En Sıcak Konular

Kürşat Tüzmen dalgıçlığa dönecek

4 Mayıs 2009 13:35 tsi
Devlet Bakanlığı görevini Zafer Çağlayan'a devreden Kürşad Tüzmen, “Dalgıçlığa döneceğiz. Dalgıçlığa, dalmaya devam.'' dedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığındaki devir-teslim töreninde konuşan Tüzmen, insanların 18 yaşında reşit olduğunu, bu binada 18 yılının geçtiğini söyledi.

En alt kademeden en üst kademeye kadar bu teşkilatta her aşamada görev yaptığını ifade eden Tüzmen, “Biz milyon dolarla başladık, milyar doları gördük, sonra çift haneli milyar doları gördük, sonra üç haneli milyar doları gördük” dedi.


Tüzmen, başarının arkasında, teşkilatın son derece donanımlı ve birikimli insanlarının emeğinin olduğunu belirterek, bu güçlü kadroyla, ihracatı 2002 yılında 36 milyar dolardan 132 milyar dolara getirdiklerini kaydetti.


Bakanlığı dönemindeki dış ticaret faaliyetlerini kısaca özetleyen Tüzmen, “Bu dönemde, dış ticaret Türkiye'nin dış politikasını yönlendirdi, şekillendirdi” diye konuştu.


Tüzmen, rakamlar hızla büyürken, Türkiye'ye 6 adet “altın yıl” yaşattıklarını belirterek, her sene, dış ticaret ve ihracat rekorları kırarak geldiklerini ifade etti.

“Bu tabloyu, 33 yıl sanayicilik deneyimi olan bir arkadaşımıza bırakmaktan gurur duyuyorum” diyen Tüzmen, bakanlığı, iş dünyasının içinden gelen, gerek özel gerek yaptığı kamuda yaptığı çalışmalarla son dönemde Sanayi ve Ticaret Bakanlığında yaptığı çalışmalarla ülkesine hizmet eden birine devrettiğini söyledi.


Tüzmen, “Biz bu bayrağı hata ve sevaplarıyla buralara kadar getirmeye çalıştık. Ben inanıyorum siz bu bayrağı çok daha yüksek yerlere taşıyacaksınız. Hedefimiz ilk 10'a girebilmek. Dış ticaret teşkilatı hep ilklerle anıldı. Her aşamasında çalıştığım teşkilatımdan ayrılırken gözüm arkada kalmıyor. Duygulanıyorum” dedi.
Daha sonra Tüzmen, Çağlayan'a Orhun Abidelerini sembolize eden bir hediye verdi. Tüzmen, Çağlayan'a hediyesini “Güneşin doğduğu yerden güneşin battığı yere kadar, kuzey denizinden güney denizine kadar ülkeyi dış ticarette ilk 10'a sokacağınıza inanıyoruz” diyerek verdi.

DEVLET BAKANI Zafer Çağlayan

Devlet Bakanlığı görevini devralan Zafer Çağlayan da Kürşad Tüzmen'i bu kurumda 17-18 yıldır, daha evvel de üniversiteden tanıdığını, 30 yıllık bir tanışıklıkları olduğunu, dolayısıyla bu görevi bir arkadaşından devralmanın gururunu yaşadığını ifade etti.


Çağlayan, 33 yıl sanayicilik tecrübesi bulunduğunu, 12 yıllık sanayi odası başkanlığı döneminde de bu kurumla yoğun temasları olduğunu belirterek, Dış Ticaret Müsteşarlığını Türkiye için kazanç olarak nitelendirdi.


Türkiye'de ihracatın onur duyulacak noktalara geldiğine dikkat çeken Çağlayan, 132 milyar dolarlık ihracatın yüzde 90'ının sanayi ürünleri olmasının da son derece önemli olduğunu belirtti.


Böyle bir kurumda bu bayrağı devralmanın gurur olduğunu ifade eden Çağlayan, küresel krizin en çabuk atlatılmasının anahtarı olarak gördüğü ihracat konusunda çok yoğun çalışmaları olacağını kaydetti.


Çağlayan, “Hükümet koymuş olduğu 2013 ve 2023 hedefine, motor olarak ihracatla ulaşacaktır. 2023'de ihracatın 500 milyar doları rahatlıkla aşabileceği kanaatindeyim. 2010 hedefi 100 milyar dolardı, Türkiye 2007'de bunu yakaladı” dedi.


Dış Ticaret Müsteşarlığının, kurumsallaşmış ve uzman insanların çalıştığı bir kurum olduğunu, burada en büyük desteği bu uzman kadrodan göreceğini bilmenin rahatlığı ile görev yapacağını ifade eden Çağlayan, “Ayrıca eski ve eskimeyen dostumun tecrübelerinden istifade etmeye çalışacağım çünkü onun hiç kimseye nasip olmayacak bir tecrübesi var. Her zaman görüşlerinden faydalanacağım.”

“DEĞİŞİMDE HER ZAMAN BİR FAYDA VARDIR”

Bakanlık devir-tesliminin ardından gazetecilerin bakanlık görevinden alınmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Tüzmen, bunun bir bayrak yarışı olduğunu söyledi.


“Hep hayırlı ise nasip et, hayırlı değilse nasip etme” diye dua ettiğini ifade eden Tüzmen, “Sayın Başbakanımızın takdiridir. Bence değişimde her zaman bir fayda vardır, normal karşılamak lazım. Türkiye'nin en önemli gündemi Bakanlar Kurulu değişikliği değil, Türkiye'nin çok önemli, çok büyük bir gündemi var. Bunu olağan karşılamak lazım. Bütün arkadaşlarımız da saygı duyacaktır. Bunun dışında bir yorum yapmanın anlamı yok” dedi.


Tüzmen, “Dalgıçlığa döneceğiz. Dalgıçlığa, dalmaya devam. Denize dönmek istiyorum, mavi aynasında suların boy verip görünmek istiyorum” dedi.

Kürşad Tüzmen'i bakanlık personeli Dış Ticaret Müsteşarlığından alkışlarla uğurladı.

aa



Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,090 µs