En Sıcak Konular

Dolardaki düşüş devam edecek mi?

30 Nisan 2009 10:29 tsi
Global piyasalardaki kazançlarla dolar güne 1.59'un altında başladı, Düşüş devam edebilir...

Bankalararası piyasada dolar, ABD ilk çeyrek GSYH verisindeki daralmanın ileride ekonominin genişleyeceği yönünde algılanması ve bu beklentileri destekleyen ABD Merkez Bankası FED politika kurulu kararıyla değer kazanan global piyasalara paralel güne 1.59 liranın altında başladı.

Bankacılar liranın değer kazancının bugün de sürebileceğini, gösterge tahvilde tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 12.12'nin yeniden kırabileceğini söylediler.

Risk iştahının artış göstermesi sonucu Dünya Sağlık Örgütü'nün domuz gribine ilişkin alarm düzeyini yükseltmesinin piyasalarda dikkate alınmadığını belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bugün yayımladığı raporda, "Bu sabah saatlerinde Asya'da olumlu havanın sürdüğünü gözlemliyoruz. Dün kapalı olan Japon piyasalarının daha fazla yansıttığı bu iyimserliğin Avrupa borsalarına da yansıması bekleniyor. Bu ortamda Türk mali piyasalarındaki iyimser seyrin bugün de korunacağını tahmin ediyoruz" dedi ve ekledi:

"Bu kapsamda ABD'de açıklanacak olan tüketim ve harcama istatistikleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Chicago PMI endeksi ve şirket bilançoları yakından izlenecektir. Türkiye'de ise dış ticaret dengesi ve Mayıs ayı iç borçlanma programı açıklanacak. Türk ve AB piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olacağı yarın öncesinde iyimserlik sürebilir. Ay sonu vergi amaçlı dolar satışları ve euro/dolar paritesindeki yukarı yönlü eğilim nedeniyle dolar/TL 1.5800 seviyesini aşağı yönde test edebilir."

ABD Merkez Bankası Fed, ABD ekonomisinin görünümünün son haftalarda sınırlı miktarda iyileştiğini, ancak ekonominin derin resesyondan çıkabilmesi ve toparlanması için düşük faiz oranlarının bir süre daha geçerli olması gerektiğini belirtti. Kararın ardından ABD borsaları yükselirken, devlet tahvil fiyatları geriledi.

ABD borsaları, açıklanan ilk çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisindeki daralmanın ileride ekonominin genişleyeceğine yönelik işaretler sunduğu yönündeki beklentiler ve bu beklentileri destekleyen FED politika kurulu kararının etkisiyle yükseldi. ABD'de GSYH, ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 6.1 oranında daraldı. Ancak GSYH verisi tüketici harcamalarının arttığı ve imalat ve perakende sektörlerinde azalan stokların tekrar yenileneceğine işaret ediyordu.

FAİZ YÜZDE 12'Yİ TEST EDEBİLİR

Tahvil/bono piyasasında 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 12.28, valörlü işlemlerde yüzde 12.24 oldu. Tezgahüstü piyasada gösterge tahvilin bileşik faizi ilk işlemlerde yüzde 12.19 seviyesindeydi. Gösterge tahvilde işlem bazında yüzde 12.12 seviyesi tarihi düşük seviyeye işaret ediyor.

Keresteci gösterge bileşik faizde yakın vadede yüzde 12.0 seviyesini test edebileceğine ilişkin görüşlerinin korunduğunu söyledi.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.5950/1.6015 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.5870/1.5915 seviyesindeydi.

İstanbul serbest piyasada da dolar 1.5900, euro 2.1150 liradan güne başladı.

Böylece dolar yaklaşık iki haftalık aradan sonra tekrar 1.6000 liranın altına gelmiş oldu.

Kapalıçarşı'da 1.5850 liradan alınan dolar 1.5900 liradan satılıyor. 2.1100 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1150 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.6000 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2.1180 lira olmuştu.

Hazine Müsteşarlığı bugün Mayıs ayı iç borçlanma stratejisini, Merkez Bankası ise enflasyon raporunu açıklayacak. Öte yandan TÜİK bugün 1700 itibarıyla Mart ayı dış ticaret verilerini açıklayacak.

sabah



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs