En Sıcak Konular

Cezaevlerinde AB kuralları

0 0 0000 00:00 tsi
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun, “Cezaevleri Avrupa'daki gözlemcilerin denetimlerine açık olduğu için Avrupa cezaevi kuralları dışında bir uygulamaya gitmemiz mümkün değil” dedi.

Karaburun, düzenlediği basın toplantısında, nüfus artışına rağmen soruşturma rakamlarının son 3 yılda aynı düzeyde seyrettiğini belirterek, 2006 yılında yapılan çalışmalar neticesinde asayişin iyi durumda olduğunu kaydetti.

Eskişehir'in kolluk kuvvetlerinin başarılı çalışmalarının yanı sıra suçu önleyici tedbirlerin daha önemsendiği bir yıl geçirdiğini ifade eden Karaburun, şöyle konuştu:

“Geçen yıl özellikle kaçakçılık, organize suçlar, uyuşturucu ve çocuk suçları ile ilgili başarılı çalışmalar yapıldı. Çocuk Koruma Yasası çıkarıldı. Bu yasayla ilgili adliyede özel bir büro kurduk. Amacımız suça süreklenen çocuğu korumak. Bununla ilgili birçok tedbir aldık. Geçen yıl 1035 çocuk suçu soruşturması yapıldı. Çocuk suçlarıyla ilgili konuları idare edecek bir savcı atadık. Yasalar bize soruşturmaları çok titiz ve dikkatli yapmamızı, delillerin hepsini toplamamızı söylüyor. Delillerin tam olarak toplanması yargılamanın daha hızlı yapılacağını gösteriyor.”

“CEZAEVLERİNDEKİ DOLULUK ORANI ARTACAK”

Karaburun, eskiden alınan cezanın 5'te ikisinin infaz edildiğini, yeni düzenlemeyle bunun 3'te 2'ye çıkarıldığını belirterek, oranın yükseltilmesinin gelecekte cezaevlerindeki doluluk oranını artıracağını bildirdi.

Cezaevlerindeki doluluk oranının azaltılması konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Karaburun, şöyle devam etti:

“Eskişehir'deki 3 kapalı cezaevinin toplam bin kişilik kapasitesi var. Şu anda 680 kişi kalıyor. Cezaevindeki doluluk oranı ile ilgili kamuoyunda farklı düşünceler olabilir. Cezaevleri Avrupa'daki gözlemcilerin denetimlerine açık olduğu için Avrupa cezaevi kuralları dışında bir uygulamaya gitmemiz mümkün değil. Tamamen Avrupa normlarına uygundur. Eskişehir Açık Cezaevi Avrupa cezaevlerinin üstünde bir çizgi yakalandığı için Avrupa'dan ve çeşitli ülkelerden gelen heyetler cezaevini inceliyor.”

“ESKİŞEHİR AÇIK CEZAEVİ ÜLKE BİRİNCİSİ”

Karaburun, bazı suçların sadece polisiye tedbirlele değil, vatandaşın kendisinin alacağı önlemlerle daha da azaltılabileceğini belirterek, vatandaşların çok küçük bir harcama yaparak hırsızlığa karşı alarm sistemi taktırabileceğini kaydetti.

Eskişehir Açık Cezaevinin üretim ve karlılık konusunda Türkiye'de birinci olduğunu ifade eden Karaburun, şunları söyledi:

“9 ayrı iş kolundaki atölyelerde 100 personel, 1833 sigortalı hükümlü çalışıyor. 2006 yılında açık cezaevi işyurdu 12 milyon 438 bin 295 YTL ciro, 2 milyon 11 bin 506 YTL de net gelir elde etti. Bunun yanında 476 bin 223 YTL muhtelif vergi verildi. Açık Cezaevinden tahliye olan hükümlülerin, edindikleri meslek sayesinde yüzde 68'i ya kendi işini kuruyor ya da iş buluyor.”


Hürriyet



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,702 µs