En Sıcak Konular

İşçi çıkarmak yerine bu alternatifi seçiyorlar

8 Mayıs 2009 10:51 tsi
AB ülkelerinde, ekonomik kriz ortamında işçi çıkarmamak için farklı yollar bulunmaya çalışılıyor. En çok başvurulan yöntemler ise şunlar:

Alınan bilgiye göre, Dublin merkezli sosyal politika kuruluşu Eurofound'un hazırladığı raporda, mali kaosun fırtınasından kurtulmaya çalışan AB devletleri ve şirketlerinin, küçülme ve işçi çıkarmaya karşı istihdamı koruyucu inisiyatifleri tercih etme eğilimi gösterdiği belirtildi.

Rapora göre, Avrupa çapında pek çok işverenin işçi çıkarmayı son tercih olarak gördükleri, bunun yerine ''kısa süreli çalışma'', ücretli ya da ücretsiz ''uzun dönemli izin'' ve yeniden yapılanma anlaşmalarındaki ''işe göre ücret'' koşulu olmak üzere 3 tür inisiyatifi tercih ettikleri belirtiliyor. Çalışma sürelerindeki anlaşmalı indirimler de artan eğitim fırsatlarıyla dengeleniyor.

Bu tedbirlerin mantığı, talebin azaldığı dönemde beceri düzeyinin yükseltilmesi, nitelikli personelin elde tutulması, insan sermayesinin geliştirilmesi ve 2010-2012 döneminde beklenen iyileşme öncesinde şirket içi esneklik yapılarının korunmasına dayanıyor.

''ZAMAN BANKACILIĞI''

İşverenlerin kriz ortamında işçi çıkarmamak için başvurduğu yöntemlerden biri de ''zaman bankacılığı'' olarak adlandırılıyor.

Bu uygulamaya başvuran bir otomotiv firması fabrikalarından birini 4 ay süreyle kapatacak. Bu kapanma, ilk 2 ay temel ücretlerinin tamamını, geri kalan sürede yüzde 60'ını alacak 2 bin 500 işçiyi etkileyecek. Haziran ayında fabrika tekrar açıldığında, işçiler, ödeme aldıkları 4 aylık dönemdeki miktara karşılık ücretsiz mesai yapacak. 

Bazı AB üyesi ülkeler ise farklı ulusal iş kanunları ve toplu sözleşme düzenlemeleri karşısında ''kısa zamanlı çalışma programlarını'' tercih ediyor.

Hollanda, Avusturya, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde çalışma süreleri azaltılırken, ücretleri arttırmak amacıyla geçici devlet yardımlarına başvurulabilen kısa dönemli tazminat programları devreye sokuldu.

Avrupa Komisyonu da çalışma süreleri kısılırken eğitimi desteklemek amacıyla AB yapısal fonlarının kullanılmasını teşvik ediyor. Bu şekilde, işçiler işlerinde kalabiliyor, daha az çalıştırılıyor ve eğitimleri ile geleceklerine yatırım yapılıyor.

''ÜCRETLİ KARİYER MOLALARI''

Çalışanları işlerinde tutmak ve krizi aşmak için başvurulan yöntemlerden bir diğeri de ''ücretli kariyer molaları''. Bu yöntem, özellikle bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde öne çıkıyor.

Örneğin bir bankacılık birimi, bazı çalışanlarına 2 ve 3 yıllık ücretli aralar önerdi. Planın uygulanmaya başladığı Ekim 2008'den itibaren, bankanın 2 bin 500 çalışanından çoğu genç 140'ı, şirketin 2 yıllık ara için 20 bin avro, 3 yıllık ara için 35 bin avroluk teklifleri için başvurdu.

Bir İngiliz firması da daha kısa bir süre için de olsa benzer bir uzun dönemli izin önerdi.

aa



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs