TSK'yı suçlamak hataydı | " /> TSK'yı suçlamak hataydı | "/>

En Sıcak Konular

TSK'yı suçlamak hataydı

6 Mayıs 2009 11:10 tsi
TSK'yı suçlamak hataydı Tezkere krizi sırasında gerginleşen Türk-Amerikan ilişkileri ile ilgili yeni bir tespit geldi.

Brookings Enstitüsü’nde konuşan Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Patten, tezkere krizinde Ankara’ya gelen dönemin ABD Savunma Bakan Yardımcısı’nın siyasiler yerine askeri suçlamasının hata olduğunu söyledi

Washington’un ünlü düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nde Sabancı Üniversitesi’yle ortaklaşa düzenlenen yıllık Sakıp Sabancı Semineri’nde konuşan Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Patten, Türkiye ile ilgili önemli mesajlar verdi.  Patten, Tezkere krizi sırasında Ankara’ya gelen eski ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfovitz’in generalleri suçlamasının hata olduğunu ve o tarihteki Ankara-Washington ilişkileri için de ‘kaba dönem’ deyimini kullandı. Önümüzdeki ayların çok önemli olduğunu vurgulayan Patten, “Türkiye geleceğine karar vermeli” dedi.

Güler Sabancı’nın da katıldığı seminerin bu yılki konuşmacısı, İngiltere’nin son Hong Kong Valisi ve Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Patten, “Atlantik Bölgesi Ortakları: Çok Taraflı İlişkilerin Türkiye ve Avrupa’ya Getirdikleri” başlıklı bir konuşma yaptı. Patten, Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik sürecinde Türkiye’ye destek verirken, “Türkiye nasıl bir ülke olması gerektiğine karar vermeli. Birinci lig seviyesinde bir ülke olan Türkiye birinci ligde oynamalı” dedi.

Ankara’nın Avrupa’daki Türkiye dostlarına destek vermesi gerektiğini belirten AB Komisyonu’nun eski dış ilişkilerden sorumlu üyesi, Chris Patten, “Reformlara devam etmek sadece Türkiye’ye olan muhalefeti azaltmakla kalmaz Türkiye için de yararlı olur” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin AB sürecinin Türk ekonomisi için de önemli olduğunu belirten Patten, sözlerini,“Türkiye’nin AB yolunda ilerlemiş olması yatırımcılara da güven vermişti, yatırımlar Türkiye’ye aktı. Körfez’deki yatırımcılar da artık Avrupa başkentlerindeki güvenli iş ve yatırım ortamını arıyor” diye sürdürdü.

Türkiye ve AB’nin Kıbrıs sorununun müzakere sürecini engellemesine izin vermemesi gerektiğine dikkat çeken Chris Patten, önümüzdeki ayların çok kritik olacağını belirtti ve Avrupa’nın da süreci daha karmaşık hale getirdiğini itiraf etti. Patten, “Ermenistan ile yapılan açılım çok önemli. Sınırı kapalı tutmak ABD’ye Dağlık Karabağ konusunda adım attırmayı kolaylaştırmaz” diye konuştu.   
Patten, ABD’nin Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destekte en kaba dönemin Tezkere krizinde yaşandığını kaydetti. Patten, eski ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfovitz’i ima ederek, “O dönem Türkiye’yi AB sürecinde en fazla destekleyen isimlerden biri Ankara’ya uçtu ve generalleri tezkerenin reddinde Meclis kararını çiğnemedikleri için azarladı. Oysa ordunun parlamentonun üzerinde olmamasının Kopenhag Kriteri olduğunu çok iyi biliyordu” dedi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile Brookings Enstitüsü Başkanı Strobe Talbott’ın ev sahipliğinde düzenlenen konferansa, aynı zamanda Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyesi de olan Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş de katıldı.

Milliyet



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,569 µs