En Sıcak Konular

Paksüt'le ilgili işlemler nasıl yürüyecek?

7 Mayıs 2009 10:47 tsi
Anayasa Mahkemesince, Başkanvekili Osman Paksüt hakkında hukuki sürecin başlatılmasıyla ilgili işlemler, Mahkemenin Kuruluş Kanunu ve İç tüzüğü gereği yürütülecek.

Kuruluş Kanunu ve İç tüzük gereği, Anayasa Mahkemesinin başkan, başkanvekili ve üyelerinin, görevlerinden doğan, görevleri sırasındaki suçlar veya şahsi suçlarından dolayı bir ihbar veya şikayet yapılması veya böyle bir halin öğrenilmesi halinde konu, Başkanlıkça, Anayasa Mahkemesine bildiriliyor.

Başkan, gereken hallerde işi Mahkemeye götürmeden önce bir üyeye ön inceleme de yaptırabiliyor. Soruşturma açılmasına yer olup olmadığının belli edilmesi için gerekli incelemeyi yapmak üzere, Mahkemede hazır bulunanlar arasından görevlendirilen bu üye, incelemesini yaptıktan sonra, durumu kendi düşüncesini belirtmeksizin bir raporla Başkan'a bildiriyor.

Soruşturma açılması Mahkemenin kararına bağlı oluyor. Görevli üye tarafından hazırlanan rapor üzerine Mahkemede yapılacak görüşme sonunda, ''soruşturma açılmasına yer olmadığına'' karar verildiği takdirde, kararın bir örneği ilgili üyeye, birer örneği de ihbar ve şikayette bulunanlara tebliğ ediliyor.

''Soruşturma açılmasına'' karar verildiği takdirde, hazırlık soruşturmasını yapmak, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre, gereken kararı vermek ve söz konusu Kanun'un Cumhuriyet savcılarına tanıdığı bütün yetkileri kullanmak üzere gizli oyla mahkeme üyeleri arasından 3 kişilik bir Soruşturma Kurulu seçiliyor. Soruşturma Kuruluna, en çok oy alanlar ve oyların eşitliği halinde kıdemli olanlar seçilmiş sayılıyor. Bu kurula üyelerden en kıdemlisi Başkanlık ediyor.

Soruşturma Kurulu, kamu davasının açılmasına gerek görmezse evrakın işlemden kaldırılmasına karar veriyor. Yapılan soruşturma, kamu davasının açılmasını haklı göstermeye yeterli ise iddianame düzenleyerek, bu davayı açıyor ve görevle ilgili suçlarda Yüce Divan'a, şahsi suçlarda Yargıtay Ceza Genel Kuruluna tevdi olunmak üzere, dosyayı Başkanlık aracılığıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderiyor.

Soruşturma Kurulunun işlem ve kararları kesin oluyor. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde hazırlık soruşturması genel hükümlere tabi oluyor.

Anayasa Mahkemesi Başkan, Başkanvekili ve üyelerinin şahsi suçlarında, Yargıtay üyelerinin şahsi suçlarına ilişkin hükümler uygulanıyor.

AA



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,948 µs