kendi belgesi yalanlıyor! | " /> kendi belgesi yalanlıyor! | "/>

En Sıcak Konular

Uğur Dündar'ı kendi belgesi yalanlıyor!

30 Nisan 2009 08:59 tsi
Uğur Dündar'ı kendi belgesi yalanlıyor! Vergi kaçırdığı haberini yapan star’a hakaretler yağdıran Uğur Dündar, yalanlama için vergi uzlaşma tutanağını kanıt gösterdi. Oysa tutanaktaki bilgiler Dündar’ın konuyla ilgili açıklamasının doğru olmadığını ispatlıyor.

Star tv Haber Grup Başkanı: Uğur Dündar’ın 62 bin liralık vergi kaçırma olayıyla ilgili açıklamalarının neden gerçek olamayacağını madde, madde tüm teknik ve kanuni ayrıntılarıyla dün yazdık. Merak edenler yazının tamamını ‘Böyle bir cevap Sülün Osman’ın bile aklına gelmez’ başlığıyla internette de bulabilir. Yazının sonunda sorduğumuz bazı sorular vardı. Örneğin Uğur Dündar’ın ‘vergi ödemeyi ne kadar süre unuttuğu, ödeme talebinin Maliye’den mi yoksa Uğur Dündar’ın kendisinden mi geldiğini’ açıklaması gerektiğini söylemiştik. Tesadüf odur ki Milliyet’e bizim haberimizi yalanlamak için Uğur Dündar tarafından gönderilen ve gazetenin sayfalarında yer bulan bir belge cevapları almamıza neden oldu. Sayın Dündar’a şeffaflığı için teşekkür ederiz...

13 AYLIK UNUTKANLIK

Gazeteye kupür şeklinde konulan vergi uzlaşma tutanağı birçok konuda aydınlatıcı bilgiler taşıyor. Dündar’ın ‘Banka bildirmeyi unutmuş, biz de gidip vergi dairesine gerçeği anlatmış ve vergimizi son kuruşuna kadar ödemek istediğimizi bir dilekçeyle belirtmişiz’ sözleri konusunda kör noktalar gün ışığına çıkıyor.

Çünkü Dündar’ın bu sözlerini okuyunca ‘Banka Uğur Dündar’a ne kadar vergi ödemesi gerektiğini söylemeyi ihmal etmiş (ki bankanın böyle bir yükümlülüğü yok). Dündar da bunu görür görmez vergi dairesine koşup vergiyi ödemiş gibi bir anlam çıkarıyorduk. Ancak Milliyet’in haberinde savunma belgesi olarak kullanılan tutanaktaki bilgiler olayın biraz ağır çekimde yaşandığını gösteriyor. Kendi belgelerine göre Dündar’ın ikamet ettiği yerden vergi dairesine gitmesi biraz uzun sürmüş... Yaklaşık 13 ay kadar. İstanbul ili sınırları için oldukça uzun bir süre.

Söz konusu uzlaşma tutanağında Uğur Dündar’ın ceza aldığı vergi beyannamesi tarihinin 20 Mart 2006’ya ait olduğu gözüküyor. Tutanağa göre Dündar bu cezayı ödemek için Beykoz Vergi Dairesi’ne 6 Nisan 2007’de gitmiş!

BİRKAÇ SORU DAHA

Aradaki bu zaman farkı ister istemez bazı soru işaretleri doğuruyor. Örneğin olayın gerçekleşme tarzı şu şekilde olmuş olabilir mi?.. Hazine bonolarının vergilendirilmesinde stopaj uygulamasına geçilmesinin ardından, Maliye 2006 yılında mükelleflerin 2005 ve önceki yıllara ait Hazine bonosu kazançlarını gösteren bilgileri bankalardan toplu halde isteyip inceleme başlattı (Sektörel olarak gerçekleştirilen bu inceleme o yıl gazetelerde de sıkça haber oldu). Bu incelemeler sonucunda Uğur Dündar’ın bono gelirlerini beyan etmeyip vergi kaçırdığı tespit edildi ve bunun üzerine bir vergi kaçırma raporu yazıldı... Ya da Maliye’nin toplu incelemesi olmasa Dündar ‘kendi ifadesinde söylediği gibi’ vergiyi ödemediğini hatırlar mıydı? Uğur Dündar bu konularda cevap verebilir mi?

TUTANAK NEDİR?

DİĞER taraftan Uğur Dündar’ın vergi ödeme talebinin Maliye’den değil kendisinden geldiğini göstermek için Milliyet gazetesine koydurduğu vergi uzlaşma tutanağı neyi gösteriyor. Biz söyleyelim; kamuoyuna doğruyu anlatmadığını. Dündar savunmasını ‘Bakın o tutanakta ‘Mükellefimiz vergisini ödemek istediğini belirtmiş’ sözlerine dayandırıyor. Yani ‘ben ödemek istedim’ diye ısrar ediyor. Bilmeyenler için o sözler geçerli bir bahane olarak kabul edilebilir. Ancak Maliye’nin tüm uzlaşma tutanaklarında benzer sözler yazar. Uzlaşma vergi kaçırma suçu işleyen ve bu yüzden ceza kesilen mükellefin ‘mazeret beyanı’dır.

Maliye bu mazeretler nedeniyle uzlaşma talebini kabul ettiği her mükellefin tutanağına ‘Mükellef vergisini ödemek istemiştir’ sözlerini ekler. Örneğin Petrol Ofisi’ne 2006’da kesilen ve sonra uzlaşmaya gidilen cezaya ilişkin uzlaşma tutanağında da benzer sözler yer alır. Ayrıca Dündar’ın, Maliye talep etmeden kendi kendine gidip vergiyi ödediği yönündeki sözlerinin doğru olması kanuni olarak da imkansız. Çünkü Dündar’ın Milliyet’e gönderdiği vergi uzlaşma tutanağı, vergi kaçırma olayının gerçekleştiği, Maliye’nin bunun tespit ettiği, cezayı kestiği ve mükkellefin cezayı hafifletmek için ödeme talebinde bulunduğunu gösteriyor. Uzlaşma tutanağı, olayların bir önceki cümledeki gibi gerçekleşmesi durumunda tutulan kanuni bir belge.

UZLAŞMA VARSA KAÇAK VAR

VERGİ Kanunu’na göre uzlaşma tutanağı varsa kaçak da vardır. Eğer olay Dündar’ın söylediği gibi olsaydı, yani Dündar kendi başvurusuyla ödeme talep etseydi zaten böyle bir uzlaşma tutanağı hiç olmayacaktı. Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesine göre kendi talebiyle ödeme yapmak istemesi durumunda Dündar ‘pişmanlık’ hükümlerinden yararlanacak, böylece ne bir inceleme olacak, ne ceza kesilecek ne de vergi uzlaşma tutanağı olacaktı. Özetle, Dündar Milliyet gazetesine yolladığı belgeyle kendisini yalanlıyor.

star

İlgili haberler;

Uğur Dündar fena yakalandı!

Gazeteci Dündar'ı kızdıran iddia!

Dündar'a okuyucudan cevap!

Dündar'ın foyası meydana çıktı



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,743 µs