En Sıcak Konular

Papa, Ortadoğu ziyaretine başladı

8 Mayıs 2009 11:15 tsi
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedikt, İsrail ve Filistin'e de uğrayacağı Ortadoğu ziyaretine bugün başladı.

Bölge turunun ilk ayağında Ürdün'e gitmek üzere yola çıkan Papa, burada Kral II. Abdullah ve Kraliçe Reina ile görüşecek.

Papa'nın bölge ziyareti, görev yaptığı dört yıl içerisinde gerçekleştirdiği en tartışmalı ve en önemli ziyaret olarak değerlendiriliyor. Benedikt, İsrail ve Filistin'de Hıristiyanlığın en önemli mekanlarını ziyaret edecek. Kutsal bölgelere Vatikan'dan en üst düzey ziyaret, 2000 yılında Papa II. John Paul tarafından yapılmıştı. Papa'nın ayrıca 2005 yılında Müslümanları ve kısmen de Yahudileri hedef alan konuşmasının tepkilerini yumuşatmayı hedeflediği belirtiliyor.

Papa'nın Nasıra'da ziyaret edeceği bir kilisenin karşısına da "uyarı mesajı" asılmıştı. Hz. İsa'nın çocukluğunu geçirdiği Nasıra kentinin meydanına asılan pankartta yazılı olan mesajda İslam'a ve Hz. Muhammed'e (s.a.s) hakaret edenler kınanıyordu. Aynı sebepten dolayı bazı gruplar da karşı çıkıyor. Müslüman Kardeşler grubu, Papa'nın ziyaretten önce Müslümanlardan özür dilemesi gerektiğini açıklamıştı.

Uzmanlar, Papa'nın bu ziyarette sadece Katolik dünyası ile Yahudiler arasındaki ilişkiler değil, Katolik dünyası ile Müslümanlar arasındaki ilişkilerle de yüzleşme imkanı bulacağını dile getiriyor. Bugün öğlene doğru Ürdün'e gelmesi beklenen Papa, Amman'da ayrıca Müslüman liderlerle de görüşecek.

Papa'nın ziyaretini en önemli kısmını ise şüphesiz İsrail ve Filistin'e gerçekleştireceği ziyaret oluşturuyor. Pazartesi günü Tel Aviv'e geçecek olan Papa, Kudüs'ün başmüftüsü ve başhahamlarıyla bir araya gelecek. Papa, Hz. İsa'nın doğum yeri kabul edilen ve Batı Şeria'da bulunan Beyt'üllahim'e de uğrayacak. Papa'nın ziyaretinin önümüzdeki Cuma günü sona ermesi bekleniyor.

Filistinliler, Papa'ya Batı Şeria ziyaretinde İsrail duvarının yaşamlarını nasıl olumsuz etkilediğini de göstermek istiyor. Kudüs, Beytüllahim ve Nasıra gibi Hz. İsa'nın hayatında önemli yerler olan mekanları ziyaret edecek olan Papa, ayrıca Beytüllahim'de bulunan ve yaklaşık 5 bin Filistinli mültecinin yaşadığı Kudüs ve Beytüllahim arasındaki Ayda kampını da ziyaret edecek. Beytüllahim Belediye Başkanı'na göre yerel dansçılar, kampta Papa'ya bir halk oyunları gösterisi sunacak. Ayda kampı sakinleri de Papa'ya sunacakları gösteri için bir sahne inşa etmeye başlamıştı. Ancak bu sahnenin yeri, İsrail yönetimi ile kamp sakinleri arasında sorun olmuştu. Filistinliler, sahnenin güvenlik duvarının hemen yanına kurmak istemiş; ancak İsrail güvenlik gerekçesiyle buna izin vermedi ve inşaatı durdurdu.

Papa'nın ziyarette Gazze'den küçük bir Katolik grupla da görüşmesi bekleniyor.

Papa, bölgeyi bir "barış hacısı" olarak ziyaret edeceğini söylemişti. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın yardımcılarından Refik Hüseyni ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada Papa'nın, "Filistin'de sadece taştan ve tarihi binaları görmeye değil, Filistin halkının çektiği acıları da görmeye gelmesi gerektiğini" dile getirmişti. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor ise Filistinlileri, Papa'nın ziyareti üzerinden propaganda yapmakla suçladı.

ajanslar



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,838 µs