yoksulluk | " /> yoksulluk | "/>

En Sıcak Konular

Aşırıcılığı körükleyen din değil yoksulluk

9 Mayıs 2009 13:23 tsi
Aşırıcılığı körükleyen din değil yoksulluk Gallup’un 27 ülkede 30 bin kişiyle yaptığı araştırmaya göre Müslümanlar inançlarını, yaşadıkları ülkeye olan vatanseverliklerinin üstünde tutmuyor

ABD ve Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanların topluma entegrasyonuyla ilgili bir araştırmaya göre, Müslümanlar ile diğer toplumlar arasındaki gerilimde işsizlik ve yoksulluk, inanç farklılığından çok daha fazla etkili rol oynuyor.

ABD’deki 11 Eylül saldırılarından sonra bu alanda yapılan en büyük çalışma olduğu ifade edilen araştırma, Müslümanların Batı toplumuna entegrasyonuna aşırıcılığın engel olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu ortaya koydu.

Gallup şirketi tarafından 2008’de 27 ülkede yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ve birçok anket ile oluşturulan çalışma, başta yönetici ve milletvekilleri olmak üzere Müslüman olmayanların Müslümanları yanlış anladığı düşüncesini öne çıkardı.

Araştırmaya göre, Müslümanların vatanseverlik, tolerans sahibi olma ve şiddeti reddetme konularındaki düzeyi, içinde bulundukları toplumun onlar hakkında düşündüğünden çok daha yüksek.

Araştırma, Müslümanların da farklı inanç ve farklı etnik kökendeki insanlar arasında yaşamaktan en az diğer Avrupalılar kadar mutlu olduğunu ve toplumun diğer kesimleriyle yakınlaşmaktan yana olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya katılan Müslümanlardan iş sahibi olanlar Britanya’da yüzde 38, Almanya’da yüzde 53 ve Fransa’da yüzde 45’i teşkil ederken, bunun söz konusu ülkelerdeki genel istihdam oranından düşük olduğuna işaret ediliyor.

Britanya hükümetinin yaptığı araştırmalarda da işsizlik ve düşük ücretlerin aşırıcılığı körüklediğinin belirlendiği ifade edilen araştırma sonuçlarında, Müslümanların inançlarını, yaşadığı ülkeye yönelik vatanseverliğin üstünde görmediği de belirtiliyor.

Batı’da Müslüman artışı
Durumlarından memnun olmayan Müslümanların oranı Britanya’da yüzde 71, ABD’de yüzde 56 iken, bunun nedeni olarak din veya etnik köken değil, doğrudan yoksulluk ve ahlaki konular gösteriliyor.
Araştırmada Müslümanların, yaşadıkları bazı Batılı ülkelerdeki nüfusa oranları da Britanya’da yüzde üç, Fransa’da yüzde sekiz, Almanya’da yüzde dört olarak sıralanırken, ABD’de bir süre önce iki milyon olarak verilen Müslüman nüfusun kısa sayılacak bir sürede altı milyona çıktığı, bu hızlı artışın devam ettiği kaydedildi.
Avrupa ülkeleri ve ABD’nin yanı sıra Afganistan, Pakistan, Malezya gibi İslam ülkelerinin de bulunduğu 27 ülkede yapılan araştırma, Müslümanların yanı sıra Müslüman olmayanlarla da görüşülerek tamamlandı.

Taraf



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,825 µs