En Sıcak Konular

Talabani'den El Sadr'a gözdağı!

4 Mayıs 2009 14:01 tsi
Talabani'den El Sadr'a gözdağı! Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kerkük'ün kontrolü konusunda pazarlık yapmayacaklarını söyledi.

Irak'ın kuzeyindeki Kürt partilerinin üst düzey yöneticileri, bölgede yaşanan son gelişmeleri ele almak üzere Süleymaniye'ye bağlı Dukan kasabasında bir araya geldi. Gerçekleşen görüşmelere Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı (IKYB) ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ile Bölge Başkanı Mesut Barzani ve iki partinin üst düzey yetkilileri katıldı.

Toplantıdan sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Birleşmiş Milletler, Kerkük'te referandumun beş yıl süreyle ertelenmesini istemesine karşı olduklarını söyledi. Talabani şunlar söyledi: "Kerkük referandumu ile ilgili olan 140. madde anayasal ve yasal bir maddedir. Hiç kimse yasayı ya da anayasayı ihlal edemez. Asla Kerkük'ü başka birşey için vermeye hazır olmayacağım. Kerkük ile ilgili bir pazarlık olmayacaktır" Daha sonra söz alan Mesut Barzani ise bölgesel yönetim olarak sunulan BM öneri raporunu incelediklerini bu şu aşamada rapor konusunda çok yorum yapamayacağını ifade etti. İki lider önümüzdeki ay sonunda yapılması muhtemel seçimler için ortak ittifak kurduklarını, kendilerine karşı çıkan listelerinde partilerini etkilemeyeceğini ifade etti. Seçim propagandası döneminde çok sayıda siyasi çekişmelerin olabileceğini söyleyen Talabani, seçimle ilgili çalışmaların medeni bir şekilde yürütülmesi çağrısında da bulundu.

Gerçekleşecek seçimlerde kurulan ortak oluşumun ağırlığının ortaya çıkacağını ifade eden Barzani, bu ağırlığı taşımak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Irak Anayasasında 2005'de kabul edilen 140. maddesi, Kerkük'ün kontrolü konusundaki anlaşmazlığın, referandum dahil bir dizi aşamadan geçilerek çözülmesini öngörüyor.

Birleşmiş Milletler, anlaşmazlığın çözümü konusunda Irak yönetimine geçen ay sunduğu bir raporda, çözüme yardımcı olacağını umduğunu belirttiği 4 seçenek sunmuş, ancak seçeneklerin ne olduğu kamuoyuna açıklanmamıştı.

Zaman



Bu haber 1,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,598 µs