcisi, Dr. Nedret Öztan, 25 kişilik ekiple çocukların rehebilitasyonuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. Ekipte, psikologlar, psikiyatristler, sosyal hizmet uzmanları, psikolojik danışmanlar, çocuk ruh sağlığı uzmanlarının bulundugunu belirten Öztan, "Biz çocukları olay yaşanmadan önce nasıl yaşıyorlarsa evlerinde nasıl yaşıyorlarsa ona yakın bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Uzmanlar tarafından çocuklar oyunlar oynuyor boyama kitapları getirildi. Resim ve boyama yapıyorlar. Bir ay bu şekilde çocuklar takip edilecek. Bu takibin sonunda aralarında çok sorunlu olan çocuklar çıkarsa bunları ikinci kez ele alarak bu sorunlarını gidermeye çalışacağız ve daha farklı rehabilitasyon uygulayacağız. Şu anda yaptığımız sadece olay öncesi yaşadıkları ortamı onlara hazırlamaktır" dedi.

Hürriyet



Bu haber 1,050 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,837 µs