Gölgelerin peşinde: O vekiller kim? | " /> Gölgelerin peşinde: O vekiller kim? | "/>

En Sıcak Konular

Gölgelerin peşinde: O vekiller kim?

7 Mayıs 2009 11:37 tsi
Gölgelerin peşinde: O vekiller kim? 29 Mart seçim sonuçlarının bir tür ‘günah çıkarma’sı sayılabilecek AKP MKYK toplantısı yapıldı. Başbakan danışmanı Ömer Çelik toplantıda, ‘bazı milletvekilleri aleyhte çalıştı’ dedi. Erdoğan sessiz kaldı. Bu milletvekilleri kim ve

29 Mart yerel seçim sonuçları AKP’nin birinci parti olarak pozisyonunu koruduğunu söylüyor. Ancak bunu zafer olarak görmeyen, tersine ciddi bir kayıp olarak algılayan çok bakış var.

Özellikle bir "yerel" seçimde kayba uğramanın AKP üzerinde psikolojik bir etki yarattığı da gerçek. Sonuçlar belli olduktan sonra AKP Genel Merkezi ve tabii Başbakan “bakacağız” dedi.

Bakacağı şey, bu sonuçların sebepleri ve çıkarılacak derslerdi. Şimdi bu derslerin çalışıldığı ve kimi analizlerin yapıldığı söyleniyor. Doğal olarak AKP’nin başarısız olduğu il ve ilçelerde, bölgelerde değişiklikler de yaşanıyor.

Önce kabine değişikliği yapıldı sonra sıra teşkilatlara geldi. Sonuçta da dün yapılan “Merkez Karar Yürütme Kurulu” toplantısında seri halde bir çok ilçe görevden alındı. Devamının gelmesi de bekleniyor.

İşte bu toplantıda Başbakan danışmanı Ömer Çelik, hayli dikkat çeken bir cümle kurdu; “seçimlerde bazı milletvekilleri aleyhte çalıştı” dedi.

Nereden bakılırsa bakılsın bu iddia herhangi bir parti için kolay sindirilebilir değil. Kaldı ki, aynı toplantıda bulunan Başbakan’ın bu sözlere herhangi bir reaksiyon göstermemiş olması da düşünülmeli.

Bu zımni bir rıza olabileceği gibi, Başbakan’ın danışmanından zaten bunu beklediği varsayılabilir.

Bu milletvekilleri kimler?

İddianın muhatapları her kimse, “bu bize mi söyleniyor” diye ortaya çıkmaları hayli zor olasılık. Çünkü iddianın içerdiği anlam, bazı milletvekillerinin kendi partilerini sırtından vurduğu anlamına geliyor.

Elbette Genel Başkan’ın bu konuda bir firki veya birden fazla (!) fikri olmalı. Ama yine de somut bir listenin ortaya çıkması beklenmemeli. Buna mukabil Eylül ayında yapılacak AKP Kongresi’nde kimi işaretler ortaya çıkabilir. O da belki.

Çünkü AKP bu dönemde anayasa değişiklikleri yapmak istiyor ve herbir vekile ihtiyacı var. Bu yüzden belki sadece “kulağa kar suyu kaçırmak”la yetinilecek.

Ama Ankara kulisleri sırtlarında yumurta küfesi taşımıyor ve basit bir soru soruyor: “Bu ‘öz eleştiriler’ ve AKP’nin seçim sonrası tahlili, başarısız iller üzerinden yapılmıyor mu? Evet. O halde oralara bakmak lazım!”

Güzel bir denklem ama yinede somut bir liste oluşturmayı sağlamaz. Üstelik o illerin çok sayıda vekili var.

AKP 29 Mart’da şu illeri kaybetti: Tekirdağ, Balıkesir, Manisa, Uşak, Aydın, Isparta, Antalya, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Giresun, Zonguldak, Sivas, Van, Siirt, Yalova.

Bunlar içinde “özellikli” yerleri hemen eleyebiliriz. Mesela Sivas. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun kaybı çok doğal olarak ve minnettarlık hissiyle BBP’ye kaydı.

Osmaniye Devlet Bahçeli’nin memleketi olarak el değiştirdi. Adana’nın durumu malum. AKP halihazırdaki belediye başkanından vazgeçince dengeler de değişti. Tekirdağ, Zonguldak da sol mirasa hediye edilebilir.

Giresun yönetiminin hataları AKP’de görüldü ve kimi ilçe yönetimleri görevden alındı. Yani neden ve sonuç ortada genel merkeze göre. Yalova için de aynı şeyi söylemek mümkün.

Antalya’nın Başbakan’ı ne kadar üzdüğü ortada. Bunun tartışması yapıldı uzun uzun. Ama neticede burası Deniz Baykal’ın şehri ve bir izahı var. Tıpkı Isparta gibi.

Balıkesir, Manisa, Uşak, Aydın’ı da “toptan” bir bakışla; genel olarak sol bir hissiyata ve tarihi olarak Demokrat Parti çizgisine, ama her halükarda AKP’yi bir şekilde muhalif tabloya ekleyebiliriz.

Geriye kalan Şanlıurfa, Van, Siirt illerinin ise kendine özel olduğu gibi bölgesel manada ayrı bir konumu var. Siirt Başbakan çıkarmış bir il olarak ve Başbakan’ın da minnettarlığını görmüş bir şehir olarak DTP’ye kaydı.

Şanlıurfa’nın da hem özel hem genel durumu vardı. Eşref Fakıbaba’nın durumu ve parti değişikliği yerel seçimlerin kişisel özelliklerini ortaya çıkardı ve bu şehir “bağımsıza” gitti. 

Van da AKP’den DTP’ye geçen illerden oldu. Ancak bu üç ille birlikte AKP’nin blok olarak oy kaybettiği ve açık söylemek gerekiyor ki, DTP ile özel bir çekişmenin yaşandığı Güneydoğu’da parti ciddi hayal kırıklığına uğradı.

Denebilir ki, çeşitli nedenlerle kaybedilen illerden ayrı olarak bu bölgede AKP hayli kan kaybına uğradı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,642 µs