En Sıcak Konular

Aynı Makarios gibi konuştu

0 0 0000 00:00 tsi
Aynı Makarios gibi konuştu Fener Rum Patrikliğinden onaylı Rum Ortodoks Kilisesi’nin yeni Başpiskoposu 2. Hırisostomos Türkiye ile ilgili eski Başpiskopos Makarios gibi konuştu. Hırisostomos "Düşmanımız Kıbrıslı Türkler değil, Ankara’dır" dedi.

Bugün Güney Lefkoşa’da KKTC Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer’le bir araya gelecek olan Hırisostomos, Türk tarafındaki kiliselerde ayin için izin isteyeceğini belirterek, bu görüşmenin dolaylı bir tanıma anlamına gelmeyeceğini söyledi.

BUGÜN Güney Lefkoşa’da KKTC Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer ile ilk görüşmesini yapacak olan Rum Ortodoks Kilisesi’nin yeni Başpiskoposu 2. Hırisostomos "Düşmanımız Kıbrıslı Türkler değil Ankara’dır" dedi. Hrisostomos, Yunanistan’da yayınlanan Kathimerini Gazetesi’ne verdiği demeçte, Yönlüer ile görüşmesine büyük önem verdiğini belirterek, "Görüşmelerimde vatan topraklarının Türkiye tarafından istila ve işgal edildiğini, düşmanımızın Kıbrıslı Türkler değil Ankara olduğunu vurgulayacağım" diye konuştu.

KKTC’YE GİDECEK

KKTC’ye Türkiyeden gelip yerleşenlerin ve Türk askerlerinin adadan uzaklaşmalarını isteyen Hırisostomos, bu ziyaretinin Rumların KKTC’yi dolaylı tanıdığı anlamına gelmediğini de belirterek şunları söyledi: "İşgalcilerin bulunduğunu anlatacağım. Müftüden kuzeydeki kiliselerde ayin yapabilmemiz için Rumların gidip buraları temizlemelerine izi verilmesini isteyeceğim. Hatta, bu kiliselerin bakımı için Avrupa’dan alacakları paraya ihtiyacımız olmadığını, biz kendi paramızla bakımı yapacağımızı söyleyeceğim".

Demecinde, Rumların Türklerle Kıbrıs’da barış içinde birlikte yaşayabileceğini de belirten Hırisostomos, Annan Planı’na şiddetle karşı olduğunu ve bir daha müzakere masasına getirilmemesi gerektiğini de vurguladı. Hırisostomos 22 Ocak’ta KKTC’ye geçerek Yönlüer’e iade-i ziyarette bulunacak.

FENER’DEN ONAYLI

Baf Metropoliti 2. Hırisostomos geçen kasım ayında sonuçlanan ve ilk ayağında Rum halkının da katıldığı karmaşık bir seçimle Rum Kesimi’nin yeni başpiskoposu seçildi. Selefi 1. Hırisostomos’un ağır hasta olması nedeniyle başpiskoposluk makamı yıllarca fiilen boştu. Rum Kesimi’nde başpiskoposluk seçimi İstanbul Fener Patrikhanesi’nin "yeşil ışık" yakması üzerine gerçekleştirilebildi. 2. Hırisostomos seçilmesinin hemen ertesi günü, "müezzinden değil adadaki Türk askerinden rahatsızım" dedi. Annan Planı gündemde iken Rumlara "evet derseniz cennete gidemezsiniz" propagandası yapan 66 yaşındaki 2. Hırisostomos, 2004’deki referandum öncesi "evet"çi "Güzelyurt (Omorfo) metropoliti Neofitos’a savaş açmıştı. 2. Hırisostomos’un Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile yakın ilişkileri bulunuyor. Rum Kesimi’nde kilise son derece güçlü. 1974’e kadar "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin cumhurbaşkanı aynı zamanda başpiskopos olan Makarios idi.

Ada’yı kana bulamıştı

KIBRIS sorununun "en önemli nedeni" Mihail Hristodulu Muskos, yani dini adıyla Makarios, 1950 yılında Rum Başpiskoposu olduğunda henüz 37 yaşındaydı. Siyasetçiliği din adamlığına ağır basan Makarios, İngilizlere karşı mücadelesi için Rumlar arasında "efsane" haline geldi. 1960’da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk "Cumhurbaşkanı" Makarios "Enosis" doktrini ile adadaki Türkleri imha planlarını uygulamaya soktu. 1963 ve 1967 yılında EOKA B’nin katliamlarında büyük payı bulunuyordu. Hedefi Kıbrıs ile Yunanistan’ı birleştirmek ve Yunanistan’ın lideri olmaktı. 1967’de iktidara gelen Albaylar Cuntası ile yıldızı barışmadı. 1974’de Yunan cuntası Kıbrıs’da darbe yapınca tesadüfen kurtuldu. Kıbrıs’dan kaçtı ve birkaç ay sonra geri döndü. 1977 yılında Lefkoşa’da kalp krizinden öldü.
 
Hurriyet



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,659 µs