En Sıcak Konular

Türkiye'nin yapısal olarak en güvenilir şehri

29 Nisan 2009 20:06 tsi
Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara yapısal olarak Erzincan'ın Türkiye’nin en güvenilir şehri olduğunu söyledi. Işıkara bu iddiasını da şöyle açıklık getirdi.

Deprem dede olarak tanınan Ahmet Mete Işıkara Erzincan’a geldi. Türkiye Kızılay Derneğinin, Olası Afet Zararlarını Azaltmak ve Kızılay Şubeleri aracılığıyla kurumlar arası iş birliğinin gelişimini sağlamak amacıyla, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında, Türkiye Kızılay derneği Erzincan Şubesi tarafından konferans düzenlendi.
 
Bu kapsamda Erzincan Kızılay Şubesi tarafından Müftülük Konferans Salonunda din görevlileri ve halkın katılımı ile bir program düzenlendi.  Programa Türkiye’nin Deprem Dedesi Ahmet Mete Işıkara’ da katıldı.

Programda açılış konuşması yapan Kızılay Erzincan Şube Başkanı Yard. Doç. Dr. Ömer Parmaksızoğlu proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İl Müftü Vekili Burhan İşliyen ise Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay tarafından başlatılan olası afetlerin zararlarını azaltma projesinin önemine değindi.

Erzincan Valisi Abdulkadir Demir ise Türkiye Kızılay Derneğinin, Olası Afet Zararlarını Azaltmak ve Kızılay Şubeleri aracılığıyla kurumlar arası iş birliğinin gelişimini sağlamak amacıyla, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında düzenlenen toplantıların önemine değinerek, afet öncesi ve afet sırasında  yapılması gerekenler hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Programa katılan Türkiye’nin deprem dedesi olarak tanınan Ahmet Mete Işıkara ise Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu vurgulayarak depremlerle yaşamanın öğrenilmesi gerektiği ve önlem alınması konusunda uyarılarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Prof.Dr Ahmet Mete Işıkara gündemi teşkil eden bazı soruları yanıtladı Işıkkara yaptığı açıklamasında şunları ifade etti.

Türkiye’nin Her Yerinde Her Zaman Deprem Olabilir

Bir kere Türkiye bir deprem bölgesi ve Türkiye’nin her yerinde her zaman deprem olabilir. Artık bizim buna alışmamız lazım. Her zaman ifade ettiğim gibi olacak sualini sormak yerine olacak gerçeğini kabul etmemiz lazım. Bakın dün akşam saat 22.00 civarında meydana gelen 4,1 şiddetinde Tekirdağ açıklarında bir deprem oldu. Bu deprem Marmara da olabilir geçen günlerde Erzurum da oldu hatırlarsanız dolaysıyla bu büyüklükte o kadar çok deprem oluyor ki Türkiye de ama yerleşim yerine yakın olduğu zaman haber oluyor. Tabi Tekirdağ İstanbul hissedince haber oluyor dolaysıyla bizim artık Türkiye de yaşayan vatandaşlar olarak şunu kabul etmemiz lazım ki Türkiye’nin her yerinde her zaman deprem olabilir. Benim tüm Türk toplumuna mesajım mühim olan depremden korunmanın yollarını benimsemek ve  deprem’le yaşamayı öğrenmek.

İstatistiklere Göre 6 Şiddetinin Üstünde Deprem Bekliyoruz

İstatistiklere göre yılda bir kere 6 ile 6,9 büyüklüğünde bir deprem olması gerekirken 1 mayıs 2003 den beri 6 üzerinde bir deprem yok. Bunu çok içtenlikle söylemem lazım gelirse bu beni rahatsız ediyor. Ama bu Türkiye’nin bir yerinde bu büyüklükte bir deprem olacak nerede olacağını bilmiyoruz. Bugün için bilim bir depremin ne zaman olacağını söyleyemiyor ama nerede ne büyüklükte olabileceğini söyleyebiliyor. Türkiye bir deprem ülkesi Türkiye’nin her yerinde bir deprem olabilir. Marmara dahil bütün Türkiye de büyüklüğünü biraz önce söyledim 6 nın üzerinde bir deprem ama maalesef ne zaman olacağını söylemek mümkün değil.

Toplumumuzda Güvenli Yapı Konsepti Gelişti

1999 yılından sonraki yapılaşmalarda bir sorumluluk geldi. Toplum sormaya başladı toplumun ilk sorduğu şey deprem güvenliği eskiden bunu sormazdı makyajına bakardı şimdi işin esasını soruyor ve bu iyi bir gelişme esasında. Bilinç düzeyi gittikçe artıyor. Kamu kurum kuruluşlarına baktığımızda gerek Milli Eğitim bakanlığımız olsun gerekse Bayındırlık İskan bakanlığımız olsun yani Milli eğitimde yeni okullarımız deprem güvenliği ile yapılıyor eski okullarımız güçlendiriliyor. Sağlık bakanlığında şimdi İstanbul daki hastaneler güçlendirilmesine başlandı bunlar çok olumlu adımlar. Birde toplumda güvenli yapı konsepti gelişti ama bu arada üzülerek söyleyeyim dün Kağıthane de durup dururken yapılmakta olan bir inşaat çöktü oda var. İşin pozitif tarafı var olduğu gibi o kadar kötü yapılar yapılıyor ki  durduğu yerde o bina çökebiliyor dolaysıyla toplumun bundan ders çıkartması lazım. Her ne olursa olsun benim başımı sokacağım bir ev olsun anlayışından çıkmamız lazım.

Yapısal Olarak Erzincan Türkiye’nin En Güvenli Şehri

Yapısal olarak Erzincan Türkiye’nin en güvenilir şehri deprem açısından. Çünkü neden 1939 depreminden sonra çok güvenli konutlar yapıldı ve o konutları bozmayanların, apartmana çevirmeyenlerin hepsi kaldı dikkat ederseniz 92 depreminde. Ama çevrilenler hepsi yıkıldı maalesef. Tabii ondan sonra devletimizin yaptığı daimi konutları ile Erzincan bir daha yenilendi dolaysıyla dönüp baktığınız zaman biraz da ders de çıkardı bu nedenle Erzincan Türkiye’nin en güvenli şehri diyebilirim. dedi.

Haber-24.com
 

 

 



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,250 µs