En Sıcak Konular

60. hükümetin bakanları sınıfı geçti mi?

30 Nisan 2009 11:13 tsi
Kamuoyu, uzun süredir kabine değişikliğine odaklandı. S&P, Moody's gibi yabancı, S Bilişim gibi yerli şirketler sürekli analiz yapıyor. İşte S Bilişim'in 60. hükümetin bakanları araştırması

Kamuoyu, uzun süredir kabine değişikliğine odaklandı. Hoş, sadece Türkiye mi? Brüksel'den Moskova'ya, Kudüs'ten Washington'a kadar çoğu başkent, yeni kabineyi bekliyor.

Kabinenin kompozisyonu da çok önemli! Öyle ya, Batı'ya demir atmış, kararlı Türkiye mi? Yoksa, Batı'ya yakın duran ama sırt çevirmiş Türkiye mi?

Lafı dolandırmayalım...

IMF bürokratları da Ankara'yı takibe almış, "Önce yeni kabine, sonra program" diye tavır koyuyor.

Kolay mı? IMF'nin kadrolu ülkesiyiz. Türkiye olarak son yedi yılda IMF nezdinde parlak bir şeceremiz var. Ama küresel kriz yüzünden dengemiz bozuldu. "Muhteşem ülke Türkiye!" hikâyesini yitirdik. Gelişmekte olan ülkeleri üretim krizi vurdu, işsizlik patladı, kamu finansman dengeleri bozuldu, kriz nedeniyle her ülke önlem alıyor.

İngiltere, "Kriz kabinesi" kurdu. ABD, "Sıcak ve kucaklayan" bir başkan seçti. Rusya, demir gibi bir "Teknokratla" çalışıyor. Almanya, prensiplerinden taviz vermeyen Merkel'le yola devam ediyor. Berlusconi, İtalya'da herkesin talebini karşılıyor.

Türkiye, hâlâ bir şey yapmadı! Üstelik çok parçalı gündemiyle boğuşuyor. Bir yanda ekonomik kriz, diğer tarafta terör. Bürokratik temizlenme ya da Ergenekon. Türkiye'ye istikrar nasıl gelecek? Mesele bu.

Standart and Poors (S&P), Moody's gibi yabancı, S Bilişim gibi 'uluslararası standartlara' sahip yerli şirketler hababam istikrar analizi yapıyor. S Bilişim, istikrar ve uzun vadeli parametrelere göre, 60'ıncı Recep Tayyip Erdoğan kabinesine not vermiş. 1 milyon veriyi farklı bir notlama tekniğiyle birleştirmiş. Çalışmada iki önemli teknik kullanılmış:

* Anayasal ve kurumsal çatıya göre her bakan ve bakanlık incelenmiş; yüksek yargı, askeri, yüksek kamu bürokrasisi, özerk kurumlarla ilişkilerin yön ve derecesine bakılmış.

* Bakan ve bakanlıkların parlamento ve Meclis grubuyla ilişkisine göre, hükümet içindeki uyum ve tutarlılık, görev alanına hakimiyet izlenmiş. Bakanlık-parti-bürokrasi düzeyindeki kirlilik kayıtlarıyla ilişki analiz edilmiş.

Bu ilişkiler sonucu, "Bakanlar ve bakanlıklar ne tür siyasi çözümler üretiyor, çözümler üzerinde etkili olabiliyor mu?

Çözümlerden etkilenen taraflarla diyalog nasıl? Bürokratik hizmet üretim performansı başarılı mı?" diye sorgulanmış.

Başbakan ve bakanlar 'yönetişim sınavı'na sokulmuş. Bakanlara 10 bin puan üzerinden not verilmiş.

Alınan notlar üzerinde durmaya değer!!!

Bakanlar sınıfı geçti mi?

60'ıncı Hükümet'in karnesi kırık! 6 bin puanla işe başlaya hükümet, 10 bin puan üzerinden 3 bin puan almış; karneye göre sınıfı geçemiyor! Erdoğan'ın notunu yazmayalım.

* Kabinenin en parlak bakan ve bakanlıklarını sıralayalım:

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin: 10.8, Savunma Bakanı Vecdi Gönül: 8.6, Tarım Bakanı Mehdi Eker: 7.7, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek: 6.5, Devlet Bakanı Nazım Ekren: 5.3, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: 4.3.

* Karnesi kırık olanlara odaklanalım:

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik: -8.1, Devlet Bakanı Egemen Bağış: -1, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu: -0.75, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan: -0.6, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu: -0.5, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu: -0.5, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu: -0.3, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı: -0.2, Çalışma Bakanı Faruk Çelik: -0.1, Devlet Bakanı Mehmet Aydın: -0.1.

* Sınıfı geçenler:

Devlet Bakanı Cemil Çiçek: 3.2, Enerji Bakanı Hilmi Güler: 3.1, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen: 2.8, Dışişleri Bakanı Ali Babacan: 2, İçişleri Bakanı Beşir Atalay: 1.8, Sağlık Bakanı Recep Akdağ: 1.7, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan: 0.6.

* Sıfır çekenler:

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İmar ve İskan Bakanı F. Nafız Özak. Uyaralım. Bir de The Economist Grubu'nun yayınladığı siyasi istikrar analizine bakın!


Sabah

 



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    31,365 µs