En Sıcak Konular

Akdeniz Üniversitesi domuz gribini yalanladı

5 Mayıs 2009 14:17 tsi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, ''Ölümü şüpheli bulunan hastanın domuz gribi olduğunu düşünmüyoruz. Otopsi sonuçlarında da böyle bir hastalığa rastlanmadı'' dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın, Antalya Tabip Odasında düzenlenen basın toplantısında, bugün itibariyle, 21 ülkede, 1085 H1N1 vakası bildirildiğini ifade etti.

Vaka sayısının dünyaya yayılımının 6. düzeye yaklaştığını belirten Yalçın, bunun kuş gribinde 3. düzeyde kalındığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Yalçın, gribin bu mevsimde görülme sıklığının yüksek olduğunu vurgulayarak, tokalaşma ve öpüşmenin azaltılması, ellerin sık sık yıkanmasını önerdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Enfeksiyon Kontrol Komitesi kurulduğunu, herhangi bir risk durumunda ne yapılması gerektiğinin de planlandığını anlatan Ata Nevzat Yalçın, daha önceki SARS ve kuş gribi salgınlarında da bu önlemleri aldıklarını dile getirdi.

Hastanede M.A. adlı kişinin domuz gribi nedeniyle hayatını kaybettiği iddialarını da değerlendiren Prof. Dr. Yalçın, şöyle konuştu:

''Hastanemize dün ölü olarak kabul edilen kişinin üzerinde duruldu, ama kesinlikle hiçbir veri yok. Mevsimsel grip veya soğuk algınlığı olabileceğini düşünüyoruz. Otopsi de yapıldı, ama ilk bulgularda domuz gribine ait bir veri yok. Bir yurt dışı teması yok, yakınlarının yurt dışından etki getirme gibi bir riski yok. Hiçbir risk faktörü taşımayan bir birey. Örnekleri Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezine gönderdik. Birkaç güne kadar virüsle ilgili bilgi gelecektir. Bu hastanın domuz gribi olduğunu düşünmüyoruz. Otopsi sonuçlarında da böyle bir hastalığa rastlanmadı.''

Prof. Dr. Yalçın, bir gazetecinin bu iddiaların neden ortaya atılmış olabileceğini değerlendirmesini istemesi üzerine de ölen kişinin yakınlarının hastaneye ilk gelişlerinde M.A'nın bir süredir hasta olduğunu söylemesinin olayı başlatmış olabileceğini kaydetti.

Bu konuda topluma yanlış bir mesaj verildiğini düşündüğünü belirten Prof. Dr. Yalçın, ''Bu işle ilgili o anda hastanede olan yetkili kişilerimizin, çalışanlarımızın olumsuz rolü olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

-VETERİNER ODASI-

Basın toplantısına katılan Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı da insanlarda görülen hastalıkların yüzde 75'ine yakınının hayvanlardan geçtiğine dikkati çekti.

Antalya'da yaklaşık 700 domuz bulunduğunu belirten Saygılı, Hayvancılık İşletmeliği Yönetmeliği ile domuzculuk yapanların ruhsat alabilmelerinin zorlaştırıldığına değindi.

Domuz yetiştiricileri için birtakım müeyyideler olduğuna işaret eden Saygılı, bu kişilerin ruhsat alabilmeleri için domuzları nerede keseceklerini belirtmeleri gerektiğini kaydetti.

Saygılı, birçok mezbahanın domuz kesimi yapmayı kabul etmemesi yüzünden yetiştiricilerin kendi mezbahalarını kurmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Muammer Saygılı, Antalya'nın domuz gribi açısından en az riskli yerlerden birisi olduğunu vurgulayarak, ''Bu hastalıkla iyi mücadele yapabilirsek, turizm alanında bunu kendi lehimize çevirebiliriz. Çünkü İspanya ve İtalya'da bildirilmiş vakalar var'' diye konuştu.

aa



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,452 µs