En Sıcak Konular

Piyasalar kabine değişikliğini nasıl karşıladı?

4 Mayıs 2009 10:33 tsi
Dolar, kabine revizyonun ardından ilk işlem gününde 1.59 TL'nin altında...

Ekonomistler açısından olumlu bulunan kabine revizyonun ardından bankalararası piyasada dolar ilk işlem gününe 1.58 TL seviyelerinde başladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Cuma günü kabinede değişikliğe gittiğini açıkladı. Değişiklik yapılan bakanlıklar arasında Maliye, Dışişleri ve Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı da bulunuyor.

Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Maliye Bakanlığı görevine getirilirken, Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Ali Babacan, Mehmet Şimşek'in yerini aldı. Dışişleri Bakanlığına ise Ahmet Davutoğlu atandı.

Revizyonun ardından Ekspres Invest Başekonomisti Güldem Atabay şöyle dedi:

"Kabinedeki değişikliği olumlu buluyorum. Babacan, AKP'nin ekonomi yönetiminde titiz davrandığı dönemde yine bu görevi yürütüyordu. Şimdi hükümet, piyasalara ekonomide tekrar aynı yaklaşımın izleneceği mesajını vermeye çalışıyor...Şimşek, iyi bir Maliye Bakanı olacaktır, bütçe disiplinini destekliyor. IMF Heyeti'ni Türkiye'de Mayıs-Haziran arasında görebiliriz."

Bankalararası piyasanın 30 Nisan Perşembe günü spot kapanışında 1.5900/1.5925 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.5810/1.5870 seviyesindeydi.

İstanbul serbest piyasada da dolar 1.5840, euro 2.1080 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1.5780 liradan alınan dolar 1.5840 liradan satılıyor. 2.1020 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1080 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada cuma günü kapanışta doların satış fiyatı 1.6000 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2.1120 lira olmuştu.

ABD borsalarında, Cuma günü enerji fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak değer kazanan enerji şirketleri hisseleri yükselirken, açıklanan ekonomik veriler, ABD ekonomisinin önemli kısımlarının istikrar kazanmaya başlamış olabileceğini gösterdi.

Yen ve dolar, yatırımcıların global ekonomiye duydukları güvenin artmasına paralel olarak emtia ve daha riskli para birimlerine yönelmelerinin etkisiyle değer kaybederken, Avustralya doları karşısında son yedi ayın en düşük seviyesine ulaştı. Japonya ve İngiltere'de piyasaların tatil dolayısıyla kapalı olduğu günde işlem hacmi düşük seyretti. Ancak sterlin ve Yeni Zelanda doları yen karşısında son iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

BORSA YÜKSELİŞLE AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, önceki ikinci seans kapanışına göre 344,34 puan artarak 31.996,15 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri bu seviyede yüzde 1,09 değer kazandı.

sabah

 

 



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,985 µs