Vatikan'a ahlaksız teklif | " /> Vatikan'a ahlaksız teklif | "/>

En Sıcak Konular

İsrail'den Vatikan'a ahlaksız teklif

6 Mayıs 2009 09:30 tsi
İsrail'den Vatikan'a ahlaksız teklif İsrail İçişleri Bakanı Yişai’nin, Doğu Kudüs’ün Filistin mahallelerinde yeni Yahudi yerleşimleri planladığını açıklaması tepki çekti. Cumhurbaşkanı Peres’in ise Vatikan’a kutsal toprakları vereceği iddia edildi

İsrail İçişleri Bakanı ve Şas Partisi lideri Eliyahu Yişai, Doğu Kudüs’ün Filistin mahallelerinden Silvan’da, Davud’un Şehri olarak bilinen bölgeyi bir Yahudi yerleşimine dönüştürmek niyetinde olduğunu açıkladı.

İsrail İçişleri Bakanı Yişai, önceki gece Kudüs Belediyesi’nde yapılan bir toplantıda, Doğu Kudüs’te, Eski Kent’in Ağlama Duvarı tarafında uzanan Silvan mahallesinin girişinde, Davud’un Şehri olarak bilinen bölgede, Yahudi yerleşimi kurulmasına yönelik bir plan üzerinde çalıştığını belirtti. Yişai, ‘Davud’un Şehri de dahil, Kudüs’teki her yerin Yahudiler’in gelişiminin temel taşı olduğunu’, buraların egemenliğinin kendilerine ait ve burada Yahudi yerleşimi kurmanın da hakları olduğunu belirtti.

Yişai, Doğu Kudüs’te toprak satın alan Yahudi girişimcilerle yaptığı toplantıda, mahallede bir Yahudi yerleşimi oluşturma sözü verirken, Doğu Kudüs’te emlak satın alan Yahudilerin buralara yerleşmelerinin en doğal hakları olduğunu ifade etti. Yişai, ayrıca Filistinliler için de inşaat planları düzenleme amacında olduğunu kaydetti.
Yişai’nin açıklamalarına tepki veren Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad’ın danışmanlarından Hatim Abdülkadir İsrail hükümetini ‘yerleşimcilerin hükümeti’ olmakla suçlarken bu kabinenin, ‘barış görüşmelerini yürütebilecek bir hükümet olmadığını’ öne sürdü. İsrailli insan hakları örgütlerinden Şimdi Barış’ın Başkanı Yariv Oppenheimer de Yişai’nin tasarılarına yönelik öfkesini ve bunların neden olabileceği yeni şiddet eylemlerine ilişkin kaygılarını dile getirdi: “Bakan Yişai İsrailliler ve Müslüman dünya arasında, gelecekte bir uzlaşmaya varılması ihtimalini yok etmek, Kudüs konusunu çözümsüz bırakmak istiyor.”

Kutsal yerler Vatikan’a devredilecek
İsrail Ordu radyosu, Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in, İsrail’de Hıristiyanlarca kutsal olarak bilinen kilise ve yerlerin mülkiyetini Vatikan’a devretme niyetinde olduğunu bildirdi. Radyonun haberine göre Peres, Yişai’nin karşı olduğu belirtilen bu talebi hükümetin onaylamasını istiyor. Ordu radyosu, Peres’in bu yerlerin Katolik Kilisesine verilmesine ikna olması için Yişai üzerinde lobi çalışmaları yaptığını belirtti.

Olmert danışmanlık yapacak
İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert bir danışmanlık şirketi kurdu. ‘Ehud Olmert Danışmanlık’ adıyla faaliyet gösterecek şirket, Olmert’in bundan sonra yapacağı konuşmalar ve analizler için 40-70 bin dolar talep edecek.

İsrail’deki haber sitelerinden Arutz 7, Amerikan ‘Greater Talent Network’ün, eski başbakanı, İsrail tarihindeki ‘en etkili ve saygıdeğer liderlerden biri’ olarak tanımladığını, Kudüs Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde, şehrin ülkedeki en gelişmiş ulaşım altyapısına kavuştuğunu ve İsrail ekonomisine yukarı doğru bir ivme sağladığını belirtti.

Taraf



Bu haber 957 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs