En Sıcak Konular

Bush Bağdat'a Peşmerge'yi gönderecek

0 0 0000 00:00 tsi
Bush Bağdat'a Peşmerge'yi gönderecek Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un Irak'ta izlenecek yeni stratejiyi Çarşamba günü ilan etmesi bekleniyor. Ancak ayrıntılar sızmaya başladı ve BBC'den şok bir iddia geldi...

Kürt yetkililer 'Gönderilecek askerler peşmerge olmayacak' diyor

Sızan bilgiler ışığında beklenti, Washington yönetiminin Irak'a asayişi sağlamak üzere yaklaşık 20 bin asker daha sevkedeceği şeklinde.

Bu da, Demokratların talep ettiği çekilme planının bir süre daha gündeme gelmemesi demek.

İngiliz ve Amerikan basınına sızan haberlere göre, Irak Başbakan Nuri el Maliki de önümüzdeki 45 gün içinde, Bağdat'a 3 tugay daha sevkedeceğini söylüyor.

Burada yeni olan unsur, bunların üçte ikisinin Kuzey Irak'tan peşmergeler olacağı iddiaları.

Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminden yetkililer, peşmergelerin Bağdat'a sevkinin söz konusu olmadığını; Irak ordusuna ve savunma bakanlığına bağlı olup, Kürtlerden oluşan askeri birliklerden söz edildiğini söylüyorlar.

Ancak çelişkili haberlerden anlaşılan, Kürtlere adı ne olursa olsun başkent Bağdat'ta ve muhtemelen Sünnilerin çoğunlukta olduğu Anbar bölgesinde yeni bir görev biçilmesi üzerinde durulduğu.

"Kürtler istikrar değil gerginlik yaratabilir"

Görüşlerini aldığımız Londra'da yayımlanan El Kuds gazetesinin editörü Abdülbari Atvan ise böylesi bir adımın istikrardan çok, gerginlik yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Abdülbari Atvan'a göre bu durumda Amerikalılar çok büyük bir hata yapmış olurlar zira Kürt milislerin varlığı daha fazla sorun yaratacaktır.

"Onları ne Sünniler ne de Şiiler kabul eder. Şiiler açısından Kürtler, Sünni kimlikleriyle görülecektir ve Mehdi ordusu gibi milislere karşı Amerikalılar için savaştıkları düşünülecektir. Sünniler ise onlara işgali temsil eden direniş kırmaya giden ve zaten Arap olmayan bir kuvvet gözüyle bakacaktır" diyen Atvan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle bu tür bir gücün nasıl bir başarı getireceğini tahayyül etmek güç. 3 tugay yaklaşık 3 bin kadar asker eder. Böyle bir kuvvet Amerikalıların, Irak ordusunun yapamadığı neyi yapabilir ki?"

Abdülbari Atvan'a göre, Amerikalıların riskli de olsa böyle bir adıma hazırlanmaların nedeni, Şii ağırlıklı olan Irak ordusuna, güvenlik kuvvetlerine, ulusal muhafızlara güvenlerini kaybetmeleri ve daha organize olan Kürtlere yönelmeleri.

"Irak ordusuna yüz milyonlarca dolar akıttılar ama sonunda ordunun, polisin içine Şii milislerin sızdığı gerçeğiyle karşılaştılar. Kürtlerin, aynı mezhepten oldukları için Sünnileri koruyacaklarını düşünüyorlar. Ama bu Amerikalılar için ters tepebilir. Şiilerle Kürtler arasında hükümet bazında bir ittifak var ve Kürtlerle Şii milislerin karşı karşıya gelmesi, bu ittifakı sarsabilir" diyor Londra merkezli El Kuds gazetesinin editörü Abdülbari Atvan...

BBCTurkish



Bu haber 276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,812 µs