En Sıcak Konular

BM: Kudüs'te yıkımları durdurun

1 Mayıs 2009 17:13 tsi
BM: Kudüs'te yıkımları durdurun	
Birleşmiş Milletler, İsrail'e, Doğu Kudüs'te Filistinlilerin evlerinin yıkılması uygulamasını dondurmasını istedi.

İsrail, söz konusu evler için ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkım tebligatları çıkarıyor. Filistinliler ise Kudüs Belediyesinin Doğu Kudüs'teki evlere ruhsat vermediğini belirtiyor.

BM İnsani İşler Ofisince yayımlanan raporda da Filistinliler'in dile getirdikleri şikayetler doğrulandı. Rapor, Filistinlilerin yasal olarak inşaat yapmakta ciddi engellerle karşı karşıya olduklarını; Doğu Kudüs'te Filistinlilerin inşaatlarının ancak yüzde 13'lük bir pay aldığını belirtirken; Yahudi yerleşimlerin inşaatlarının yüzde 35'e ulaştığını ifade ediyor.

Raporda, "Filistinlileri yasa dışı inşaatlara zorlayan, inşaatların yasal olarak yapılmasının önündeki güçlüklerdir" denildi.

Rapora göre, Doğu Kudüs'te yaşayan 225 bin Filistinliden yaklaşık 60 bininin evleri yıkım tehdidi altında. Bugüne kadar verilen yıkım tebligatlarının sayısı 1500 dolayında. Bu yıkımların yapılması durumunda yaklaşık yarısı çocuk 9 bin dolayında Filistinli evsiz kalacak.

-60 BİN FİLİSTİNLİNİN EVİ TEHDİT ALTINDA-

Raporda, Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin evlerinin yüzde 28'inin belediyeden verilen yasal ruhsatlarının bulunmadığı ifade edilirken, "Sonuçta, 225 bin Filistinlinin en az 60 bininin evleri İsrailli otoritelerce yıkım tehdidi altında" denildi.

Rapora göre, 1967 yılından bu yana Filistinlilere ait binlerce ev İsrail tarafından yıkıldı. Resmi verilere göre, 2000-2008 yılları arasında yine Doğu Kudüs'te 670 ev, yasal izinleri bulunmadığı gerekçesiyle yıkıma uğradı, bunların yüzde 90'ının yıkımı geçen yıl oldu.

Raporda, ev yıkımlarının normal Filistinli vatandaşlara zarar verdiği, kentte tansiyonu yükselttiği, (İsrail ve Filistinliler arasındaki) güven inşası ve görüşmelerin sürdürülmesi çabalarını sekteye uğrattığı, ayrıca uluslararası yasalarla ve İsrail'in verdiği yükümlülüklere de aykırı olduğu vurgulandı.

Ayrıca, planlama ve yatırım eksikliği, Filistin mahallelerinin aşırı kabalalık olmasına ve altyapıda yetersizliğe yol açıyor.

Kudüs'ün etrafına inşa edilen ayırma duvarlarının doğusunda yaşayan Filistinlilerin çoğunun, kentle bağlantılarının kesilmemesi amacıyla Doğu Kudüs'e taşınmalarının da, son birkaç yıldır bu bölgedeki durumu daha da kötüleştirdiği ifade edildi.

Kudüs Belediyesi verileri, Filistinlilerce yapılan inşaat ruhsatı taleplerinin katlanarak arttığını gösterdi. 2003'te 138 olan bu sayının 2007'de 283 olarak belirlendiği de raporda kaydedildi.

-BATI ŞERİA'DA DA YIKIM VAR-

Ev yıkımları, sadece Doğu Kudüs ile sınırlı kalmıyor. Rapora göre, İsrail Batı Şeria'da da yasa dışı olarak inşa edilen, Filistinlilere ait yüzlerce evi yıkıyor.

Bu yıkımlar, Oslo anlaşmasına göre İsrail ordusunun askeri ve idari tüm kontrolü elinde bulundurduğu, Batı Şeria'da adı "C" olarak bilinen bölgelerde. "C" Bölgesi, Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 60'ını içeriyor.

"C" Bölgesinde Filistinli yapılarının yaklaşık 3 bini için yıkım tebligatı verilmiş bulunuyor. Yine rapora göre, Batı Şeria'daki faaliyetlerden sorumlu Sivil Yönetim, 2000-2007 yılları arasında, Filistinlilerin inşaat izin başvurularının yüzde 94'ünü geri çevirmiş bulunuyor.

İsrail, Doğu Kudüs'ü, 1967'deki 6 Gün Savaşı sırasında işgal etmişti. Doğu Kudüs'te 195 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Zaman



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs