-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

Ertuğrul Günay zehir zemberek... -Video

8 Mayıs 2009 18:46 tsi
Ertuğrul Günay zehir zemberek... -Video Bakan Günay: Bir darbeci generale dünyanın başka ülkesinde katil muamelesi yapılırken, Türkiye'de ise ressam-sanatçı muamelesi yapılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 80'li yılların Türkiye'nin tuzaktan geçerek büyük bir çukura düştüğü ve hala içinden çıkmak için çırpındığı en karanlık zamanlar olduğunu söyledi. Günay, bir darbeci generale dünyanın başka ülkesinde katil muamelesi yapılırken, Türkiye'de ise ressam-sanatçı muamelesi gördüğünü ifade etti.





''EN KARANLIK YILLAR''-

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ödül törenin ardından yaptığı konuşmada, festivalde 80'lerin konu edinilmesinin çok anlamlı olduğu belirterek, ''Çünkü, gerçekten 80'leri hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. 80'li yıllar Türkiye'nin bir büyük tuzaktan geçerek bir büyük çukura düştüğü ve hala içinden çıkmak için çırpındığı en karanlık yıllarıdır'' dedi.

Herkesin o dönem ''nice acılar yaşadığını'' belirten Günay, festival kapsamında yarın açılacak ''12 Eylül'' temalı mektup sergisine, kendisi ve eşinin ''görülmüştür'' imzalı mektupları ile çocuklarının kartpostallarını getirebileceğini söyledi.

Günay, Türkiye'nin 60 yıldan bu yana demokrasi deneyimi yaşadığını, ama 12 Martta, 12 Eylül'de ''çok büyük tuzaklar yaşandığını ve halk iradesinin önüne inanılmaz engeller konulduğunu ve bundan hep halkın zararlı çıktığını'' ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu ülkede insanlar ne kadar akılsız olmalı ki bunca darbe yaşandıktan sonra ve biraz önce sevgili Rojin söyledi; bir darbeci generale dünyanın başka ülkesinde katil muamelesi yapılırken, ülkemizde ressam-sanatçı muamelesi yapıldığını yaşadık biz. Başka ülkelerde yargıdan kurtulmak için bunak rolünü yaptılar, bizim ülkemizde hala alkışlanabiliyorlar. Bununla Türkiye kendi içinde, yüreğinde mutlaka hesaplaşmalıdır.''

Bu sırada salondan bir kişi ''Senin Cumhurbaşkanın da kabul etti'' diye bağırınca Günay, ''Kimler kabul etmedi ki ben burada bir gerçeği söylüyorum sadece. Nice yalanlar gördük. Ben bir yıl hatırlıyorum, Zeki Müren Türkiye'nin en büyük erkek sanatçısı, Bülent Ersoy en büyük kadın sanatçısı seçilmişti, böyle bir absürt, dramatik, toplumun aklının karıştırılmaya çalışıldığı dönemlerden geçtik'' dedi. Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu ülkede insanlar demokrasiden, insan haklarından, halk oyunun her şeyin üstünde olduğundan hiçbir zaman ödün vermezse, Türkiye kültürle, sanatla, bilimle Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ancak yürüyebilir. Yolumuzu demokrasi aydınlatabilir, insan hakları aydınlatabilir.

Bu ülkede insanlara, ölen çocuklarına ağlayan annelere 'Türkçe ağla' diye dipçikle vurulduğu yılları hafızamızdan çıkarıp da nasıl bu ülkede insanlar hala ilericilik adına darbe kışkırtıcılığı ve 'ordu göreve' pankartları açabilirler ve yapabilirler, bunu akılla tarif etmek mümkün değil. Bu ülkede demokrasi var ve sadece demokrasi var.''

Günay, çıkışta vatandaşın tepkisinin sorulması üzerine, ''Ben bir tepki duyamadım, ben sahnede konuşuyordum, sesim yeteri kadar duyuluyordu salonda. Salondaki arkadaşları duyamadım'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de 12 Eylül döneminde ''çok büyük tuzaklar yaşandığını'' dile getirerek, ''Ölen çocuklarına ağlayan annelere Türkçe ağla diye dipçikle vurulduğu yılları hafızamızdan çıkarıp da nasıl bu ülkede insanlar, hala ilericilik adına darbe kışkırtıcılığı ve 'ordu göreve' pankartları açabilirler, bunu akılla tarif etmek mümkün değil'' dedi.

Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonunun katkılarıyla bu yıl 12'ncisi düzenlenen ''Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'', Opera Sahnesi'nde düzenlenen törenle başladı.

Sunuculuğu, şarkıcı Rojin'in yaptığı gecede, Rojin'e zaman zaman Lale Mansur, İlker Aksum ve Serhat Tutumluer gibi sanatçılar eşlik etti.

Gecede, festival Koordinatörü Halime Güner, bu yıl festivalde ''80'ler'' temasının işleneceğini belirterek, ''12 Eylül döneminde kadınların işkencelere maruz kaldığını, birçok zorluklara katlandıklarını, ama mücadeleyi sürdürdüklerini'' anlattı.

Sunucu Rojin de konuşmasında ''12 Eylül döneminde babası ve kardeşinin götürülüşünün hafızasına kazındığını'' söyleyerek ''Hafızamızda o günlere yer var mı? Darbenin başrolündeki general, ressam zannediliyor. Berlin Duvarı bir kartpostal imajı, Michael Jackson ise artık bembeyaz'' ifadesini kullandı. Rojin, 80'li yıllara ait bazı şarkıların nakaratlarını söyledi.

-FESTİVAL ÖDÜLLERİ-

Gecede, festivale katkıda bulunan sponsorlar ile Mısır sinemasının önemli kadın yönetmenlerinden Magda'ya plaket verildi.

Magda, plaketini alırken, ''Güzel ülkenizde bulunmaktan onur duyuyorum. Buraya ilk kez geliyorum. Bu benim Türk halkına sevgilerimi iletmem için bir fırsat'' dedi.

Yönetmen Yeşim Ustaoğlu ile sanat yönetmeni Zepür Hanımyan'a ''Bilge Olgaç Başarı Ödülü'' verilen gecede Ustaoğlu, ''Bazı ödüller vardır, özel anlam ve kıymet taşır. Böyle bir onur edindim'' diye konuştu.

Ayrıca, gecede oyuncu Suna Selen'e ''Uçan Süpürge Onur Ödülü'' verildi.

Sahneye davet edilirken ''tüm zamanların en başarılı cadısı'' olarak takdim edilen sanatçıya ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Günay sundu.

Selen de ödülünü ailesindeki ''tüm kadınlar ile tüm kızlara'' adadı.

samanyoluhaber



Bu haber 853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,272 µs