En Sıcak Konular

Turkcell elden gidiyor mu?

7 Mayıs 2009 15:27 tsi
Dev GSM şirketi Turkcell, Çukurova Grubu'nun elinden kayıp gidiyor mu? Turkcell'de ortaklar arasındaki yönetim yarışı hat safhaya taşındı...

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş, Rus Alfa Grubu'nun Çukurova Telecom Holdings Limited hisselerine el koyma girişimlerine karşı yaptığı temyiz başvurusunun Birleşik Krallık'ın Privy Council Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildiğini İMKB'ye bildirdi.

 Turkcell'den İMKB'ye gönderilen yazıda, bu açıklamanın, British Virgin Adalarında, Alfa Grubu ile Çukurova Holding A.Ş ve Çukurova Finance International Limited arasında derdest bulunan Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin dolaylı olarak en büyük hissedarı olan Çukurova Telecom Holdings Limited (CTH) hisselerine ilişkin ihtilaflar çerçevesinde yapıldığı kaydedildi.

O PARAYLA BORÇLAR KAPATILDI

Bilindiği gibi daha önce Alfa Grubu, Çukurova Grubu'nun “ödemelerini zamanında yerine getirmediği ve aksattığı” gerekçesi ile Çukurova'dan ödemelerini hemen yerine getirmesini istemiş ve ardından kendisine rehinli Çukurova Telecom Holdings hisselerine el koymak için girişim başlatmıştı. Çukurova Grubu, 2005 yılında Alfa grubundan sağladığı 3.3 milyar dolarlık finansmanla TMSF'ye Pamukbank'tan kaynaklanan borçlarını kapatmış, ayrıca daha önce kendi iştiraki olan ve 2 milyar dolar borcunun olduğu Yapı Kredi Bankası'nın elindeki Turkcell hisselerini satın alıp Alfa'ya devretmişti.

Çukurova'nın 1.5 yılda 16 kez temerrüde düşmesi ile borç anlaşmasını ihlal etmesi sonucunda Altimo, kalan borcun anlaşmaya uygun olarak ödenmesini talep etmişti. Çukurova'dan geri ödeme alamayan Altimo, borcuna karşılık Çukurova'nın Turkcell'deki yüzde 13.8 hissesinin tahsisini talep etmişti. Yani Altimo, rehin olarak hisselere el koydu ve mülkiyetinin de kendine geçmesi gerektiğini iddia etmiş ve British Virgin Islands mahkemelerine başvurmuştu. Mahkeme iki tarafın da kendi hukuksal haklarını koruması yönünde mutabık kalmıştı. Daha sonra bu davaya Telia Sonera da katılmıştı.

PAYI YÜZDE 0,12'YE GERİLEYEBİLİR

Konuyla ilgili detaylı bir analiz yapan Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya, şu tespitlerde bulundu; “Bundan sonra ara kararı veren mahkeme davayı esastan görüşecek. Alfa'nın söz konusu teminata el koyma hakkı var mıdır? Eğer Mahkeme 'Evet' derse Alfa Grubu'nun teminat olarak elinde tuttuğu ve mülkiyeti Çukurova Grubu'na ait olan Çukurova Telecom Holdings'in yüzde 51 hissesine el koymak için yaptığı işlemler usul açıdan geçerli olacaktır.

 Dava sonucunda Alfa kazandığı takdirde Turkcell'de kontrolü sağlayan Çukurova Telecom Holding'in sahibi olacak. Dolaylı olarak Turkcell'deki ortaklık payı ise yüzde 18.75'e yükselecek. Çukurova Grubu'nun Çukurova Telekom Holding'teki payı ise yüzde 0.12'e gerileyecek. Çukurova Telecom Holdings Limited'in yüzde 49'una sahip olan Alfa Telekom'un ortaklık yapısı ise değişmiştir.

 Alfa Telekom'un sahibi olan Alfa Finance Holdings, Ocak 2008'de yüzde 50'sini Nadash International Holdings'e, Mart 2009'da yüzde 12.2'sini Henri Services Limited (Rus Alexander Mamut)'e devretti. Eğer devredilen paylar da dikkate alınırsa Turkcell'in yüzde 27'sine sahip olacaklardır.”

Bir ayda 2 milyar liralık nakit çıkışı

Önümüzdeki günlerde Turkcell'in gündemi hayli yoğun. Şirketten 2 milyar liraya yakın nakit çıkışı yaşanabileceğini anlatan Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya, bugünden itibaren şirket açısından önemli gündem maddeleri olduğunun altını çiziyor. Bunların ilgi, bugün yapılacak olan Milli Piyango ihalesine katılacak olması, ikincisi yarın yapılacak olan genel kurul. Son olarak da 18 Mayıs tarihinde gerçekleşecek olan yatırımcılarına nakit temettü ödemesi. Şirket, her bir hisseye 50 kuruş nakit kâr payı ödemesinde bulunacak. Toplamda şirket 1,098 milyar lira ödeme gerçekleştirecek. Bilindiği gibi Turkcell 30 Nisan tarihinde de 3. Nesil A tipi lisansını 422.4 milyon avro ödeyerek satın almıştı.

Süreç nasıl gelişti?

Çukurova Grubu 25 Kasım 2005 tarihinde Alfa'dan 1 milyar 352 milyon dolar tutarında teminatlı, 355 milyon dolar tutarında teminatsız olmak üzere toplam 1 milyar 707 milyon dolar tutarında iki adet kredi aldı.

16 Nisan 2007 tarihi itibariyle Çukurova Grubu'na, verilen kredi tutarını derhal ve tam olarak ödemesine ilişkin, ihtarname gönderildi.

27 Mayıs 2007 tarihinde Alfa hisselerin kendisine tahsis edilerek rehnedilmesini icra etti.

16 Kasım 2007 tarihinde mahkemenin verdiği arar karar sonucunda Rus Alfa Grubu'nun, Çukurova'ya ait yüzde 13.8 Turkcell hissesi üzerindeki rehin haklarını tanıdı ancak bu aşamada herhangi bir el koymaya yer olmadığına karar verildi.

Mahkeme, Alfa'ya rehinli olan ve Turkcell'in dolaylı hissedarı Çukurova Telecom Holdings'in yüzde 51'ini temsil eden Çukurova Grubu'na ait hisselere, Çukurova Grubu'nun Alfa'ya borcu karşılığında 27 Mayıs 2007 tarihinde Alfa tarafından el konulduğu iddiasını inceledi, 16Kasım 2007 tarihli kararı ile Alfa'nın bu iddiasını haksız buldu ve söz konusu hisselerin ve dolayısıyla o hisselerin Turkcell'de temsil ettiği dolaylı hissedarlığın Çukurova Grubu'nun mülkiyetinde olduğunu teyit etti.


Alfa Grubu, ara kararı Eastern Caribbean Yüksek Mahkemesi nezdinde temyiz etti ve mahkeme Alfa'nın tem-yiz talebini 22 Nisan 2008 tarihinde kabul etti.

Çukurova Gurubu bu karara karşı Londra'da bulunan üst kurul nezdinde otomatik temyiz hakkını kullandı. Birleşik Krallık'ın Privy Council Yüksek Mahkemesi, 5 Mayıs 2009 tarihinde (önceki gün) temyiz başvurusunu reddetti.

Talih Kuşu daha önemli

Turkcell İletişim'in ana en büyük hissedarı olan Turkcell Holding'te kontrolü ele geçiren, Turkcell İletişim'e hakim olacak. Rus Alfa'nın mahkemeyi kazanması durumunda, Turkcell İletişim gibi dev bir Türk şirketi gözgöre göre Rusların hakimiyeti altına girecek. Şirketle ilgili gelişmeler, İMKB'de işlem gören Turkcell hisselerini de yakından etkiliyor.

 Hisse hareketleri ile ilgili olarak Yeni Şafak'a değerlendirmede bulunan Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmen Yardımcısı Gülizar Özdemir Türk şunları söylüyor; “Milli Piyango ihalesini kimin alacağı ve fiyatının ne olacağı Turkcell hisselerinin seyir açısından önemli. Turkcell'den nakit çıkışı yaşanıyor fakat aynı zamanda nakit girişi olan bir şirket. Kısa vadedeki satış baskında davadan ziyade diğer faktörlerin etkisi olduğunu düşünüyorum.”

 



Bu haber 1,091 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,191 µs