En Sıcak Konular

Emeklilik için flaş teklif!

8 Mayıs 2009 09:23 tsi
Emeklilik için gün bekleyenleri ilgilendiren yasa teklifi...

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, emeklilik yaşını dolduran ancak çalışma süresini tamamlamayanlara borçlanma yoluyla emekli olma imkanı veren bir yasa teklifi hazırladıklarını belirterek, "Gençler arasında işsizliğin yüksek olması sosyal patlama riskini artırıyor. Bu düzenlemeyle gençlere yeni iş alanları açılacak" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Korkmaz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Başkanlığı'na sunduğu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile ilgili bilgi verdi.

Teklifin, emeklilik yaşını dolduran ancak çalışma süresini tamamlamayanlara borçlanma imkanı getirerek emekli olmalarının önünü açtığını anlatan Korkmaz, işten çıkarılan, iflastan dolayı işsiz veya herhangi bir nedenle işe ara veren çalışanlara emekli olma imkanı verildiğini söyledi.

Kepenk kapatmak zorunda kalan ve bu nedenle sosyal güvenliğe ara veren esnafa emekli olma imkanı verildiğini kaydeden Korkmaz, düzenleme ile ekonomik kriz nedeniyle işini kaybedenlerin primlerinin işsizlik sigortası fonundan ödenmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Korkmaz, ücretsiz doğum izni, analık izni, askerlik, doktora ve uzmanlık eğitimi, grev ve lokavtta geçen süreler ve seçimlerde aday olmak için istifa edenlerin ayrı kaldıkları süreler için 1 ay içinde prim ödeyerek, bu süreleri çalışma sürelerine ilave ettirebileceklerini kaydetti.

Teklifin bir amacının da çalışmaya ara verenleri ara verdikleri süreler için borçlandırıp emeklilik imkanı sağlamak olduğunu belirten Korkmaz, bu emeklilik imkanının sosyal dengeler açısından da yararlı olacağını söyledi.

Türkiye'de gençler arasında işsizlik oranının yüzde 25 olduğuna işaret eden Korkmaz, gençler arasında işsizliğin yüksek olmasının, sosyal patlama riskini artırdığını ve terör ve anarşinin artmasına yol açtığını söyledi. Korkmaz, düzenlemenin gençlere yeni iş alanları açılmasını

sağlayacağını da kaydetti. Düzenlemenin mali dengeleri bozmayacağını ifade eden Korkmaz, tersine mali imkanların artırılacağını bildirdi.

Teklifin amaçlarından birinin de ekonomik krizden dolayı işsiz kalanları korumak olduğunu belirten Korkmaz, teklifle 1 Temmuz 2008'den 1 Temmuz 2010'a kadar geçen 2 yıllık süre içinde işini kaybedenlerin primlerinin 31 Aralık 2010 tarihine kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Ocak ayı itibariyle Türkiye'de işsiz sayısının 6 milyon 44 bin olduğuna işaret eden Korkmaz, işsiz kalanların sigorta ve sağlık olanaklarından yararlanmasını öngören bir düzenleme hazırladıklarını söyledi.

Korkmaz, "Bu proje bizim değil işsizin, esnafın, halkın, toplumun projesidir. AK Parti'nin de buna evet demesi ve bu düzenlemenin bir hükümet tasarısı haline getirilmesi gerekir" diye konuştu.

 
bugün



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs