En Sıcak Konular

Tarım Bakanlığı'ndan 'D. Eti' uyarısı

30 Nisan 2009 13:05 tsi
Tarım Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, domuz gribi konusunda Türkiye'de şu anda bir risk olmadığını kaydetti, ürün etiketlerinden 'D. Eti' yazılmaması konusunda uyardı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, katıldığı bir törende basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''Domuz gribi konusunda bir çalışmanız var mı?'' sorusu üzerine Mirmahmutoğulları, bu konuda Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak bir araya geldiklerini ve görüşmeler yaptıklarını söyledi.

''(Domuz gribi) O şu anda Türkiye'de bir risk taşımıyor'' diyen Mirmahmutoğulları, bu konuda kamuoyunun bilinçlendirilmesi açısından Sağlık Bakanlığı'nın etkin bir oynadığını, kendilerine düşen tedbirleri almak için sürekli temas halinde olduklarını belirtti.

''Alınan somut önlem var mı?'' sorusuna ise Mirmahmutoğulları, ''Bununla ilgili dünyanın hiçbir tarafında somut bir önlem diye bir olay yoktur. Bu tür işletmeler çok iyi kontrol altına alınmalı. Domuzdan insana, insandan insana geçtiği için bu konuda seyahat çok önemli. Dünya Sağlık Örgütü 'bu dünyanın her tarafında görülebilir' diyor. Onun için çok temiz olacağız, ellerimizi çok temiz yıkayacağız. Hastalığın çıktığı ülkelerle ilişkilerimizde, seyahatlerimizde daha dikkatli olacağız'' yanıtını verdi.

-''D. BİLMEM NE ETİ GİBİ ETLERİ ASLA KULLANMAYIN''-

Ürün içeriğini belirten etiketlere ilişkin bir soru üzerine Mirmahmutoğulları, mevcut yasaya göre etiketlemenin çok önemli olduğunu, etikette ürünün içinde ne olduğunun belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Mirmahmutoğulları, ''Vatandaşlarımız herhangi bir şekilde şüphelendiklerinde Alo Gıda Hattı 174'e anında bildirmeli. Öyle 'D. bilmem ne eti gibi etleri asla kullanmamaları lazım'' dedi.

''Bunlar domuz eti anlamına mı geliyor?'' sorusunu ise Mirmahmutoğulları, ''Hayır. Ama bundan böyle 'd. eti'' yazılamayacak . Domuz eti ise domuz eti, dana eti ise dana eti olduğu yazılacak. Bu tüketiciyi tereddüte düşürüyor'' diye yanıtladı.

''Yasal statüsü olan domuz çiftlikleri var mı?'' sorusu üzerine, Türkiye'de AB sürecinde, gerekli şartları taşıdığı takdirde domuz çiftlikleri kurulabileceğini kaydeden Mirmahmutoğulları, şunları söyledi:

''Bir belediye ile yetki var, bir de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ilgili var. Ruhsat almış her işletme Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kontrolünde ve sorumluluğundadır. Ruhsat alabilmek için mevzuata uygun olmalı. Bu işletmeler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ruhsatlı işletmeler değil ama Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ruhsatlı işletmeler değil diye bunun kontrolünü bırakamayız.

Türkiye'de 3 tane, Antalya, İzmir ve Kırklareli'nde işletme var. Antalya'da kesimhanesi var. Birdenbire pazara gönderemiyorsunuz tedrici olarak kesip, ondan sonra gönderiyorsunuz. İzmir'e de geçici olarak yetki verildi. Antalya'ya gitmesin diye, işletmelerindeki domuzlar bitinceye kadar kesmek amacıyla. Şu anda hepsi il müdürlüklerimizin kontrolü altında.''

-''HİÇBİR SIKINTI GÖZÜKMÜYOR''-

Türkiye'ye gelen veya Türkiye'den giden her türlü canlı hayvan ve gıda ürünleriyle ilgili olarak İçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, mahalli idarelerle ciddi işbirliği içinde olduklarını anlatan Mirmahmutoğulları, ''Bundan birkaç hafta önce, 'hangi tedbirleri almak lazım' diye ilgilerle bir araya geldik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı ilgilendiren boyutu var, bakanlığın dışındaki kurumları ilgilendiren boyutu var. Bu ortak çalışmayı gerektiren bir durum. Şu anda Türkiye'deki genel durum bu, hiçbir sıkıntı da gözükmüyor'' diye konuştu.

aa



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs