En Sıcak Konular

Televizyonda sigara içmek yasaktır

0 0 0000 00:00 tsi
Televizyonda sigara içmek yasaktır Artık beyazcamdan size bakan insanlar da sigara içemeyecek. Sağlık Bakanlığı’nın RTÜK ile TRT’ye gönderdiği uyarı yazısında film ve dizilerde rol gereği bile olsa, sigarayı özendirici sahnelerin kullanılmaması istendi.

Her yıl 100 bin kişi sigara kurbanı

Türkiye'de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı sebeplerle hayatını kaybettiğine dikkat çeken bakanlık, insanları zehirden korumak amacıyla medya kuruluşlarına ortak hareket etmeyi önerdi.

Sigara, yaygın kullanım sebebiyle önemli bir halk sağlığı problemi haline geldi. Tütün tüketiminde Avrupa üçüncüsü olan Türkiye, dünya genelinde ise yedinci sırada bulunuyor.

Kişisel ve toplumsal zararları bilimsel olarak da ispatlanan sigaraya karşı bütün ülkelerin çeşitli tedbirler aldığına işaret eden Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili uyarıcı ve eğitici yayınlara ağırlık verilmesini talep ediyor.

"Ülkemizde 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun, toplumsal sağlığımıza yönelik bu tehdidin ortadan kaldırılmasına yönelik önlemleri öngörmektedir. Ancak bu kanun hükümleri de ilgili alanda uygulama açısından yeterli olmamaktadır." denilen yazıda, bu nedenle Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin TBMM gündeminde olduğu anımsatıldı. Yazıda, söz konusu yasa teklifiyle TRT ve diğer ulusal, bölgesel, yerel yayın yapan özel televizyon ve radyoların tütün ürünleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı ve eğitici içerikli yayınların esasları ve sürelerinin yeniden belirlendiği kaydedildi. Bu yayınların hazırlık çalışmalarına önceden başlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı ve TRT işbirliğinde bir çalışma grubu oluşturulmasının planlandığı duyuruldu.

Televizyonda sigara yasak. Peki rakı ve şarap ne olacak?

Televizyonda diziler aracılığıyla çoğu ürünün gizli reklamının yapıldığının farkındasınızdır. Sinema şaheseri Truman Show, ironik bir şekilde gözümüzün içine sokulan mısır gevreğini, kahveyi, sütü, markalarla pazarlamanın örneğini de vermişti.

Sigara reklamını alenen yapmak yasak olduğu için üreticilerin dizi ve filmlerde gizli reklam yaptırmaları muhtemeldir. Peki, televizyonda reklam yasağı bulunan rakıların çoğu yerli dizide kadeh kadeh içilmesini kim engelleyecek? Yapılan şarap-bira reklamlarını kim kısıtlayacak? Herkesin devamlı elinde olan cep telefonlarını dizilerden kim kaldıracak?

Sağlık Bakanlığı ve RTÜK’ün televizyon ekranına yönelik sigara uyarısı son derece yerinde ve gerekli. Peki, sinema filmleri aracılığıyla izleyicilerin suratına doğru üfürülen dumanlar ne olacak? En son Muğlaca bir film seyretmek üzere gittiğimiz Dondurmam Gaymak filminde başrol oyuncusu film boyunca dudağından sigarayı düşürmemişti.

iyibilgi.com



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs