En Sıcak Konular

Özbekistan'dan Kırgızistan'a nota cevabı

8 Mayıs 2009 21:23 tsi
Özbekistan, Kırgızistan'ın kendisine gönderdiği notayı yersiz bulduğunu açıkladı.

Özbekistan güvenlik güçlerinin Kırgızistan'a sınır Abdican'a ilçesine bağlı bir köyde yaptığı kontroller sırasında Kırgız sınırını ihlal ettiği iddia edilmişti. Kırgızistan bu durum üzerine Özbekistan'a nota göndermişti.

Özbekistan Milli Güvenlik Teşkilatı ve Devlet Sınırlarını Koruma Komitesi'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı'nın, Özbek güvenlik güçlerince Andican vilayetine bağlı Pahtabad İlçesi'ndeki Yangi-Çek Köyü'nde yasa dışı arama ve kontrol çalışmalarının yürütüldüğü yönünde ilettiği notada belirtilen hususların asılsız olduğu belirtildi. Açıklamada söz konusu yerleşim biriminin Özbekistan sınırları içerisinde bulunduğu, buranın Kırgız tarafına ait olması gibi bir durumun olmadığını kaydedildi.

Bu çerçevede, sınır birlikleri görevlileri ile diğer emniyet birimleri ve mahalle muhtarlıkları işbirliğinde 19 Nisan 2009 tarihinde söz konusu köyde düzenlenen pasaport kontrolünün yasalara uygun olarak gerçekleştirildiği ve bunun düzenli yapılan yasal bir işlem olduğu aktarıldı. Bu kontrol sırasına görevlilerin tehdit ettiği veya tehdit edici ifadeleri kullandığı, köy sakinlerine kötü muamele yaptığı yönündeki suçlamaların da doğru olmadığı vurgulandı.

Taşkent, gerçek dışı bilgilere dayalı bu tür notaların sadece iki ülke sınır bölgelerinde gerilimin artmasına sebep olabileceğine dikkat çekti.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta, olay üzerine Özbekistan'ın Bişkek Büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırmış ve Özbek sınır birlikleri tarafından sözde Kırgız tarafına ait Yangi-Çek Köyü'nde yasa dışı arama ve kontroller yapıldığına tepki niyetiyle nota vermişti.

Bu arada Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, yerel basına yaptığı açıklamada, Özbek tarafının son açıklamasını 30 Nisan'da verdikleri notaya cevap olarak kabul edilemeyeceği, asıl cevabın muhatapları Özbekistan Dışişleri Bakanlığı'ndan beklenildiğini dile getirildi.

cihan



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,736 µs