Katliamın arkasındaki sebep ne? | " /> Katliamın arkasındaki sebep ne? | "/>

En Sıcak Konular

Katliamın arkasındaki sebep ne?

1 Mayıs 2009 08:29 tsi
Katliamın arkasındaki sebep ne? Azerbaycan’ın en köklü üniversitelerinden Devlet Petrol Akademisi’nde dün sabah bir grupla tartışan Ferda Gadirov, silahla geri dönerek katliam yaptı.

Tartıştığı gruptan 6 kişiyi vuran, üniversiteye girip rastgele açtığı ateşle 13 kişiyi öldüren Gadirov, Azeri komando timi ’Gartal’ın müdahale ettiğini görünce Rus yapımı Makarov tabancasını şakağına dayayarak tetiği çekti. Katliamı tetikleyen tartışmanın, Türkiye-Ermenistan yakınlaşması nedeniyle çıktığı da iddia edildi.

AZERBAYCAN’ın başkenti Bakü’deki Devlet Petrol Akademisi’ni basan silahlı bir saldırgan, 13 kişiyi öldürdü, 13 kişiyi yaraladı. Ölenler arasında, iki Sudan ve bir Suriye vatandaşı ile akademisyenler de var. Petrol araştırmaları alanında en köklü uluslararası kurumlardan olan ve Azerbaycan eski devlet başkanı Haydar Aliyev’in de mezunu olduğu üniversitedeki Türk öğrencilerden ise ölen ya da yaralanan olmadı.

Rehin aldı, intihar etti

Ferda Gadirov (29) adlı Gürcistan vatandaşı bir Azeri, kendisi gibi öğrenci olmadığı halde dün sabah yerel saatle 9.30’da fakülte önünde toplanan yedi kişilik bir grupla tartışmaya başladı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, kısa süre sonra tabancasıyla geri gelen Gadirov, gruptan altı kişiyi yaraladı. Ardından üniversite binasına girip çevreye rastgele ateş açan Gadirov, polisin olay yerine gelmesi üzerine ikinci kattaki bir sınıfı rehin aldı. Gadirov, Azerbaycan İçişleri Bakanlığı’na bağlı "Gartal" komando timinin operasyona başladığı sırada silahını şakağına dayayıp tetiği çekti. Cesedin üstünden, Rus yapımı, yarı otomatik Makarov tabancası ile 71 mermi çıktı.

Yol haritası mı tetikledi

Katliamın maskeli iki kişi tarafından yapıldığı iddiaları kısa süre sonra yalanlanırken, saldırının nedeni de tartışılıyor. Katliamı tetikleyen tartışmanın son dönemdeki "Ermenistan-Türkiye yakınlaşması" nedeniyle çıktığı iddia edildi. Bakü’de endişeli saatler yaşanmasına neden olan bir diğer iddia ise, saldırının Ermeni bir teröristin işi olduğu yönündeydi.

ABD’deki Columbine ve Virginia Tech ile Almanya’daki Winnenden okul katliamlarını hatırlatan bu tür bir saldırıyla ilk kez karşılaşan Azerbaycan’da, yetkililer hemen açıklama yapmak zorunda kaldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Siyasi ve Toplumsal Çalışmalar Daire Başkanı Ali Hasanov, saldırının "adi bir suç" olduğunu söyledi. Hasanov, "Bizde ilk defa yaşanmasına rağmen, dünyanın birçok ülkesinde benzer hadiselere rastlamak mümkündür. Genç saldırganın hangi motifle bu baskını düzenlediği araştırılıyor. Ancak bu saldırı, Azerbaycan toplumsal ve siyasi hayatına karşı bir saldırı, bir provokasyon değildir" dedi.

Habere gitti, annesini kurban listesinde buldu

RUS İnterfax ajansının Bakü muhabiri Anara Azizova da, ilk dakikalardan itibaren saldırıyı takip ediyordu. Saldırıyı sabah saatlerinde dünyaya duyuran ilk haberlerden birini hazırlayan Azizova, öğle saatlerinde katliamda ölenlerin listesine ulaşınca yıkıldı. Üniversitede öğretim üyesi olarak çalışan annesi Tamila Azizova’nın da ölenler arasında olduğunu öğrenen muhabir baygınlık geçirdi.

Hürriyet



Bu haber 877 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,261 µs