tuhaf çağrı | " /> tuhaf çağrı | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'da tuhaf çağrı

4 Mayıs 2009 22:46 tsi
Ergenekon'da tuhaf çağrı Ergenekon'un bugünkü duruşmasında ilk defa üç sanığın savunması tamamlandı. Her sanığın ardından söz alıp konuşmasıyla dikkat çeken sanıklardan biri ise hakimlere 'sizin yerinizde olsam jandarmayı çağırırdım' diyerek şaşırtıcı bir istekte bulundu...

Ergenekon davasında, tutuklu sanık savunmaların ardından ilk kez bir günde üç tutuksuz sanığın savunması tamamlandı.

Ergenekon davasında, günlerce süren, kimi zaman siyasi parti mitingi havasında kimi zaman da protesto gösterisi havasında geçen tutuklu sanık savunmaların ardından ilk kez bir günde üç tutuksuz sanığın savunması tamamlandı. Rafet Arslan, İsmail Eksik ve Fuat Ermiş'in savunması ile çapraz sorgusunun yapıldığı bugün, tutuklu sanık Hayrettin Ertekin'in mahkeme heyetine hitaben "Bizi ne hale getirdiniz? Milleti askerlikten soğuttunuz? Sizin yerinize olsam jandarma komutanını çağırır, derhal savcıları tutuklardım" şeklindeki çıkışı dikkat çekti.

Silivri Cezaevi'nde görülen Ergenekon davasında öğleden önceki bölümde sanık Rafet Arslan'ın savunmasının ardından öğleden sonraki oturum hazır bulunan sanık İsmail Eksik'in savunmasıyla başladı. Eksik, Ergenekon terör örgütünün denetiminde olan tüm derneklerin kuruluş çalışmaları ve kilisedeki gizli toplantılara katıldığı yönündeki iddialara cevap verdi. Eksik, dakikalara sığan savunmasında üzerine atlı suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Müşavir ve Dönercioğlu Gıda Şirketi'nde küçük bir hissesi olduğu bilgisini veren Eksik, Mehmet Zekeriya Öztürk'e bağlı olarak örgütsel faaliyetlere katıldığını da kabul etmedi. Mahkeme başkanı tarafından emniyet, savcılık ve mahkemede verdiği ifadelerin yüzüne okunmasının ardından sanık Eksik'in çapraz sorgusuna geçildi.

İddianamede, Danıştay saldırısı sonrasında Muzaffer Tekin'in kendisini ısrarla yemek yemeğe çağırıp olayın kritiğini yaptıkları belirtilen Eksik'e, savcılar, Muzaffer Tekin ağırlıklı sorular yöneltti. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel ilk olarak sanığa Muzeffer Tekin'i tanıyıp tanımadığını sordu. Çok iyi tanıdığını belirten Eksik, Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım'ı tanıyıp tanımadığı şeklindeki soruya ise "Tanımam" cevabını verdi. Daha sonra savcı "Çocuklarınız Arslan'a amca diyorlarmış" deyince Eksik, "Hayır" cevabını verdi. Savcı Pekgüzel, Danıştay olayının ardından Tekin'in intihar edeceğini yedikleri yemekte söylediği bilgisini tekrarlayarak olayın ne şekilde geliştiğini sordu. Eksik, bu soruyu da "Bunu benim evimde söyledi. Fazla da kalınmadı orada. Hukuk var. Gerçekler ortaya çıkar dedim kendisine" diye cevapladı. Pekgüzel, "Tekin'in intihar ettiğinden nasıl haberdar oldunuz?" şeklindeki sorusuna da Mehmet Zekeriya Öztürk tarafından kendisine haber verildiğini söyledi. Eksik, Pekgüzel'in "Tekin'in intihar ettiği bıçağı gördünüz mü?" şeklindeki sorusuna da "Hayır" cevabını verdi.

Sanık Eksik'in ardından 9 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan diğer tutuksuz sanık Fuat Ermiş'in savunmasına geçildi. Ermiş, arkasında bulunan sanıklara dönerek, "Bekir Öztürk, İsmail Yıldız ve bu dava nedeniyle bir araya geldiğimiz arkadaşları muhabbetle selamlıyorum" dedikten sonra savunmasına başladı. Tutuklandığı tarihte düzenlenen müzekkerede "Askerleri kanunlara karşı itaatsizliğe teşvik etmek ve silahlı isyana tahrik" suçlaması olduğuna dikkat çeken Fuat Ermiş, tutuklama müzekkeresinde örgüt üyeliğinin gerekçe gösterilmediğini belirterek "Bu madde iddianameden çıkarılmalıdır. Yargılanmamda görevli olan mahkemenin de burası olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Sanık Ermiş, iddianamede İsmail Yıldız tarafından kaleme alındığı ve kendisinden de çıktığı anlatılan "İshak Alaton'un öldürülmesi konularını da içeren Şok suikastler" isimli word belgesini Yıldız'dan almadığını söyledi. Ermiş, "Bu belgeyi üyesi bulunduğum bir mail grubundan aldım. Bu belgeyi ben yazmadığım gibi İsmail Yıldız'dan da almadım. Bunu daha önce de söylemiştim. Ancak ifadelerimde bir karışıklık olmuş. İddia makamı da hakkımda başkaca bir delil sunamamıştır" dedi. Ermiş, tutuklu ve tutuksuz sanıklardan sadece Bekir Öztürk'ün telefon numarasının kendisinde kayıtlı olduğunu, onunla da 1,5 ay aynı dernek çatısı altında çalıştıklarını ifade etti. İsmail Yıldız tarafından yazıldığı belirtilen başka bir yazıdaki fikirlere katılıp katılmadığı sorulan Ermiş "Herkesin fikri kendinedir. Ancak yazıda simülasyondan bahsediliyor. Yani tedbir alma ve analiz üretmeye yönelik bir yazıydı. Eğer yazıda simülasyon geçmese katılmazdım." şeklinde konuştu.

Sanık Fuat Ermiş, tutuklu sanıklardan İsmail Yıldız'ın, "Benim herhangi bir terör örgütüyle ilişki içinde olduğumu gördünüz ya da şüpheleriniz var mıydı?" şeklindeki soruya "Keşke sizin gibi insanlar bu ülkede çok olsa" cevabını verdi. Yıldız'ın "Tahliye olmanızdan sonra neden tutuklandığınızı anlayabildiniz mi?" şeklindeki soruya ise Ermiş'in "İsmail Yıldız, beni ikinci bir suç işlemeye teşvik ediyor. Eğer bunu cevaplarsam suç işleyeceğim" diye verdiği cevap vermesi, salonda gülüşmelere neden oldu.

İddianamede ise sanıklar Hayrettin Ertekin, Halil Behiç Gürcihan, Bekir Öztürk, İsmail Yıldız, Erkut Ersoy, Ayşe Asuman Özdemir, Gazi Güder, Ergün Poyraz, Fuat Ermiş, Güler Kömürcü, Hayrullah Mahmut Özgür, Habip Ümit Sayın, Muammer Karabulut, Oktay Yıldırım, Orhan Tunç, Ümit Oğuztan, Emin Gürses ve Vedat Yenerer'in çeşitli gazete internet sitesi ve televizyonlarda örgütün amacı doğrultusunda yazı, yayın ve propaganda faaliyetleri yaptıkları belirtiliyor.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk, özellikle son dalga operasyonlar başta olmak üzere elit zanlılara yapılan muamele ile kendisine yapılan muamelenin farklı olduğunu ileri sürdü. Elit zanlılara müsamaha gösterildiğini ileri süren Öztürk, kendilerine ise keyfi davranıldığını iddia etti. Konuşmasının başında "Danıştay davası konusunda mahkemeniz ne karar verdi bilmiyorum ama..." diyen Öztürk'e mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Henüz karar verilmedi" cevabını verdi.

Kendisiyle bir alakası olup olmadığına bakmaksızın her sanık savunmasının ardından söz alan sanık Hayrettin Ertekin, bu duruşmada da söz aldı. Önce Rafet Arslan'a sorular soran Ertekin, daha sonra sanık İsmail Eksik'e kendisini tanıyıp tanımadığını sordu. "Tanımıyorum" cevabından sonra ise "Nasıl bir örgüttür ki 20 aydır üyeleri hala birbirini tanımıyor" diye konuştu. Ertekin, Fuat Ermiş'in savunmasının ardından yine söz aldı. Sanık Rafet Arslan'ın avukatı Naci Gürkan'ın, geçmiş dönemde hakim yüzbaşı olarak görev yaptığını, üstlerine karşı bile meslekten ihraç edilme pahasına dirayet gösterdiğini söyledi. Mahkemenin de bu yargılamada dirayet göstermesini isteyen Ertekin, "Bizi ne hale getirdiniz? Türk milletini askerlikten soğuttunuz. Hukuk size emanettir. Ben sizin yerinize olsam jandarma komutanını çağırır derhal savcıları tutuklardım" dedi. Üç tutuksuz sanığın savunmasının ardından saat 17.00'de, duruşma yarın saat 09.30'a ertelendi.

cihan



Bu haber 931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,487 µs