En Sıcak Konular

Kenan Evren'e bir darbe de Marmaris'ten

29 Nisan 2009 18:22 tsi
SON zamanlarnda isminin okul, cadde ve sokaklardan kaldırılması gündeme gelen 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e, bir darbe de 18 yıl yaşadığı Muğla'nın Marmaris İlçesi'nden geldi.

Marmaris İlçesi'nde 41 sivil toplum kuruluşunun katılımı ile oluşan Marmaris Demokrasi Platformu (MDP) üyeleri, Kenan Evren'in isminin okul ve caddelerden kaldırılması için yasal yollara başvurma kararı aldıklarını açıkladı.

Marmaris Şoförler Odası Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda Avukat Mehmet Hasbioğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya Hasan Sağlam (Pir Sultan Abdal Derneği), Mukbil Gülkokan (Atatürkçü Düşünce Derneği), İmdat Özgündüz (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği), Ayhan Dursun (Marmaris Özürlüler Derneği), Kaya Güvenç (Marmaris Gazeteciler Derneği), Ahmet Nişancı, Cahide Çiçek (Cumhuriyet Okurları Derneği), Hasan Bektaş (Biz kaç kişiyiz), Eda Ülken (MAHAYKO), Hakkı Çopuroğlu (Doğa ile Barış Derneği) katıldı. Üç gündemli toplantıda, 1989- 2007 yılları arasında Marmaris'te yaşayıp, ilçenin adının duyulmasına katkıda bulunan 7'inci Cumhurbaşkanı Evren'in adının okul, sokak ve caddelerden kaldırılması girişimi oylandı. Toplantıya katılan 9 dernek temsilcisi de kabul oyu kullandı. Kararın platform üyesi 41 kuruluş adına alındığı belirtildi.


MDP Sözcüsü Avukat Mehmet Hasbioğlu, Marmaris'te Kenan Evren İlköğretim Okulu, Evrenpaşa İlköğretim Okulu ve Kenan Evren Bulvarı'nın bulunduğunu belirterek şöyle dedi:
“Yapmış olduğumuz olağan toplantılarımızda sivil toplum kuruluşlarından temsilci arkadaşlarımız Marmaris ve Armutalan Beldesi'nde Kenan Evren isminin okul, sokak ve caddelerin kaldırılması için görüş belirtti ve oybirliği ile kabul edildi. Şimdi yasal sürecin ne olduğunu tespit ettikten sonra Marmaris ve Armutalan Belde Belediyesi'ne mecliste görüşülmesi için başvuru yapacağız.”

EVREN, SESSİZ KALDI

7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Özel Kalem Müdürü Mehmet Gökçe konuyla ilgili olarak Evren'in bir açıklama yapmayacağını belirtti. Gökçe “7'nci Cumhurbaşkanı'nın İzmir ve daha başka çeşitli şehirlerde de bu tür isim değişikliği girişimleri olmuştu. Cumhurbaşkanım o zamanda da açıklama yapmamıştı. Yine aynı şekilde kimseye konuşmayacağını bildirdi” dedi.

TALEP GELİRSE DEĞERLENDİRİRİZ

CHP'li Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar da, “Marmaris sınırları içinde Kenan Evren İlköğretim Okulu ve Kenan Evren Bulvarı var. Marmaris Demokrasi Platformu'ndan meclisimize talep gelirse değerlendiririz, ama kimseye kendimizi kullandırmayız. Halkın takdiri ne ise o olur” diye konuştu.

CHP'li Armutalan Belde Belediye Başkanı Muhammet Ünlü de, Kenan Evren'in isminin en çok verildiği yerin beldelerinde olduğuna dikkati çekerek, “Demokrasi Platformu'ndan talep geldiği takdirde meclisimizde görüşme yaparız. Tabii bu görüşme öncesi halkın takdirine sunum yapmak zorundayız. Burada halkın takdiri çok önemli” dedi.

İZMİR'DE DAVA AÇILMIŞTI

Geçen yıl, 12 Eylül askeri darbenin 28'inci yıldönümünde Ege 78'liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği, 7'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren‘in isminin İzmir'deki dört okuldan silinmesi için dava açmıştı. Ege 78’liler Derneği, başlattığı kampanyayla Kenan Evren’in ve diğer darbe generallerinin isimlerinin okullardan kaldırılması istemiyle İzmir İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuş, toplanan imzalar İzmir İl Genel Meclisi’ne de sunulmuştu. İzmir İl Genel Meclisi, talebi görüşüp, oy birliğiyle Evren’in ve diğer darbeci generallerin isminin okullardan kaldırılması yolunda tavsiye kararı almıştı.

Hürriyet



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs