En Sıcak Konular

Bakü saldırısının kodları!

1 Mayıs 2009 11:47 tsi
Bakü saldırısının kodları! Bir tetikde kaç parmak olabilir?

iyibilgi Ankara

Azerbaycan’ın en köklü üniversitelerinden Devlet Petrol Akademisi’nde dün sabah bir grupla tartışan Ferda Gadirov, silahla geri dönerek katliam yaptı.

Bu olay-dünyada benzerleri çok görülse de-Azerbaycan’da bir ilk. Bu yüzden ülke biraz sersemledi.

Doğal olarak ilk akla gelen, eylemin, Bakü-Ankara-Erivan arasındaki denklemin, Azerbaycan’da yarattığı gerginliğin bir sonucu olup olmayacağı tartışılmaya başlandı.

29 yaşındaki Ferda Gadirov Başkent Bakü’de bulunan önemli bir üniversite olan “Devlet Petrol Akademisi”ne gelerek (Azerbaycan saati ile sabah 09.30 tahmin ediliyor) okulda bulunan 7 kişilik bir grupla tartışmaya başladı.

İlk gariplik veya ilk kod burada. Gadirov bu üniversitenin öğrencisi değil. Daha garipi tartıştığı kişiler de bu okulun öğrencisi değil. Yani buradan çıkan ilk teori, okulda birşey olacağının zaten belli olduğu.

Yoksa okulla ilişkisi olmayan kişilerin, üstelik farklı düşüncedeki kişilerin aynı saatte bir araya gelmelerini açıklamak zor.

Tartışmanın konusu üzerinde bir mutabakat olmamak beraber bazı tahminler mevcut. Saldırı deniyor, Azeri milliyetçisi öğrencilerle okulda öğrenim gören diğer etnik kökenliler arasındaki gerilimden kaynaklanmış olabilir.

Aynı derecede dillendirilen bir başka tez de; Türkiye-Ermenistan yakınlaşması nedeniyle tartışmanın çıktığı.

Etnik ve milliyetçi tartışmaların bu tür ortamlarda kolayca alevlenen yapısı olduğunu doğru. Ama çelişki şurada. Olay öğrenciler arasında değil öğrenci olmayanlar arasında oluyor.

Tartışmanın bir noktasında Gadirov ayrılıyor. Gidip bir yerden silah alıyor. Tabii bu da ilginç. Azerbaycan belki asayiş açısından çok ama çok güvenli bir ülke sayılmaz ama her önüne gelenin anında silah bulduğu bir ülke olduğunu söylemek de zor!

Bu durumda bir başka kod, Silahın nereden bulunduğu, kısa sürede gidip alındığına göre zaten hazır tutulup tutulmadığı.

Sonra Gadirov tartışma noktasına dönüyor ve tartıştığı gruptan 6 kişiyi öldürüyor. Bununla yetinmiyor, okula girip öldürmeye devam ediyor, 7 kişiyi de burada katlediyor.

Bu bir katliam. Bu manada bir tür cinnet geçirip geçirmediği veya herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığının sorgulanması gerekiyor. Aklının yerinde olduğunu söyleyen bir veri tersini söyleyen bir veri daha var.

Olay üzerine Azeri komando timi ‘Gartal’ bölgeye geliyor. Bunu gören Gadirov “Rus yapımı Makarov” tabancasını şakağına dayayarak intihar ediyor.

Yani bir yandan “bu iş bitti” diye mantıklı düşünüyor ama bir yandan da kendini vurucak kadar şuurunu kaybetmiş olması.

Silah konusuna gelince. Polis açısından bu tür eylemlerde kullanılan silahın markası, yapısı ve kaynağı bir veri. Örneğin Türkiye’de yaşanan Çeçen suikastlerinde kullanılan silahların Rus istihbarat servisinin tercih ettiği bir model olması önemli veri sayılmıştı.

Gadirov’un kullandığı silahın Rus kökenli olması da böyle görülebilir mi? Zor. Çünkü sadece Azerbaycan’da değil, Kafkaslar’daki hemen tüm ülkelerde yaygın olarak Rus silahı bulmak mümkün ve Makarov bulmak da olası.

Ama tasarlanmış bir saldırı olduğunu düşünmek için silah hakkında bir başka bilgi de söylenmeli. Gadirov’un üzerinde bu silaha ait mühimmat çok. Zaten en az 13 kez ateş ediyor ve bu yaklaşık bir şarjör.

Fakat bu hesaba da gerek yok çünkü üzerinde 70 kadar mermi çıkıyor.

Elbette bölgedeki dengeleri kendine göre yönlendirmeye çalışan Rusya’nın olayda katkısı bulunup bulunmadığı tartışılmalı. Böyle bir ihtimal var. Ama tersi de düşünülmeli.

Anımsanacağı gibi Azerbaycan da bu olay kadar hatta bu olaydan daha yüksek sansasyon yaratan bir saldırı da, Hava Kuvvetleri Komutanı’nın öldürülmesiydi. Yani Azerbaycan’da bir süredir istihbarat servislerinin hakim rol oynadığı ağır bir süreç yaşanıyor.

Bir diğer önemli nokta veya kod, saldırının yeri. Azerbaycan’da başka okullar da var elbette ama katliam “Devlet Neft Akademiası”nda gerçekleşiyor. Yani Petrol Üniversitesi’nde!

Bölgedeki tüm dengelerin ana arteri olan “petrol-neft” isimli bir yerin seçilmesi manidar sayılmalı elbette. Öte yandan bu okul, halen Azerbaycan Devlet Başkanı olan İlham Aliyev’in babası, Azerbaycan’ın bağımsızlık ve devlet olma sürecinde temel rol oynayan Haydar Aliyev’in mezun olduğu okul!

Bu da akılda muhakkak tutulmalı. Hatta salt bu iki veriye bakarak, saldırının arkasında eğer bir güç varsa, mesajının Bakü yönetimine olduğu söylenebilir.

İster istemez akla gelen bir “şeklî” benzerlik de Türkiye ile Azerbaycan arasında. Bakü’de bu saldırının bir benzeri bir gün önce Ankara’da yaşandı.

Bilkent Üniversitesi’nin öğrencisi olmayan bir terörist, okulda derse girmek üzere bulunan  Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk’e yönelik saldırıda bulundu.

Göründüğü kadarı ile aralarında “zaman” ve “mekan” dışında bir bağ kurmak zor. Ama parallelik hissedilebilir.

Önemli bir bilgi de Ferda Gadirov’un kökeni ile ilgili. Gadirov bir Azeri vatandaşı ama Gürcistan asıllı. Hayır! Gürcistan vatandaşı bir Azeri! Bölge denklemleri içinde Gürcistan’ın özel yeri ve kısa vadeli geçmişi düşünüldüğünde bu da bir kod ve ipucu sayılabilir.

Bilindiği gibi bu tür olayların yaşandığı anlarde ardı ardına bir seri tevatür ortaya atılır. Bakü’de öyle oldu. Örneğin saldırının maskeli iki tarafından gerçekleştirildiği veya Ermeni bir teröristin işi olduğu şeklinde spekülasyonlar hızla yayıldı.

Bunlar yalanlanmakla beraber, Azerbaycan’daki politik halin tasvirini de yapıyor. Peki resmi bakış ne?

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi ve Toplumsal Çalışmalar Daire Başkanı Ali Hasanov, saldırının "adi bir suç" olduğunu söyledi. Hasanov, "Genç saldırganın hangi motifle bu baskını düzenlediği araştırılıyor. Ancak bu saldırı, Azerbaycan toplumsal ve siyasi hayatına karşı bir saldırı, bir provokasyon değildir" dedi.

Ama gerçek bu mu? Resmi açıklamanın Azerbaycan siyasetine yönelik olduğunu hemen söylemek aslında böyle bir kaygının işareti sayılabilir mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 8,173 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,793 µs