En Sıcak Konular

Parti kapatılabilir, darbe olabilir!!

30 Nisan 2009 13:38 tsi
Parti kapatılabilir, darbe olabilir!! Eurasia Group adlı düşünce kuruluşunun risk senaryoları, Türkiye'de AKP kapatma davası ile birlikte AKP-laik kapışması ve Pakistan'da darbe olacak.

Merkezi New York’ta bulunan “Eurasia Group” adlı düşünce kuruluşu, global finansal kriz ve resesyonun, siyaseti hem dünya ölçeğinde hem de ulusal düzeyde derinden etkilediğini, dengeleri değiştirdiğini ve radikal bir şekilde parçalanmış bir dünyaya doğru yönelişi kamçıladığını ileri sürdü. Kuruluş, bu kapsamda geliştirdiği risk senaryolarında çok önemli değişimlere sahne olabilecek 10 ülke arasında Türkiye’yi de gösterdi.

Kuruluşun yaptığı analizlere göre, 10 ülkede kriz nedeniyle bir anda buharlaşan tasarruflar, çöken bankacılık, artan işsizlik halk nezdinde siyasi ve mali elite karşı duyulan memnuniyetsizliği had safhaya çıkaracak ve politik liderlerle kurumlar üzerindeki baskı görülmedik ölçüde artacak. “Eurasia”nın gerçekleşme riskini yüzde 15 olarak değerlendirdiği Türkiye ile ilgili karamsar senaryo şöyle:

AKP’nin iktidarını artırma çabaları iktidar partisi ve onu destekleyen muhafazakârlarla laikler arasındaki çatlağı derinleştirecek. Global krizin tetiklediği sosyal huzursuzluk kırılgan siyasi dengeyi bozacak, istikrarsızlığı artıracak. Bu durum laiklere, iktidar partisine yeni bir kapatma davası açarak vurma imkânını verecek.

Son yerel seçimde morallenen ve Ergenekon davası nedeniyle de iktidara kızgınlığı iyice artan laikler, sosyal huzursuzluktan yararlanarak Türk toplumunda AKP karşıtı bir konsensüs oluşturulmasına yönelik bir kampanya başlatacak. AKP de buna kapatılma riskini azaltmak için yeni bir anayasayla karşılık verecek.

29 Mart seçiminden siyasi olarak zayıf-layarak çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP içindeki milliyetçi ve radikal İslamcı unsurları kontrol etmekte zorlanacak. Üzerindeki baskılar artınca, Erdoğan, hem eleştirilere karşı daha tahammülsüz olacak hem de daha otoriter bir yola girecek. Erdoğan, partisinin çıkarlarını muhalefetle konsensüs oluşturulmasının üstünde tutacak.

AKP’nin tavizsiz tutumu politika dışı aktörlerin -huzursuz generallerle üst düzey yargı görevlileri- boşluğu doldurmak için siyaset sahnesine girmesine yol açacak. Bu unsurlar erken genel seçim ve AKP aleyhine kapatılma davası açılmasını talep edecek.

Bu durumda, Türkiye kendisini yeni bir siyasi ve kurumsal krizin tam ortasında bulacak. Yeni kapatma davası nedeniyle ekonomik ve mali istikrar iyice bozulacak, yabancı sermaye daha az riskli ülkelere kaçacak. Üstüne üstlük yeni kapatma davasıyla Türkiye’nin zaten sorunlu olan AB’ye üyelik süreci altüst olacak.

 

 

Pakistan’da darbe olabilir

Eurasia Group’un diğer senaryoları ve gerçekleşme olasılıkları şöyle:

-  Pakistan’da ordunun bir darbe daha yapması; yüzde 30.

-  Ukrayna’nın Batı’dan uzaklaşarak Moskova’ya yaklaşması; yüzde 15.

-  Rusya’nın daha da sertleşerek, liberalleri bastırması, öngörülemeyen bir dış politikaya sahip olması; yüzde 20.

-  Meksika’da yönetim değişikliğinin ardından reformların durması, organize suça karşı mücadelenin zayıflaması; yüzde 10.

-  Nijerya’da federasyonun yeni etnik devletler doğuracak şekilde dağılması; yüzde 15.

-  Arjantin’de ekonomik krizin derinleşmesinin ardından hükümetin seçimleri kaybetmesi, devlet başkanının istifası; yüzde 15.

-  Birleşik Arap Emirlikleri’nde zayıf federal yapının dağılması; yüzde 10.

-  Japonya’da iktidardaki Liberal Demokratik Parti’nin seçim yenilgisinin ardından dağılması ve siyasetin felç olması; yüzde 15.

-  Polonya’da milliyetçiliğin dönüşü; yüzde 10.



Bu haber 1,142 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,838 µs