En Sıcak Konular

Mahir Kaynak öyle bir soru sordu ki...

9 Mayıs 2009 09:03 tsi
Mahir Kaynak öyle bir soru sordu ki... 'Bunları kim yapıyor' sorusunu sormak hakkımdır'

Mahir Kaynak / Star

Koruculuk kalkacak mı?

Bundan yirmi üç yıl önce, 21 Eylül 1986 da Milliyet gazetesinde yayınlanan, rahmetli Yener Süsoy’la yaptığım bir söyleşinin terörle ve koruculukla ilgili bölümünü aktarıyorum:

- Teşhiste mi tedavide mi yanlışlıklar var?

Kaynak: Her ikisinde de... Teşhisteki hata bu hareketin bir Kürt devleti kurmak amacına yönelik olduğu kanaati yanlıştır. Kürt devleti böyle kurulmaz. Bölge halkının bir devlet halinde oluşması için tabanla bütünleşmesi lazım. Bu da yok, siyasi kadrosu da yok. Sayıları çok azdır. Tedavideki yanlışlığa gelince.. Böyle güçlerle ordu başa çıkamaz. Bir asker yoldan geçen köylünün terörist mi çoban mı olduğunu nasıl anlayabilir? Bunlarla mücadele etmek için iki unsurumuz vardır. Birincisi ‘istihbarat’ ikincisi ‘özel tim’. Siz şimdi 200-300 kişiyle başa çıkmak için, Güneydoğu’daki bütün halkı silahlandırırsanız, ‘Kendi güvenliğinizi kendiniz sağlayın’ derseniz, bu aczin ifadesidir. Kendi güvenliğini kendisi sağlayan adam devlet olmanın ilk adımını atmıştır, açıkçası.

Bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyordum: Bazı kişileri korucu yaparak, onlara silah ve para vererek diğerlerinin kıskançlığı tahrik ediliyor, onların da başka bir kanaldan, PKK’dan bunları sağlamasının yolunu açıyorduk. Nitekim Turgut Özal’ın bir avuç çapulcu saydığı militanların sayısı hızla artıyordu.

1990 yılında Turgut Özal’la yaptığım bir görüşmede bölgeye koruculuk kanalıyla akıtılan paraların kalkınmaya harcanmasının daha doğru olacağını hatta sokaklarda savrulsa bile bu yoldan daha iyi sonuçlar yaratacağını söylediğim zaman güvenlik güçlerinin koruculukta ısrar ettiğini ve onları ikna edemediğini söylemişti. Bu görüşme sırasında telefonu çaldı. Arayanın Adnan Kahveci olduğunu ve onun da benimle aynı düşüncede olduğunu, hatta bölge için 80 bin yeni kadro çıkardığını söyledi. Ancak sistem değiştirilemedi ve korucu olamayanlar PKK’nın güvenlik şemsiyesine ve parasal desteğine sığındı.

Koruculuk ve PKK birbirinden besleniyordu. PKK olduğu için koruculara ihtiyaç duyuluyor, korucular olduğu için PKK’ya yönelim artıyordu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay bu konuda herkesin düşüncesini söylemesini istiyor ve buranın demokratik bir ülke olduğunu vurguluyor. Ben de ondan düşüncesini söyleyenleri korumasını talep ediyorum. Geçmişte konuşanlar PKK destekçisi sayılıyor ve çeşitli tertiplerle karşılaşıyordu. Ben andıçla başlayan ve bir yazıyla anlatılamayacak kadar çok tertiplerle karşılaştım ve bu konuyla uğraşmaktan vazgeçtim. Yaptığım analizlerin de komplo teorisi olduğu söylenerek kısa yoldan etkisiz hale getirilmesi yolu seçildi.

Önümüzdeki günlerde korucu sistemi kaldırılabilir. Hükümet bunu kendisinin yaptığını zannedebilir. Bu müesseseyi kuranlar da kendileri yaptı zannettiler. Kısa bir yorum yapmakla yetineceğim. Bir köy baskını koruculuğun ihdası için gerekçe oldu. Başka bir köy baskını kaldırılması için gerekçe olursa ‘Bunları kim yapıyor’ sorusunu sormak hakkımdır. Bir işi yapan gerekçesini hazırlayandır.



Bu haber 1,468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs