En Sıcak Konular

Gül, Ahmet Türk ile neleri konuştu?

7 Mayıs 2009 13:25 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmeler çerçevesinde DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ü kabul etti. 1 saat süren görüşmenin ayrıntıları:

GÜL: TERÖR OLDUĞU SÜRECE DEMOKRASİNİN KÖKLEŞMESİ ZORLAŞIR. BU YÜZDEN TERÖRÜ KESİNLİKLE DIŞLAMAK LAZIM

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüşmesinde, demokrasi standardı yükseldikçe Kürt sorunu dahil tüm sorunların otomatik olarak sorun olmaktan çıkacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Terör olduğu sürece demokrasinin kökleşmesi zorlaşır. Bu yüzden terörü kesin bir dille dışlamak lazım'' dedi.

Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde 1 saat görüştüğü Ahmet Türk'e, demokrasi ve terör konusunda önemli mesajlar verdi.

Sorunların çözümünün demokrasiyle mümkün olduğunun altını çizen Gül, şunları söyledi:

''Türkiye'de demokrasi standardı yükseldikçe Kürt sorunu dahil tüm sorunlar otomatik olarak sorun olmaktan çıkar. Hep beraber buna odaklanmamız lazım. Ancak terör olduğu sürece demokrasinin kökleşmesi zorlaşır. Bu yüzden terörü kesinlikle dışlamak lazım.

Siz belli bölgenin değil, Türkiye'nin partisisiniz ve Türkiye milletvekilisiniz. TBMM'de sadece bir soruna odaklanmak yerine ülkenin bütün sorunlarıyla ilgilenmeli ve çözümüne katkıda bulunmalısınız. Diyalog zemini oluşturulmasını karşıdan beklemek yerine siz de yaratmalısınız.''


AHMET TÜRK'ÜN AÇIKLAMALARI

Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen yaklaşık 1 saatlik görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Türk, Anayasa değişikliği, terörle mücadele, dış politika ve Mardin'deki silahlı saldırı konularını ele aldıklarını söyledi.

Türk, Anayasa değişikliği konusunda sorunların demokratik yollardan çözümüne ilişkin düşüncelerini aktardığını ifade ederek, ''Yaşadığımız acılar ve sürecin daha demokratik, barışçı sürece evrilmesine ilişkin düşüncelerimi söyledim'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün de bu konudaki kendi düşüncelerini aktardığını anlatan Türk, ''Hepimizin umudu Türkiye'nin daha demokratik ve çağdaş bir ülke olması'' diye konuştu.

-MARDİN'DEKİ SİLAHLI SALDIRI-

Bir soru üzerine Mardin'deki silahlı saldırıyı da etraflıca görüştüklerini belirten Türk, şunları kaydetti:

''Aslında basına yansıdığı kadarıyla bir namus cinayeti, töre cinayeti değil. Tamamen bir vahşet. Bölgemizde hiç bir zaman ne bir namus cinayeti ne bir töre cinayeti böyle işlenmemiştir. Bir aileyi tamamen ortadan kaldırmaya yöneliktir. Burada farklı nedenler de var. Köye sahip olma, araziye sahip olma, birlikte yaşamaktan sıkıntı duyulan noktalarda o aileyi tamamen bertaraf etmeye yönelik canice, vahşice bir mantığın ifadesi olarak değerlendirmek lazım. Çözmekte gerçekten zorlanıyoruz.''

Türk, Gül ile görüşmesinde Mardin'deki olay bağlamında koruculuk sistemini tartışıp tartışmadıkları yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı:

''Böyle insanların eline silah verirseniz her şeyden önce kendi çevresini güçlü hale getirmek için karşısındakini ezmeye yönelik bir tavrın içinde olacağını söyledik. Eğer devletin bu silahları olmasaydı, bu koruculara bu silahlar verilmeseydi böyle bir vahşet yaşanmayacaktı. Bu ilk değil. Korucuların daha önce de köyleri basarak insanları etkisizleştirmeye, sömürmeye, bölgede sözünü geçirmeye yönelik, devletin gücünü arkasına alarak kullandığını çok iyi biliyoruz. Koruculuk sisteminin farklı bir dönemi getireceğini, insanları birbirine düşüreceğini, birilerinin devletin gücünü yanında hissederek zulüm edeceğini hep söyledik. Bugün sonuçları da bir yerde ortaya çıkıyor. Siz korucunun eline silah verdiğiniz zaman korucu olmayan köylerde kendini güvence altına almak için silahlanmaya gidecek, bunu doğal görmek lazım. Bunun doğru olmadığını biliyoruz ama oradaki insan öyle hissediyor. Koruculuk sistemi bölgede herkesi silah almaya zorlayan bir sistem olarak önümüze çıkıyor.''

AA

 



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,556 µs