yeni kabine yorumu | " /> yeni kabine yorumu | "/>

En Sıcak Konular

İşte yeni kabine yorumu

1 Mayıs 2009 20:21 tsi
İşte yeni kabine yorumu Gazeteciler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinede yaptığı revizyonu değerlendirdi...

Gazeteciler: Kapsamlı, sürpriz ve yeni...

Hükümette yapılan revizyonu NTV Siyaset Danışmanı Ruşen Çakır, Sabah Gazetesi'nden Yavuz Donat ve Milliyet Gazetesi'nden Derya Sazak NTV'de değerlendirdi: Yeni bir kabine, sürpriz isimler var, kapsamlı bir değişiklik...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinede yaptığı revizyonla ilgli NTV Siyaset Danışmanı Çakır, 'Yeni bir kabine geldi" şeklinde değerlendirdi.

Ruşen Çakır şunları söyledi:

8 isim giderken 9 yeni isimle revizyon yapıldı. Başbakan'ın kendisi dışında 10 tane bakan yerinde kaldı. 11 koltuk aynı kaldı diyebiliriz ve 1 tane Devlet Bakanlığı eklendi. Bazı isimler de yer değiştirdi tabi...

İcracı bakanlıklardan devlet bakanlığına kaydırmalar oldu. Yeni bir kabine gibi sanki. Gül'ün zamanından bu yana kalan bakan sayısı 6'ya düştü. Baştan beri var olan çok sayıda bakan Mehmet Ali Şahin, Kürşat Tüzmen, Murat Başesgioğlu gibi isimler dışarıda kaldı.

AHMET DAVUTOĞLU SÜRPRİZ DEĞİL
Ahmet Davutoğlu'nun parlamento dışından bu kadar güçlü bir yere atanması önemli. Sürpriz isimler de var...

Davutoğlu sürekli aktif roller aldı. Ortadoğu'daki görevi önemliydi zaten. Davutoğlu Gül'ün köşke çıkmasından sonra Ali Babacan ile birlikte etkiliydi. Şimdi daha da etkili olacak. ABD'de Ermeni konusunda bakan gibi görüşmeler yaptı. Şaşırtıcı olan kabineye dışarıdan bir ismin gelmesi Davutoğlu'nun gelmesi değil.

Beklenmeyen Nazım Ekren'in dışarıda kalması oldu. Devlet Bakanı bile olmadan kabine dışında kaldı.

BÜLENT ARINÇ 'KONUŞACAK'
Bülent Arınç siyasi ve ağırlığı olan bir kişi. Parti içerisinde milli görüşe en yakın, eskiye en yakın görülen bir kişi. Devlet Bakanlığı'na kaydırılan Hayati Yazıcı'nın yerine Başbakan Yardımcısı olacak. 'Başbakan Erdoğan tek adam' eleştirileri geliyordu ve Arınç geldi; hep de kalacak gibi görünüyor.

Medya ve kamuoyu ondan 'konuşmasını' bekleyecek. Ergenekon ve diğer konularla ilgili Arınç'ın ortada olacağını düşünüyorum; ama Hükümet Sözcüsü gibi değil.

CEMİL ÇİÇEK VE NİHAT ERGÜN
Cemil Çiçek'in gideceği ve hatta ağustos ayında Köksal Toptan'ın yerine TBMM Başkanı olacağı rivayetleri vardı. Kalması sürpriz olarak değerlendirebilir. Yerel seçimler sonrası DTP ile ilgili açıklamaları nedeniyle Çiçek'i eleştiren Grup Başkan Vekili Nihat Ergün son dönemin en parlak isimlerinden biri. 1962 doğumlu ve genç. içişleri Bakanlığı için konuşuluyordu.

BEŞİR ATALAY VE GÜL'ÜN AĞIRLIĞI
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Milli Eğitim'e kaydırılacağı düşünülüyordu ama yerinde kaldı. Cumhurbaşknaı Abdullah Gül ile yapılan görüşmede oynama yapılmış olabilir. Gül bu konuda ağırlık koymuş; hükümette Gül'e en yaklın isimlerin başında geliyor Atalay, olabilir. Mehmet Aydın da yakındır ve o da hükümette kaldı. Gül'ün ağırlığını tekrar ciddi bir şekilde görüyoruz. Taner Yıldız da buna örnek.

Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin'in ismi konuşuyordu. Nimet Çubukçu'nun Milli Eğitim Bakanı olması; bunun dışında Selma Aliye Kavak'ın kabineye girmesi önemli. konşuşluyordu ama Selma Aliye Kavak oldu.

