En Sıcak Konular

Mitinglerin ardı gelmiyor, peki sonuç?

0 0 0000 00:00 tsi
Mitinglerin ardı gelmiyor, peki sonuç? Çankaya seçimleri öncesi meydanlarda ilginç bir hareketlenme yaşanıyor. Erken seçim isteyen sivil toplum örgütleri, seslerini duyurmak amacıyla 27 Ocak'ta alanlara çıkıyor. iyibilgi daha önce yapılan toplantılara sizin için göz attı!

Çankaya seçimleri yaklaştıkça meydanlar da yavaş yavaş hareketleniyor. Daha önce iki kez toplanmayı deneyen ancak istenen başarıyı elde edemeyen kesimler yeni bir adım atma arayışında. Erken seçim isteyen sivil toplum örgütleri, seslerini duyurmak amacıyla 27 Ocak'ta alanlara çıkıyor. Cumhuriyet Mitingi İzmir'de 27 Ocak Cumartesi günü Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak.

Elbette mitingi ismi “Cumhuriyet Mitingi” olarak adlandırılınca altyapısının güçlü bir şekilde hükümete muhalefet için oluştuğu anlaşılıyor. İsimlere göz atalım: Açıklama İzmir barosunda yapılıyor. Açıklamayı yapan Cumhuriyet Okurları İzmir Temsilcisi Demet Günoğlu. Günoğlu şöyle söylüyor: “İnanılmaz bir şekilde karanlığa doğru yol alan ve her geçen gün biraz daha çağdaş değerlerimizi cumhuriyet aydınlanmasının temel öğelerini kaybettiğimiz bir süreçte, ülkeyi Osmanlı'nın son günlerine götüren işbirlikçi siyasetçiler, bol paralı gerici örgütler, kaçakçılar, eğitilmiş bölücülerin sesi ve uygulamacısı olmuş bir iktidara ‘hayır’ diyoruz. Bu ülkeyi yıkıma sürükleyen ihanetlerinden vazgeçmeye ve derhal istifa etmeye çağırıyoruz.”

Bu sene yapılacak bir ilk değil. Geçen yıl 3 Haziran ve 24 Temmuz’da da yapıldı. Ancak bu seneki bir hayli önem taşıyor. Çünkü eğer başarılı olamazlarsa “gericiler” Çankaya’ya “ele geçirecek!” daha doğru ifade ile AKP’nin seçtiği bir isim Çankaya’ya Cumhurbaşkanı olarak çıkacak. Zaten Günoğlu da bunun farkında. Şöyle söylüyor: “Ulusal bilincin ateşini yakacağız. Kemalist cumhuriyete sahip çıkacağız. Laik, bağımsız cumhuriyet hükümeti kuruluna kadar haykıracağız.”

Geçmişte yapılan buna benzer toplantılara bakıldığında toplumun neden rağbet göstermediği önemli bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar, toplantıyı düzenleyenlerin toplumun geniş kesimlerini dışlayan bir tutum içerisinde olduklarını, bu yüzden geniş kitlelerin  toplantılarına rağbet etmesinin zor olduğunu ileri sürüyor. İşte geçmişte buna benzer yapılan mitingler:

24 Aralık’ta Menemen’de yapılan ve “hükümete tepki gösterilmesi için kitlelerin günlerce öncesinden” davet edildiği Şehit Kubilay’ı anma günü yürüyüşüne 5 bin kişi katıldı. Üstelik bu 5 bin kişi istendiği gibi de değildi. Bu 5 bin kişi sadece Şehit Kubilay’ı anmak için oradaydı.

14 Aralık’ta ise hükümete karşı kurulduğunu açıklayan Ulusal Birlik Hareketi kuruluşundan 3 gün geçtikten sonra çökmüştü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis'i baskı altına almak için kurulan Ulusal Birlik Hareketi'nin ömrü 3 gün sürmüştü. Oluşumda yer aldığı belirtilen 40 sivil toplum örgütünden bazıları organizasyondan haberleri olmadığını açıklamıştı.

Bu toplantıların en ilginci ise 4 Kasım’da yapılmıştı. Ankara’da 112 sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen Cumhuriyet İçin Halk Yürüyüşü mitingine yaklaşık 12 bin kişi katılmıştı. Bu örgütlerinin sadece üçünün üye sayısı 30 bini geçiyordu.

iyibilgi.com



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,018 µs