En Sıcak Konular

'Ahmet Davutoğlu, dış politikaya yeni boyutlar geçirecek'

4 Mayıs 2009 12:07 tsi
TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış'tan yeni Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu göreve atanmasını isabetli bir karar olarak değerlendirdi.

Yeni Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun dış politikaya yeni boyutlar getireceğine inandığını belirten Yakış, "Çok sevdiğim, çok saygı duyduğum ve çalışmalarını takdirle izlediğim bir şahıs olduğu için de ayrıca çok mutluyum. Bunun benim sorumlu olduğum AB ile ilgili işlerde de etkisi olacaktır." dedi.

Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) Ermenistan'la ilişkilerimizin geleceği' konulu konferans vermek için Bursa'ya gelen TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Bursa Valisi Şahabettin Harput'u makamında ziyaret etti. Valilik ziyaretinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yaşar Yakış, Avrupa Birliği (AB) ile ilgili gelişmelerde karamsarlığa gerek olmadığının altını çizdi. Yakış, özellikle bazı siyasetçilerin, Avrupa'da bazı politikacıların Türkiye'nin AB'ye katılım sürecindeki söylediklerine fazla önem vererek telaşa kapıldığını anlattı. Yakış, "Ben iki nedenle bu gelişmelerden telaşa kapılmayan nadir insanlardan biriyim. 71 yaşına geldim ve bu gelişmeler geçicidir. İkincisi ise iyimser bir insan olduğum içindir. Türkiye bu gün Sarkozy'nin veya Ancela Merkel'inde ne söylediğine bakmamalı, çünkü Türkiye AB eşiğine geldiği zaman Sarkozy ve Merkel'in nerede olacağını bilmiyoruz. Şimdiki görevlerde olmayacağına kesin nazarla bakabiliriz. Bu nedenle Türkiye bunlara takılıp kalacağına ufkun ötesine bakmalıdır. Bu süreci kendi evine çeki düzen vermek için kullanmalıdır. Türkiye'yi demokrasinin daha iyi işlediği, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığının rayına oturduğu bir ülke haline getirmeye çalışmaladır." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ERMENİSTAN'DAN KORKMASI FİLİN, FAREDEN KORKMASI GİBİDER"

Yakış, Ermenistan ile ilişkilerin iki ülkeyi de geçmişin tutsağı haline getirdiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz şimdi komşularımızla sıfır problem politikası içinde geçmişe yönelik değerlendirmelerimizde her hangi bir taviz vermeksizin, onları bir tarafa bırakıp, diyelim ki birbirimize; biz anlaşamıyoruz bu konuda, en azından anlaşamadığımız konusunda mutabakata varalım ve geleceğe bakalım."

Bu nedenle Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek için bir süreç başlatıldığının altını çizen Yakış, bu durumu, Türkiye'nin komşuları ile sorunları çözmede ötekine göre bir adım daha önde olma politikasının yeni bir tezahürü olarak değerlendirdi. Türkiye'nin Ermenistan'la sorunlarını çözmek istediğini vurgulayan Yaşar Yakış, ilginç bir benzetmede de bulundu: "Ermesintan 2 buçuk milyonluk çok küçük bir ülke. Türkiye gibi 71 milyon nüfusa sahip bir ülkenin Ermenistan'dan çekinerek yoluna devam etmesi yanlıştır. Türkiye'nin Ermenistan karşısında şimdiye kadar yürüttüğü politika filin, fareden korkması gibi bir benzetmeyle açıklanabilir. Ermenistan'la mukayese edildiğinde biz fil büyüklüğündeyiz, kozlar bizim elimizde bu süreçte. Ermenistan oyun bozanlık yaparsa ipler bizim elimizde olduğu için eski politikaya her zaman dönebiliriz."

Vali Şahabettin Harput ise geçmişte önemli görevlerde bulunan TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış'ın Bursa'da bulunması ve kendisini ziyaret etmelerinden dolayı mutlu olduğunun altını çizerek, üniversitede vereceği konferansın da son aylarda öne çıkan Ermenistan meselesi konusunda önemli bilgiler içerdiğini kaydetti.

cihan



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs