Sessiz ama derinden: Yetki değişimi | " /> Sessiz ama derinden: Yetki değişimi | "/>

En Sıcak Konular

Sessiz ama derinden: Yetki değişimi

7 Mayıs 2009 16:43 tsi
Sessiz ama derinden: Yetki değişimi Yıllardır yaşanan yetki sorunu nihayet çözülüyor mu?

İlçelerde kaymakam, illerde valilerin başkanlığında toplanan komisyonlarda belediye sınırları içinde kalan bölgelere ilişkin yetki çalışması 30 Nisan'a kadar tamamlandı. Bu kapsamda yıllardır polis ile jandarma arasında yaşanan yetki sorunu Başkent'te çözüldü.

Jandarma, Ankara'da belediye sınırları içerisinde bulunan Bilkent, Çayyolu, İncek, Karapürçek, Bağlum ve Yenikent'te sorumluluğu polise devretti. Mart ayının son haftasında Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemede jandarmanın görev bölgelerinin belirlenmesinde, kaymakam ve valiler yetkili kılınmıştı. Daha önce bu süreç için Jandarma Genel Komutanlığı'nın görüşü-nün alınması gerekiyordu.

Düzenlemenin Resmî Gazete'de yayımlanmasından sonra vali ve kaymakamlar harekete geçti. İlçelerde kaymakam, illerde valilerin başkanlığında toplanan komisyonlarda belediye sınırları içinde kalan bölgelere ilişkin yetki çalışması yapıldı. Bazı il ve ilçelerde Jandarma ve Emniyet yetkililerinin de bulunduğu komisyonlar uzlaşmaya varamadı. Ankara Valisi Kemal Önal, çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istedi.

Önal, kaymakamların raporları doğrultusunda Jandarma ve polis bölgesi konusundaki nihai kararı önceki gün verdi. Jandarma'nın yetkisindeki Bilkent, Çayyolu, İncek, Karapürçek, Bağlum ve Yenikent polise devredildi. Emniyet bu ilçelere şimdi yeni polis karakolları kuracak. İstanbul'da da Beykoz, Büyükçekmece ve Şile ilçelerinde yetki tartışması hâlâ sürüyor. Van'da 100. Yıl Üniversitesi ve sahil şeridi, Samsun'da otogar ve 19 Mayıs Üniversitesi bölgesi, Antalya'da Serik, Alanya, Gazipaşa ilçeleri, Muğla'da ise Bodrum Torba Mahallesi'ne ilişkin kararlar henüz alınmadı. Buralarda jandarma ve polisin karşı karşıya geldiği belirtiliyor.

22 Mart 2008'de Resmî Gazete'de yayımlanan kanunla, nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler kapatılırken büyük şehirlerde 42 yeni ilçe kurulmuştu. Bu ilçelerin birçoğunda jandarma ile polis arasında görev sorunu yaşanmıştı. Ankara'nın Pursaklar ilçesinde protokol krizi çıkmıştı. Pursaklar'ın ilçe yapılmasının ardından valilik, kaymakam ve emniyet müdürü atamıştı. Ancak Jandarma yetki devrini sağlayacak protokolü uzun süre imzalamamıştı. İstanbul'un yeni ilçelerinden Beylikdüzü'nde de aynı sorun yaşanmıştı.

JANDARMA ÜNİVERSİTELER VE OTOGARLARI VERMEK İSTEMİYOR
Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, Samsun Otogarı'na yani jandarma bölgesine girdiğinde yakalanmıştı. Aynı şekilde üniversite kampüslerinde de çok kritik olaylar yaşanıyor. Jandarma otogarlar ve kampüsleri devretmeme konusunda ısrarlı. Nihai karar için gözler valilere çevrilmiş durumda.



Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,983 µs