iflas anlaşması | " /> iflas anlaşması | "/>

En Sıcak Konular

Amerikan devinde iflas anlaşması

2 Mayıs 2009 08:54 tsi
Amerikan devinde iflas anlaşması ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan otomobil üreticisi Chrysler'ın, ilgili düzenlemeden yararlanarak iflas koruma talebinde bulunacağını ve Fiat firması ile işbirliğine gittiğini açıkladı.

ABD'de "11. bölüm" olarak bilinen düzenleme, firmaları kredi alacaklılarından korurken, ticari faaliyetini sürdürmesini ve bir yandan da finans durumunu ayarlamasını sağlıyor.

Obama, Chrysler'a ait bazı satış birimlerinin zamanla kapatılacağını, ancak kısa vadede firma çalışanlarının işlerini kaybetmeyeceğini söyledi.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, konu hakkındaki karar, Chrysler'a kredi veren firmalarla yürütülen görüşmelerin bugün itibariyle sonuçsuz kalmasını izliyor. Açıklamaya göre iflas sürecinin tamamlanması 30 ila 60 gün sürecek.

Chrysler'ın "yeniden doğması için gerekli adımların atıldığını" söyleyen Obama, firmanın "daha güçlü ve daha rekabetçi olmasını umut ettiğini" söyledi.

ABD hükümeti, 30 Nisan geceyarısına kadar faaliyetlerini yeniden yapılandırdığı takdirde Chrysler firmasına 6 milyar dolarlık devlet kredisi verileceğini söylemişti.

Geçen ay hükümet tarafından firmaya bu amaçla üç temel hedef verilmişti. Bunun için firmanın kredi alacaklılarının, Chrysler'ın teminat karşılığında aldığı 6,9 milyar dolarlık borcu tümüyle silmesi ve 2 milyar dolarlık bir nakit ödemeyi kabul etmesi gerekiyordu.

Gelen haberlere göre Chrysler'ın borçlarının yüzde 70'inin alacaklısı konumundaki bankalar teklifi kabul ederken, borcun geri kalan kısmının alacaklısı konumundaki bazı hedge fonlar teklifi reddetti.

Kredi veren firmaların yanında Chrysler'dan işçi sendikası ile maliyet düşürme anlaşmasına varması ve İtalya otomotiv firması Fiat ile bir ittifaka gitmesi de istenmişti.

Chrysler kredi alacaklıları ile anlaşmaya varamamış görünürken, sendika ile uzlaştı ve Fiat firması ile de bir ittifak kurdu. İşbirliğinin ayrıntıları açıklanmadı. Ancak Fiat'ın yüzde 20 ile başlayıp aşamalı olarak Chrysler'ın yüzde 51'ine sahip olması öngörülmekteydi.

Fiat, kendisine Kuzey Amerika pazarına erişim sağlayacak olan bu ittifak karşılığı bir ödeme yapmayacak. Chrysler ise Fiat'ın küçük ve yakıt tasarruflu otomobiller konusundaki uzmanlığından yararlanacak.

Chryser'ın sahibi olan Cerberus adlı sermaye yönetimi firması, 2007 yılında, Alman Daimler firmasının yüzde 80,1 hissesini 9,9 milyar dolara satın almıştı. Chrysler, General Motors (GM) ve Ford ile beraber, ABD'de "üç büyükler" olarak bilinen otomotiv firmaları arasında yer alıyor.

Yılbaşından bu yana GM ve Chrysler devletten milyarlarca dolar kredi alırken, henüz kredi almayan Ford'a da ihtiyaç duyduğundan finansal destek sözü verilmişti.

GM firmasının ek kredi alabilmesi için faaliyetlerini yeniden yapılandırması istenen süre ise 1 Haziran'da son bulacak.

Star



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,777 µs