En Sıcak Konular

Vizesiz dolaşım Avrupa Parlamentosu'nda

6 Mayıs 2009 22:52 tsi
Avrupa Adalet Divanı'nın geçtiğimiz ay Türk vatandaşları lehine aldığı aldığı vize uygulaması ile ilgili karar, Avrupa Parlamentosu'nda tartışıldı.

Yeşiller'in Avrupa Parlamentosu'nda düzenlediği toplantıda Joost Lagendijk ve AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp'in yanısıra Alman hukukçular da yer aldı. Toplantıya Avrupa Komisyonu'ndan katılımın olmamasını eleştiren Joost Lagendijk, önlerinde Avrupa Adalet Divanı'nın kararı bulunduğunu ve konunun en kısa zamanda açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp, vize uygulamasının Avrupa Birliği'nin 4 temel ilkesine aykırı olduğunu hatırlatarak, "Vize sorunu Türkiye'ye yapılan bir ayrımcılıktır. Üyelik için Türkiye'nin 4 temel ilkeyi benimsemesi istenirken AB'nin bu ilkelere aykırı davranması söz konusu. Adalet Divanı'nın aldığı kararı tüm üye ülkeler uygulamaya geçirmeli." dedi.

Demiralp, vize uygulamasının birçok hususta sorunları beraberinde getirdiğini, ilişkilerin geleceği için bu konunun açıklığa kavuşmasının önemli olduğunu belirtti. Serbest rekabetin yanısıra eğitim ve sosyal alanlardaki program ve projelerin de vize sorunundan etkilendiğini söyleyen Büyükelçi, "Bariyersiz bir Avrupa istiyoruz." dedi.

Adalet Divanı'nın vize ile ilgili karar aldığı Soysal davasında görev alan Alman hukukçu Klaus Dienelt, vize sisteminin 1973'ten beri hukuka aykırı olduğunu dile getirerek vize konusunda Avrupa genelinde ortak bir karara varılması gerektiğini belirtti.

cihan




Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,705 µs