En Sıcak Konular

Kurtulmuş'tan hükümete 9 yıllık tepki

8 Mayıs 2009 22:55 tsi
SP lideri Numan Kurtulmuş, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nda verdiği konferansta, 9 yıldır sürdürülen ekonomik programın yanlış olduğunu söyledi.

Türkiye'de Ticaret Odaları ve Ziraat Odalarının ülkenin ekonomik anlamda gelişmesinde büyük katkı sağladığını ifade eden Kurtulmuş, "Türkiye'nin 3 alanda yeniden yapılanmaya ihtiyacı var. Bunlardan biri de ekonomidir. 17. IMF protokolü Türkiye'nin sadece ekonomik değil, siyaset anlamında da dönüm noktasıdır. Bu model Dubai modelidir. Dubai dediğiniz yer iki balıkçı köyü. Bu model; 'Türkiye üretmesin, reel ekonomisi olmasın, ihracat olmasın' modelidir. Ucuz mallarla borçlanarak Türkiye kalkınmaya çalıştı.

Bu ilk sefer denenmiş bir modeldi ve yanlış bir modeldi. Bundan 8 yıl önce konferanslarda söylüyorduk. Bugünün Türkiyesini anlatıyorduk. Bugün gelinen noktada herkesin tezgahı dağıldı. Millet fakirleşti. Esnaflar 15 kalem vergi ödüyor. Yani devlete çalışıyorlar. Fabrikalar kapanma noktasına geldi. Özelleştirme adı altında kamu malları yok pahasına satıldı. Bankacılık sektörünün yüzde 80'i yabancıların eline geçti. Emek ve üretim değersiz hale getirildi" dedi.

Türkiye'de herkesin borçlu hale geldiğini iddia eden Kurtulmuş, "Devlet borçlu, özel sektör borçlu, belediyeler borçlu, en kötüsü de vatandaş borçlu. Türkiye de tarım para etmediği için vatandaş arazisini satmak zorunda kalıyor. Bunun nedeni de Türkiye de uygulanan 9 yıllık yanlış ekonomik programdır. Bir yandan Avrupa birliği bir yandan da IMF sıkıştırıyor.

IMF anlaşmasında var olan en kötü madde, gelir idaresinin özerkleştirilmesidir. Bugün enerji piyasası üst kurulunun yetkileri enerji bakanından çok daha fazladır. Tarım üst kurulu için de aynı şey geçerlidir. Şimdi de gelir idaresi için de aynı şey düşünülüyor. Bu fevkalade kötü bir durumdur. Şimdiye kadar kamu alanında ne yapılmışsa özelleştirilmiştir. Türkiye'nin bor yataklarının özelleştirilmesi konusunun Obama ile konuşulduğu iddia ediliyor. Bu model acilen terk edilmelidir" diye konuştu.

Kalkınma formüllerini sıralayan SP Genel Başkanı Kurtulmuş, "Türkiye'nin kalkınmak için reel üretimini yeniden güçlendirmesi, tarım kesiminin gücü fevkalade gözden geçirmesi, alım gücünün arttırılması ve istihdam oluşturacak politikaların teşvik edilmesi gerekir. Bunun dışında bir çıkış yolu yoktur. Finans sektörlerinin sonucunda dünyada hiç görülmemiş gelir dağılımı adaletsizliği meydana geldi. Bizim gibi ülkelere, 'bu kadar üretmeyin, biz size satarız, sizi borçlandırırız' dediler ve borçlandırdılar.

Dünya IMF'den nasıl kurtulacağının formülünü arıyor. G-20 zirveleri kurarak IMF'ye alternatif aramaktadırlar" dedi.

Türkiye'nin sadece ekonomik anlamda değil hukuki ve siyasi anlamda da değişime ve yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu savunan Kurtulmuş, "Acilen çağdaş ve katılımcı bir anayasa gereklidir. Milletimizin verdiği oyların altında yeni bir anayasa isteği vardır. Hükümet anayasa hazırlıklarını yanlış bir yerden başlatmıştır. CHP'nin karşısında durması ile bu değişiklik de gerçekleşmemiştir. Türkiye'de bugüne dek hiç normal şartlarda anayasa değişikliği yapılmamıştır.

Ya darbelerle yada Avrupa Birliği'nin direktifleri ile yapılmıştır. Darbecilerin anayasasında hükümet devletin bekası ve gücü için var olurken halkın istediği anayasada hükümet halkın özgürlüğünü, refahını ve adaletini sağlamak içindir. Yeni anayasada herkes hukuk önünde eşit olmalıdır. Ancak düşünce suçu diye bir şey de ortadan kaldırılmalıdır. Kürsü masumiyeti denen şey sadece parlamenterler için olmamalı herkes için var olmalı" ifadelerini kullandı.

haber7



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,864 µs