En Sıcak Konular

Fotomontaj iddiasına fotoğraflı yanıt

0 0 0000 00:00 tsi
Fotomontaj iddiasına fotoğraflı yanıt Haberturk, Anadolu Ajansı'na ait olan bir fotoğrafın fotomontaj olduğunu ileri sürdü. Anadolu Ajansı Fotomuhabiri Tolga Adanalı, ”fotomontaj” olduğu iddia edilen Anıtkabir ile Kocatepe Camii'ni bir arada gösteren fotoğrafı yeniden çekti.

AA kameramanı Vural Elibol ile Başkent Öğretmenevinin en üst katındaki lokale çıkan Adanalı, saat 21.30'da Anıtkabir ile Kocatepe Camii'ni, AA takviminde yer aldığı şekliyle yeniden görüntüledi.

Adanalı, “fotoğraf makinasının diyaframını 22'ye ayarladığını, 300 milimlik tele objektif kullandığını ve yaklaşık 10 saniye pozlamayla görüntüyü kaydettiğini” söyledi.

Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürü Abdurrahman Antakyalı, Anıtkabir ile Kocatepe Camisi'ni bir arada gösteren ve AA'nın 2007 takviminde kullanılan fotoğrafın “fotomontaj” olmadığını belirterek, “Bu fotoğraf, yayınlandığı tarihte çok sayıda abone tarafından kullanılmış ve olumlu tepkiler almıştır” dedi.

Antakyalı, yaptığı yazılı açıklamada, AA'nın bir fotoğrafı hakkında Habertürk internet sitesinde, bir karalama haberin yer aldığını belirtti.

Haberde, AA'nın 2007 yılı için hazırladığı takvimde, Anıtkabir ile Kocatepe Camisi'nin “fotomontaj” ile bir araya getirildiğinin iddia edildiğini kaydeden Antakyalı, söz konusu fotoğrafın “fotomontaj” olmadığını belirterek, AA foto muhabiri Tolga Adanalı tarafından çekildiğini ve 24 Eylül 2006'da AA fotoğraf abonelerine servis edildiğini anımsattı.
Başkent Öğretmenevi'nden çekilen bu fotoğrafın, yayınlandığı tarihte çok sayıda abone tarafından kullanıldığını ve olumlu tepkiler alındığını kaydeden Antakyalı, AA foto muhabirlerinin diğer çalışmalarında da olduğu gibi bu fotoğrafta da uluslararası haber fotoğrafçılığı kriterlerinin (içerik, teknik ve estetik) göz önünde bulundurulduğunu vurguladı. Antakyalı, şunları kaydetti:

“Habertürk editörlerince nasıl bir bağlantı kurularak ve hangi mesleki bilgi ışığında karar verdiğini anlayamadığımız fotomontaj iddiası, tarafımızca yapılan uyarıdan sonra nedenini anlayamadığımız başka bir tartışma ortamına çekilmek istenmiştir. Bu fotoğraf üzerinden AA'ya ve kurum yöneticilerine yöneltilen suçlamayı anlamak mümkün olmadığı gibi bu durum meslek ahlakı ve insafla bağdaşmamaktadır.

Kurucumuz Ulu Önder Atatürk'ün verdiği görevin bilinciyle çalışan AA mensupları olarak bu çirkin yakıştırmayı şiddetle kınıyoruz. Yasal haklarımızı kullanacağımızı da kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

"Art niyet yok"

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Anıtkabir ile Kocatepe Camisi'ni bir arada gösteren ve AA'nın 2007 takviminde kullanılan fotoğrafın fotomontaj olmadığını belirterek, “Bu fotoğrafta hiçbir ön yargı, art niyet söz konusu değil” dedi.

Habertürk'ün bu akşamki ana haberlerine telefon bağlantısıyla katılan Bengi, AA fotoğraflarının orijinal olduğunu söyledi.

Söz konusu fotoğrafta derinlik olduğunu ifade eden Bengi, “Arka arkaya gelen bir şeyin sanki yan yanaymış gibi göründüğünü” kaydetti.

Fotoğrafın “estetik, ilginçlik ve yenilik açısından çok güzel olduğunu” belirten Bengi, şunları söyledi:

“Bu objektif ne gördüyse onu yansıtmıştır. Böyle bir kare ilk defa bu arkadaşımız tarafından yakalanmış. Ve yenilik unsuru dolayısıyla AA da bunu haber yapmış ve o gün abonelerimizden çok beğeni toplamış, takdir telefonları almışızdır. Bence bu arkadaşımızı ödüllendirmek lazımdır, bu fotoğrafı çektiği için.”

Habertürk sunucusunun, “aynı fotoğrafın, Habertürk kameraları önünde yeniden çekilmesini” istemesi üzerine Bengi, “O güzel karenin hem fotoğrafla hem de görüntüyle tespiti çok güzel olur. Ben de memnun olurum. Arkadaşımızın bu başarısını takdir etme manasında bu teklifinizi kabul ediyorum. Eğer arzu ederseniz bir de noter götürelim” dedi.

Bengi, estetik açıdan değer verilen fotoğrafların Anadolu Ajansının takvimine alındığını belirterek, bu fotoğrafın da onlardan biri olduğunu kaydetti.

AA'nın geçen yıl günde ortalama 403, bir yılda ise toplam 147 bin 440 fotoğraf geçtiğine dikkati çeken Bengi,”AA arşivindeki 500 bini aşkın fotoğraftan hiçbirisi fotomontaj değildir. Bunu taahhüt ediyorum. yarın, bunu ayrıca da belgeleyeceğiz” diye konuştu.

Sunucunun, “Bu fotoğrafın fotomontaj olmadığı kanıtlansın ben AA'dan da Genel Müdürü Hilmi Bengi'den de özür dileyeceğim. Aksi çıkarsa abonelerinizden de özür dilersiniz. Bize de bir özür borcunuz olur” sözleri üzerine Bengi, “Ben takdir edilmeyi yeterli görürüm” dedi.


“ART NİYET SÖZ KONUSU DEĞİL”


Sunucunun, “(takvimde) kasım ayında AA olarak neyi simgelemek istediniz bu fotoğrafta? “ sorusu üzerine Bengi, şunları söyledi:

“Bu fotoğrafta hiçbir ön yargı, art niyet söz konusu değil. Sadece ve sadece fotoğraf estetik bulunduğu için, yeni bir fotoğraf olduğu için, ilginç bir fotoğraf olduğu için kullanıldı. Sadece sanatsal kaygı vardır burada, başka hiçbir kaygı yok.

3 değişik takvim bastırdık. Bunlarda, Kasım ayına gelen bölümlerde, değişik Atatürk fotoğrafları kullandık. Masa takvimimizde de Anıtkabir'de coşku selinin olduğu bir fotoğraf kullandık.”

Atatürk'ün doğumunun 125. yılı dolayısıyla AA olarak yurdun çeşitli bölgelerinde fotoğraf sergileri açtık. AA olarak biz, 125. doğum yılında, kurucumuz Atatürk'e olan saygımızı ifade ettik.”

Anıtkabir'in Ankara'nın simgesi, Kocatepe'nin de Cumhuriyet'in eseri olduğunu belirten Bengi, bu bakımdan Kocatepe Camisi ile Anıtkabir'in aynı karede bulunmasının yadırganmasına anlam veremediğini sözlerini ekledi.

Hürriyet



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,978 µs