En Sıcak Konular

Köylülerin orman katliamı isyanı

0 0 0000 00:00 tsi
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Çamlık Köyü sınırları içindeki 90 hektarlık ormanlık alanda maden arama ruhsatı alan firmanın çam ağaçlarını kesmeye başladığını öğrenen köylüler ve çevreciler isyan etti.

Ellerinde pankartlar, arı kovanları, demir zincirlerle ağaçların kesilmeye başladığı bölgede bugün eylem yapan çevreciler ve köylüler, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’yi alkışlayıp, ıslıklarla protesto etti. Anneler çocuklarıyla birlikte kendilerini çam ağaçlarına zincirledi.

Bodrum'un 400 haneli Çamlık Köyü sınırları içinde kalan Moralı Tepesi ve Pamuk Çukuru’ndaki ormanlık arazinin 90 hektarlık bölümünde maden arama ruhsatı alan Bilak Madencilik İnşaat Turizm İthalat ve İhracat Limited Şirketi’nin yöredeki 30 bin çam ağacını keseceğini öne süren köylüler, bugün öğle saatlerinde eylem yaptı. Moralı Tepesi’ndeki eyleme, Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetinbaş, İstanbul Çevre Konseyi üyeleri, Bodrumlu sivil toplum örgütleri üyeleri, köylüler ve çocukları katıldı. Arıcılık yapan ailelerin çocukları da eylem sırasında ellerinde arı kovanları ve petekleri taşıdı. Eylemde arıcı kıyafetiyle katılan 6 yaşındaki Süleyman Babacık ile 5 yaşındaki Ebru Türel, dakikalarca ‘Çamlarımızı kesmeyin, cennetimizi katletmeyin, ormanlar bizim geleceğimiz’ diye bağırdı.

Moralı Tepesi’ndeki ormanlık alanda ‘Kestikleriniz Geleceğimizdir’, ‘Turizmi Baltalamayın’, ‘Oturduğunuz Koltukları Taştan Yaptırın’, ‘Türü: Çam Yaşı: 8, Kesen: İnsan’, ‘Dozeri Al Koyunu Ver’ yazılı pankartlarla sloganlar atarak eylem yapan köylü ve çevrecileri jandarma ekipleri uzaktan izledi.

AĞAÇLARA ZİNCİRLENDİLER

Maden arama firmasının elemanlarının dün ormana motorlu testere ve baltalarla girerek yaklaşık 300 ağacı kestikleri bölgeye giden köylüler ve çevreciler, burada da eylemlerini sürdürdü. Bazı köylüler asırlık çam ağaçlarına tırmanarak Bakan Osman Pepe’ye uyarılarda bulunurken, çocukları ve torunlarıyla birlikte eyleme katılan bazı anneler zincirlerle kendilerini çam ağaçlarına bağladı. Anneler “Çocuklarımızın ve bizim geleceğimiz bu ormanlardan. Ormanları bırakıp başka yere mi göçelim? Ormanları keseceklerine bizleri kessinler” diyerek isyan etti.

Köylü ve çevreciler kesilen çam ağaçlarının kütüklerini omuzlarına alarak Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’yi alkışlar ve ıslıklarla protesto etti.

Birinci derece doğal SİT ve turizm alanı ilan edildiğini belirttiği bölgede antik kale surlarının yer aldığı harabeler bulunduğunu belirten Köy Muhtarı İsmail Çat “Bakan Osman Pepe ile Enerji Bakanlığı yetkililerini buraya davet ediyor, yerinde inceleme yapmalarını istiyoruz. Eminim Ankara’da bu kararı verenler yöremizi görmeden imza attı. Maden arama ruhsatının iptal edilmesi ve 30 bin çam ağacına kıyılmaması için Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açacağız, eylemlerimiz de gittikçe sertleşecek. Buradaki doğa ve çevre katliamına mutlaka dur denilmesi gerekir” dedi.

Muhtar İsmail Çat başkanlığında Ayhan İyikoçak, Himmet Kahraman, Necdet Demiralp ve Mehmet Babacık'tan oluşan komitenin hem eylem planlarını hazırlayacağı hem de hukuki mücadeleyi başlatacağı belirtildi. Eyleme açıklamaların ardından son verildi.

Bu arada, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından maden arama ruhsatı verilen bölgenin 500 metre ilerisinden geçen Bodrum- Milas Karayolu üzerine konulan, üzerinde ‘Hayallerim Tekrar Yeşeriyor’ yazılı tabela da dikkat çekti.

Hürriyet



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,913 µs