En Sıcak Konular

18 yıl sonra yakalama emri

6 Mayıs 2009 12:02 tsi
Diyarbakır Başsavcılığı HEP'li Vedat Aydın suikastı davasını 18 yıl sonra yeniden açtı.

Başsavcılık cinayete karışan dokuz JİTEM'ci hakkında yakalama emri çıkardı.

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, yazar Musa Anter cinayetinin ardından öldürülen eski HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın olayına da el koydu. Dosyanın iki yıl sonra zaman aşımına uğrayacağını göz önünde bulunduran Başsavcılık, dokuz JİTEM'ci hakkında yakalama emri çıkardı.

Diyarbakır'da 18 yıl önce kendilerini polis olarak tanıtan elleri silahlı ve telsizli kişilerce evinden alındıktan sonra cesedi Elazığ'ın Maden ilçesindeki bir köprü altında bulunan kapatılan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayeti, yıllar sonra yeniden gündemde. Diyarbakır özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Diyarbakır JİTEM eski Grup Komutanı Binbaşı Aytekin Özen'in de bulunduğu altısı itirafçı dokuz JİTEM elemanı hakkında yakalama emri çıkardı. Adı geçenlerin kendi kimlikleriyle yurtdışına giriş-çıkış yapıp yapmadıklarına dair Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Daire Başkanlığı'na yazı gönderildi. Başsavcılık bu kişilerin 'Tanık Koruma Kanunu'ndan faydalanıp yeni kimlik alıp almadıkları, eğer almışlarsa yeni kimlik bilgilerinin soruşturma dosyasına gönderilmesi için İçişleri Bakanlığı'na da yazı gönderilerek bilgi istedi.

Aygan'ın itirafları da dosyada

Vedat Aydın'ın öldürülmesinden sonra alınan tanık ifadeleri, eşi Şükran Aydın ve çocuklarının ifadeleri ile verilen eşgal üzerine çizilen robot resimler incelemeye alındı. Robot resimlerin Ali Ozansoy, Fethi Çetin ve Aytekin özen'e benzediği açıklanmıştı. Başsavcılığın yürüttüğü Aydın soruşturmasına halen İsveç'te yaşayan eski JİTEM mensubu Abdulkadir Aygan'ın ifadelerinin yön verdiği öğrenildi.

Tarafa konuşan Şükran Aydın, "Yıllar sonra dosyanın öncelikli dosyalar arasına alınması önemli. Ancak bizim için önemli olan tetiği çekenler değil, bunların arkasındaki güç. Umarım savcı gerçekten üzerinde durur bunları ortaya çıkarır" dedi.

5 Temmuz 1991 gecesi Vedat Aydın, evine gelen ve kendilerini polis olarak tanıtan bazı kişiler tarafından "ifadeniz var" denilerek götürülmüş, cesedi iki gün sonra bulunmuştu. Aydın için Diyarbakır'da 100 bin kişinin katılımıyla yapılan cenaze töreninde olaylar çıkmış, 10'dan fazla kişi ölmüştü.

ABDULKADİR AYGAN'IN İFADESİYLE

Cinayet emri Ersever'den

Vedat Aydın dosyasını tozlu raflardan indiren Başsavcılık, İsveç'te yaşayan PKK ve JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın anlatımlarını dikkate aldı.

Aygan, Aydın cinayetiyle ilgili şu bilgileri vermişti: "Vedat Aydın olayında keşifte yer aldım; ama olayda yer almadım. Keşif olayını 'Derdo' kod adlı itirafçı Selahattin Görgülü başlattı. Cem Ersever bizi arabaya aldı, İstasyon Caddesi'ndeki evinin karşı tarafından arabayı durdurdu. Kendisi, bir kişiyi daha yanına alıp binayı dairesini, kapısını keşif ettiler. Bir-iki gün aradan sonra ben sabahleyin JlTEM'e işe gittiğimde baktım kimse yok. Ne Ersever var, ne de diğerleri. Biz askerdik, evimiz de oradaydı, eve gidebiliyorduk.

Gittim askere dedim ki; 'Komutan nerede, diğer arkadaşlar nerede?' 'Yatıyorlar' cevabını verdi. 'Kimse bizi rahatsız etmesin' demişler. Bir anlam veremedim. Olayı duymamışım, ne olduğunu da bilmiyorum.

Tabii aradan zaman geçti. Cem Ersever kalktı. 'Niye erkenden gelmişsin' dedi. Komutanım normal zamanında işe geldim, dedim. 'Ortalık zaten bozuk' dedi. Ben de 'niye' diye sordum. 'Vedat Aydın'ı vurmuşlar.' öyle deyince, ben şey oldum... Çünkü keşfi beraber yaptık. Beni götürmediler, yatanlara baktım; Fethi Çetin, Ali Ozansoy ve yardımcısı Binbaşı Aytekin özen... Hepsi uyuyordu. Ayakkabılara baktım hepsi çamurlu, arabaların şeylerine baktım, o da aynı."(Taraf)



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,213 µs