DONAT: BÜYÜK AMA GEÇ KALMIŞ BİR REVİZYON
Sabah Gazetesi Yazarı Yavuz Donat, kabinedeki değişikliği, 'Büyük bir revziyon ama geç kalmış bir değişim" şeklinde değerlendirirken, "Seçimden önce olabilirdi ama 'partide çalkantı olmasın' dendi. Seçimin ilk haftası yapılablirdi ama Başbakan 'seçimdeki sonuçlara bağlanmasın' diye düşündü. Bürokrasi 15-20 gündür çalışmıyordu ve seçimin üzerinden 1 ay geçti" dedi.

Donat şöyle konuştu:

Yapılan, büyük bir revizyondur. Kamuoyunda, parti tabanında beklenti vardı. Bu bir bayrak yarışıdır ve bir adım atılması gerekiyordu.

İki kadının bakan olması önemli. Başbakan'ın seçim kampanyası öncesinde 'bana kadın aday getirin' ısrarı oluyordu ama bu değerlendirilmedi. Şimdi kabine de bu oldu. Valiler atamasında da dileğimiz bu.

Parlamento dışından bakan alımı parti içinde tartışılacaktır. Başbakan, dışişlerini tanıdığı bir isimle götürmek istiyordu ve Ahmet Davutoğlu yerinde bir kişidir.

Grup başkan vekillerini onare etmek durumu gerçektir ve onlara sahip çıktı.

Cemil Çiçek kabinenin, partinin jokeridir ve zor günlerin adamıdır. Uzlaşmacı kişlilere ihtiyaç vardır.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül hükümetin duayenedir ve yerinde kalması gerekiyordu. Sağlık'da değişikliğe gerek yoktu. Ulaştırma da hep birlikte çalıştığı isimle birlikte 'yola devam' dedi. Hükümetin sola açılan pencerisi Ertuğrul Günay'ın değişmesi beklenmiyordu zaten.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bir hanımefendi geldi ve önemli bir bakanlık... Yumuşak, uzlaşmacı ama gerektiğinde kavga edecek bir isim Nimet Çubukçu.

Başbakan'ın ekonomideki tercihi önemli. Yeni dönemde ekonominin direksiyonunu bizzet ele alacak gibi. Kendi altında Babacan ve reel sektörün içinden gelen Zafer Çağlayan gibi isimlerle ekonomiyi birlikte götürecek.

DERYA SAZAK: PARTİ İÇİ DENGELER GÖZETİLDİ
Milliyet Gazetesi Yazarı Derya Sazak, yeni kabine değişikliğini şu sözlerle ele aldı:

Seçim sonuçları, ekonominin kötüye gitmesi, yönetimin zayıf kalması, ekonomi bakanları ile ilgili ciddi kararlar alınmasına yol açtı gibi görünüyor. Nazım Ekren dışarıda bırakıldı ve Ali Babacan geldi.

Hukuk ve milli eğitim de AKP'yi yıpratan konulardı. Ergenekon davası ve bir takım hukuki süreçler... Orada iki bakanın kabine dışı kaldığını görüyoruz; Hüseyin Çelik ve Mehmet Ali Şahin.

Ekonomik kriz ve 'teğet geçecek' yorumları... Hafife alındı ve Başbakan krizin süresiyle ilgi kendisine söylenenlerle yanıltıldı... 6 ay içerinde krizin son areceği değerlendirmeleri kabine içerisinden yapıldı... Kriz derinleşti ve AKP ağır bedel ödedi. Yıpranan bakanları değiştirdi.

Kendisine yakın çalışacak bir isim olan Ahmet Davutoğlu'nu dışarıdan bakan yaptı.

Hukuk ve milli eğitim... Tartışılan Deniz Feneri, Ergenekon davasları ve yıpranmalar, hukukun siyasallaşması tartışmaları Mehmet Ali Şahin'i, Doğu ve Güneydoğu'da alınan sonuçlar Hüseyin Çelik'i dışarıya itti.

Nimet Çubukçu Milli Eğitim Bakanı oldu. Deneyim kazanmış bir isim, daha tarafsız ve etkili bir bakanlık yapabilir. İkinci bir bayanın da kabineye girmesi önemli.

Bülent Arınç'ın gelmesi önemli. Seçimlere 2 sene var muhalefet sıkıştırması gündemde. Bülent Arınç ile denge kurulmuş gibi. Başbakan, kendisine yakın olan Ömer Dinçer'i Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak kabineye alarak 'rahatlamış' oluyor. Parti içi dengeleri gözeten bir yenileme olarak görüyorum.

Bu kabine artık AKP'nin seçimde ne yapıp yapamayacağını gösterecek.


ntvmsnbc

 

 



Bu haber 1,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,048 µs