En Sıcak Konular

Tartışmalı köprünün yıkımına başlandı

0 0 0000 00:00 tsi
Tartışmalı köprünün yıkımına başlandı KKTC Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay'ın karşı çıkmasına rağmen Lokmacı Barikatı'ndaki üst geçidi yıkmaya başladı. Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından başaltılan yıkım çalışmalarını izlemek üzere çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu Lokmacı'ya toplandı.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğulları, kararın herkese "hayırlı" olması dileğinde bulunarak, yıkım çalışmalarının yaklaşık 200 bin YTL'ye mal olacağını açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, sözcüsü Hasan Erçakıca aracılığıyla 28 Aralıkta yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının, 2007 yılının ilk çeyreği içinde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatma kararlarına ve iki halkın işbirliği duygularının geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla, Lokmacı Kapısının açılmasına engel olduğu ileri sürülen üst geçidin kaldırılmasına karar verdiğini" açıklamıştı.

KKTC ile Genelkurmay arasında krize dönüşen "Lokmacı Barikatı"ndaki üst geçidin kaldırılması için karar alındı. KKTC Cumhurbaşkanlığı, barikattaki üstgeçidin bugünden itibaren kaldırılmaya başlanacağını duyurmuştu.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, dün yaptığı açıklamada Lokmacı Barikat'ındaki üst geçidin kaldırılmasına yönelik fiili çalışmaların bugün başlayacağını belirtmişti.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Erçakıca, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetmişti: "Lokmacı bölgesine, iki taraf arasındaki geçişleri sağlamak amacıyla yapılmış olan üst geçidin kaldırılması için gerekli olan koordinasyon çalışmaları devam etmektedir. Üst geçidin taşınacağı bölge ile ilgili çalışmalar da sürmektedir. Bu çalışmalar bugün sona erecek ve üst geçidin kaldırılmasının fiili çalışmaları yarın başlayacaktır."

Genelkurmay, köprünün yıkılmasına Rum tarafındaki barikat kaldırılıncaya kadar karşı çıkıyordu. Talat ise 'Rum tarafına uluslararası arenada koz vermemek' gerekçesiyle üstgeçidin yıkılmasını istiyordu.

7 soruda 'Lokmacı Krizi'

LOKMACI BARİKATI NEDEN VE NE ZAMAN YAPILDI?
BARİKATIN yapılış tarihi 1967. Yapılış amacı ise silah zoruyla Rumlar tarafından dışlanıp tehdit altına alınan Türkleri korumak. Adadaki ilk barikat. Ancak iki yıl önce yıkılmaya başlandı. Bölge temizlendi, halkın da kullanabileceği bir yer haline getirildi.

LOKMACI KÖPRÜSÜ NEDEN VE NE ZAMAN YAPILDI?
LOKMACI sınır noktası, Ledra caddesi üzerinde bulunuyor. Buradaki askeri üste görevli Türk askerlerinin nöbet değişimi ve devriye sırasında , iki taraf arasında geçiş yapan halkla karşılaşmaması için Lokmacı köprüsü (üst geçit) 2005'te yapıldı.

KÖPRÜ KALDIRILIRSA NE OLACAK?
ÜST geçitin yıkılması aslında ilk aşamada bir önem ifade etmiyor. Asıl önemli olan ve tartışmalara yol açan, Lokmacı barikatı. Çünkü KKTC yönetimi köprüden sonra barikatı kaldırmak istiyor. Barikat kaldırılırsa, KKTC'deki Arasta halk çarşısı ile Rum kesimindeki Uzun yol halk çarşısı birleşmiş olacak, taraflar arasında serbest geçiş başlayacak. İki taraf arasındaki ticaret ve bölge halkının geliri artacak.

KÖPRÜNÜN YIKILMASIYLA SINIR AÇILACAK MI?
HAYIR. Köprünün yıkılmasını KKTC yönetimi Lokmacı sınır kapısının açılmasında ilk adım olarak görüyor. Sınır kapısı açılırsa ancak iki taraf arasında karşılıklı geçişler başlayabilir. Bunun için de öncelikle taraflar, BM'yi göreve davet edecek. BM'nin de iki tarafta yol üzerindeki tehlikeli binaların yıkılması, zeminin onarılması ve geçiş kurallarını belirlemek için KKTC ve Rum kesimi yetkililerini görüşmelere davet etmesi bekleniyor. Tüm bu işlemler için gereken 100 bin euroluk bütçeyi de AB Komisyonu ödeyecek.

KKTC YÖNETİMİ KÖPRÜYÜ NEDEN YIKMAK İSTİYOR?
YIKIM kararını Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat aldı. Çünkü Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Lokmacı barikatının kendi taraflarında kalan bölümünü yıkıp kapı açılması için köprünün yıkılmasını şart koşuyordu. Talat da taraflar arasında yeni bir adım atılmasını sağlamak için bu kararı aldı. BM, AB yetkilileri ve ABD yönetimine de bu kararını iletti. Tüm dünyadan da olumlu tepkiler aldı.

KRİZ NEDEN ÇIKTI?
RUM lider Papadopulos, ek şart getirdi. Sınır kapısını açmak için köprünün yıkılmasını yeterli bulmadı, bölgenin mayınlardan temizlenmesi ve askerden arındırılmasını, KKTC ve Türk bayraklarının, diğer tüm sembollerin kaldırılmasını istedi.

ASKERİ YETKİLİLER NEYE KARŞI ÇIKIYOR?
RUM kesiminin bölgenin askerden arındırılması ve sembollerin kaldırılması taleplerine askeri yetkililerden sert itiraz geldi. Lokmacı kapısı askeri bölgede bulunuyor. Rum kesimiyle sınırdaki bu noktanın kontrolü de KKTC Anayasası'nın geçici 10'uncu maddesi gereği Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bulunuyor. Askeri yetkililer, Lokmacı köprüsünün (üst geçit) yıkılmasına, kapının serbest geçişe tamamen açılmasına itiraz ediyor.

Sabah



Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,490 µs