En Sıcak Konular

Madencilerin kabusu 'pnömokonyoz' hastalığı

0 0 0000 00:00 tsi
Zonguldak'ta, 1990'dan itibaren “pnömokonyoz” hastalığı madencilerde 17 bin 398 kez tanımlandı ve meslek hastalığı olarak yer aldı.

Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında çalışan ve emekliye ayrılan işçilerin akciğerlerinde meslek hastalığı pnömokonyoza rastlanılabiliyor.

Verilere göre, pnömokonyoz hastalığı kararı en fazla 1997'de bin 760, en az ise 2003'te 241 kez alındı. Hastaneye geçen yıl müracaat eden 2 bin 60 madenciden 1 bin 710'unun meslek hastalığına yakalandığı, söz konusu rahatsızlığın da devam ettiği ya da ilerlediği belirlendi.

Yetkililer, pnömokonyozun bir kez görüldüğü işçinin daha sonraki muayenelerinin de yıllık istatistiklerle hastalığın saptandığı şeklinde yansıtıldığını, bundan dolayı da her yıl hastalığa yeni yakalanan madencilerin sayılarının belirlenemediğini bildirdiler.

MADENLER HASTALIK ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR

Pnömokonyozun, mineral tozlarının solunmasına bağlı gelişen akciğer hastalığı olduğuna dikkati çeken yetkililer, şunları kaydettiler:

“Özellikle maden işçiliği gibi tozlu ortamlarda çalışanlarda hastalığın şiddeti havadaki toz oranıyla artıyor. Ocaklarda sürekli tozlarla temas halindeki maden işçilerinde daha fazla görülüyor. En önemli belirtisi de nefes darlığıdır. Risk altındaki kişilerin düzenli aralıklarla röntgen muayenesinden geçmesi gerekir. Röntgende, akciğer benekli biçimde görülür. Hastalığın vücutta hızla seyir göstermesi akciğerlerde önemli hasarlara yol açabilir. Özellikle iş yerlerinde koruyucu maske kullandırılması gereklidir.”

Yetkililer, sigara içen madencilerde hastalığın daha fazla ilerlediğinin tespit edildiğini bildirdiler. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Denizer de maden ocaklarında işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik teknolojik yatırımların yanı sıra önlemlerin alınmasının meslek hastalığı oranında azalma sağladığını söyledi.

 
Hürriyet



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,639 µs